自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

自動化家電, 可代替工人了

照顧幼老除外。

接送, 看幼兒, 協助長者, 傷殘之自理 ===========需要工人的。

2年足夠時間來看清工人。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

mamasoon 發表於 18-12-11 23:00
我都無話你待薄佢,你太敏感了

敏感得黎仲反應好大,工人做得唔開心,愈做愈無心機,有原因,但無講過你 ...

樓主真係幾敏感,一句說話可以令人想到-VE,,,,

我覺得佢應該最唔滿意工人唔係樓下接佢, (N咁多次).....

佢覺得自已睇通睇透, 但其實睇唔通透的係佢。

不是話佢炒工人是有問題/錯。只是佢工人太醒,
但樓主唔需要呢種工人。

唁洗主動做咩, 只要被動地聽說話。

男爵府

畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-11 22:25
其實單一事件可能唔係d咩事

應該洗積怨太深,我先會爆發

呢樣我明,落樓下攞少少野,我地住1樓,3分鐘內完成嘅事,用10分鐘講都算,最後個人可以去左公公婆婆屋企 ,
返到黎仲要覺得係你講得唔清楚
叫佢落街買蘋果同東方,寫埋紙比佢遞比人睇,結果第1次乜都冇買上返黎,原因係"得蘋果冇東方", 所以兩樣都唔買。
第二次呢?買左星島......
的確係好小事,但經常發生,就會覺得好煩。

洋房

原來菲傭系僅便噶,給我來一打

男爵府

唔係好大件事者,講到工人唔抄唔得甘,每人都有要求,做唔到你要求好閒,夾唔到咪換人囉 家家有求,不過如果我係你朋友,又唔係預先無知會你失驚無神走去你家而你不在家,只是一前一後你都要甘計較要我企係出面等你返來先可以入屋,又唔係未見過,我會覺得你好大支野和計較,如果我係你朋友會即刻掉頭走下次你請我都唔會來,工人錯係無通知你一聲,係唔識做,你就鬧到人喊,唔怪得佢博抄無心機做啦,你句句唔啱聽既留言你都要鬧返人,顯得你都唔係甘易相處

男爵府

del.

男爵府

Dear-Valerie 發表於 18-12-13 13:33
回覆 咪咪2007 的帖子

邀請人黎作客, 工人入到屋都要客人企喺外面等的話好唔大體. ...
如果調返轉,個客人係樓主不知情既情況下上去就唔應該開門,但只係一前一後 都係個十幾分鐘,甘都個要客人企在外等仲要講到好大件事鬧到個工人喊,不計這事都知樓主有幾難頂,唔怪得個工人有比較無心機做

子爵府

願聞其詳 x2

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:52

我只係需要佢跟指示做嘢

係, 我都接受唔到佢自把自為, 帶客人入屋, 又只留客人在家

唔接手機, 之後又唔回電, 即係點

大宅

回覆樓主:

追#421

珍珠宮

circleda 發表於 18-12-12 09:54
Give me Five

人同人之間,價值觀真係好唔同,我請得個工人,我會好信佢,所以我好介意佢借財仔,一定炒 ...

Micro management 無話唔得既,但要預左有少少腦既都唔會頂得順,到最後肯留低個個可能蠢到不得了仲要狂踢先會郁下,態度都未必好架⋯

男爵府

Dear-Valerie 發表於 18-12-13 13:33

邀請人黎作客, 工人入到屋都要客人企喺外面等的話好唔大體. ...

佢未死撐!工人識大體過佢。邊有人做東道主做到咁㗎!於理不合,於禮不合。

我無評論佢應唔應該炒個工人,加加埋埋其他,要炒亦無妨。

我都只係對住佢呢一件事嘅處理手法來講。不知所謂囉!

男爵府

manfatcentre 發表於 18-12-11 23:16
你既感覺同我一樣,唔啱聽就冇請过工人,你唔明,唔通人地用左二十年工人又話你知咩。

唔使返工,個人係離地啲㗎啦,仲講乜嘢management skill

珍珠宮

咪咪2007 發表於 18-12-13 13:21
唔係好大件事者,講到工人唔抄唔得甘,每人都有要求,做唔到你要求好閒,夾唔到咪換人囉 家家有求,不過如 ...
AGREE, 唔評論樓主炒工人, 但樓主呢D待客之道真心覺得好失禮

水晶宮

chillimom 發表於 18-12-15 12:47
唔使返工,個人係離地啲㗎啦,仲講乜嘢management skill

本身都廢事再覆,但係你講嘢使唔使咁酸呀

唔返工有問題 覺得工人同自己唔夾有問題

我要求高你小小就係離地 憑乜嘢你用你個standard 黎衡量人地

仲有呀,啱啱睇返你d舊post,你自己都做咗FTM 10年,依家都係出黎做返黎一年幾,唔講唔知你係女強人呀

FTM同working mum各司其職,FTM就係負責manage屋企,離地嗰個係你呀,以為自己working mum就高人一等,真係好搞笑lor

comment工人件事就算了啊,仲要comment人地有無management skill,你憑什麼?

水晶宮

呢個時候工人應該問我應該點樣

而唔係自己話事帶人上去

水晶宮

circleda 發表於 18-12-12 09:54
Give me Five

人同人之間,價值觀真係好唔同,我請得個工人,我會好信佢,所以我好介意佢借財仔,一定炒 ...

每個人要求唔同

我有嘗試比呢個工人多d自己發揮空間,但係佢無呢個能力

佢絕對係需要人地monitor嗰類

佢做嘢初期已經係無尾飛駝,要我大住個肚(8M)係夏天室內等足佢7、8個字,期間完全搵唔到佢,message,電話一律搵唔到

結果遲到原因係等lift等咗20分鐘+miss咗d車

如果你覺得呢類行為算係幫輕到你,覺得佢係醒,咁我都唔知比咩反應你啦

水晶宮

望月童 發表於 18-12-12 11:13
樓主真係幾敏感,一句說話可以令人想到-VE,,,,

佢真係醒就唔使我咁勞氣啦

佢個問題係懶醒

水晶宮

chillimom 發表於 18-12-15 12:44
佢未死撐!工人識大體過佢。邊有人做東道主做到咁㗎!於理不合,於禮不合。

我無評論佢應唔應該炒個工人 ...

你自己不知所謂呀

我個post係講工人d嘢,你唔comment 工人d嘢,comment我處事手法,你有無嘢呀?

我知啦,你返開工,覺得客人就係d客,係米飯班主,所以一定要好好招呼,當上賓咁拜?

咁對唔住,我無呢d客人,我只得朋友,大家好causal 就得

水晶宮

yiu_mimi 發表於 18-12-13 15:20
係, 我都接受唔到佢自把自為, 帶客人入屋, 又只留客人在家

唔接手機, 之後又唔回電, 即係點 :igi ...

嘩,JM你唔覆我post d人真個個個話我唔識得招呼客人lor

其實其他人係咪真係可以咁大方呢

首頁

尾頁

跳至