自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-16 03:32
嘩,JM你唔覆我post d人真個個個話我唔識得招呼客人lor

其實其他人係咪真係可以咁大方呢

一向都係咁啦,話人就容易

我講我自己,真係無咁大方

我撐你我一定唔會出糧比個工人嚟激自己

男爵府

del.

珍珠宮

唔係怪獸 發表於 18-12-10 18:49
樓主,我明白你呀,你個姐姐已經變晒質,炒佢係遲早嘅事。切提子嗰啲不是小事,我有朋友是醫生,每年食提子 ...

講得好

伯爵府

littlecar 發表於 18-12-10 15:42
工人又點會咁諗,佢見做狗仔都好過做你工人,條氣已經唔順,之後佢自己態度唔好俾你捉出去一齊送返學,佢 ...

講真,47歲唔會有咩好工搵到。

wcpcelia    發表於 18-12-16 09:21

子爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-16 03:32
嘩,JM你唔覆我post d人真個個個話我唔識得招呼客人lor

其實其他人係咪真係可以咁大方呢

我支持你炒。有啲工人覺得我做咗嘢就得,使乜聽僱主講。佢哋亂做,永遠喺僱主受返,佢哋sorry都冇講

大宅

開心吸收勳章

lily-of-valley 發表於 18-12-10 13:01
你講咁多, 又長又無point, 你題目裸炒姐姐, 係咪工人在你老公面前唔著衫? ...

水晶宮

Dear-Valerie 發表於 18-12-16 08:31
回覆 ash_yehyeh 的帖子

咁向你請示後係咪叫佢同d客人喺屋外等?

我並唔係皇后大人,依家個問題就係在於工人遇事需要問僱主,而唔係自己亂做決定。

我個 case我只係遲朋友2分鐘,工人如果等埋我,幫我拎嘢一齊上樓,根本就皆大歡喜

問題一路都係工人遇事就自己話事,好多時都get錯

無人叫佢估我諗d乜,遇事問,就係我地屋企嘅要求

水晶宮

dearmm 發表於 18-12-16 09:24
我支持你炒。有啲工人覺得我做咗嘢就得,使乜聽僱主講。佢哋亂做,永遠喺僱主受返,佢哋sorry都冇講
...

唔單止d工人,原來BK都咁多人覺得工人咁做好醒,係我唔識得大體,我都想知佢地自己係咪真係咁大方,屋企無人都可以比朋友自己上黎隨便坐

水晶宮

SabrinaR 發表於 18-12-16 09:06
講真,47歲唔會有咩好工搵到。

所以一路無打算過炒佢,如果佢正正常常,講真我地真係會隻眼開隻眼閉比佢做到退休

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-16 10:16
唔單止d工人,原來BK都咁多人覺得工人咁做好醒,係我唔識得大體,我都想知佢地自己係咪真係咁大方,屋企無 ...

我覺得你無錯,撐你呀唔好再勞氣
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

伯爵府

tommyxsarah 發表於 18-12-10 23:03
工人姐姐見您屋企環境幾好 ,但又覺得人地仲好,心雄左。

之後不斷踏您底線。

同意,但有錢僱主+荀工大把人爭。唔會輪到一個40到尾既搵到 而且好多鬼佬僱主都要求no break contract

其實樓主姐姐有自己房已經好好,大把湊埋nb仲要同nb bb訓 又或者間屋唔夠大要同其他人同房

大宅

ash_yehyeh 發表於 18-12-16 10:14
我並唔係皇后大人,依家個問題就係在於工人遇事需要問僱主,而唔係自己亂做決定。

我個 case我只係遲朋友 ...

其實您想佢幫您拎野, 或者您一落車佢就係隔離的, 您咪帶住佢一齊周圍走。您去到邊怇咪去到邊, 咁就少左呢個問題。

咁我又唔明...點解您朋友落晒車見到工人先? 然後您係後面拎野?!

咁您放野係車度先?!您帶朋友上屋企, 再叫工人落野就得。

我朋友未返到屋企, 我又約左佢果時間, 我朋友真係會叫我上去屋企先
我朋友果邊入LIFT 要拍卡, 否則上唔樓。 佢會叫工人落黎接我地上去。

禁止訪問

子爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 22:04
多謝JM體諒,唔係為challenge我而challenge我

小朋友食嘢方面我係好放手,香蕉自己摵皮,車厘子自己吐核 ...

認真問,唔係挑機:車厘子同提子size差不多,點解車厘子唔駛切?

水晶宮

望月童 發表於 18-12-17 09:47
其實您想佢幫您拎野, 或者您一落車佢就係隔離的, 您咪帶住佢一齊周圍走。您去到邊怇咪去到邊, 咁就少左呢 ...

當日工人要係屋企清潔同係廚房凖備d嘢,所以要留係屋企。

我同d朋友同時出車,其實我仲早dd出車,但係朋友竟然早到咗。我地係坐uber,唔係自己揸車,所以需要工人拎嘢。

其實朋友們見工人帶佢地上去,以為我到咗先,上到去見無人係度,個個都O曬嘴。

講真件事有水分,我同朋友們應該只係前後腳2分鐘到,個問題就係出於工人自己make decision,覺得"應該"帶佢地上去。

就係每次有呢d"灰色地帶",工人都會自己話事,完全無問我應該點。我同老公因呢類問題同工人講過N次,真係N次,20次以上,話遇事你覺得有唔清晰,請問咗我先,佢自己唔好話事。

明知我有客人,事後工人全日no show

水晶宮

shmom 發表於 18-12-17 10:15
認真問,唔係挑機:車厘子同提子size差不多,點解車厘子唔駛切?
...

因為質地問題

車厘子係軟身d

提子(幻想係波提or香印呢類),真係大大粒同好硬,硬住就真係bye bye

水晶宮

望月童 發表於 18-12-17 09:47
其實您想佢幫您拎野, 或者您一落車佢就係隔離的, 您咪帶住佢一齊周圍走。您去到邊怇咪去到邊, 咁就少左呢 ...

個重點係,你朋友叫工人接你上樓,你朋友會叫你上去先

我個工人就係我無叫,佢冇問嘅情況下就接人上去,好多事都自己做咗決定

首頁

尾頁

跳至