(更新)Yeah!裸炒姐姐一個月!

ash_yehyeh
|
tester5 發表於 18-12-10 16:09
如果呢個係導火線,我覺得你好似激左小小。
咁佢都解釋左,佢只係帶你朋友上樓啫,我係你會叫佢立即下樓, ...

唔使講風流說話

姐姐我會繼續請,我地屋企係需要一個姐姐去做家務的,倒垃圾,清潔各項

每人要求唔同,頭兩年我屋企一樣係咁嘅情況,佢表現可以,所以我地續約,完約都會比獎金佢

最近佢表現的確越黎越差,唔需要一味懷念佢以前嘅好

我只係想唔係佢變到最差時先唔炒佢(eg偷嘢、對小朋友做d壞事),等到情況最差先炒,有可能已經太遲
yuyueng
|
我請過2個姐姐一共7年,有個共同特點就系開頭好好既,因為我家算系好做,但2個都系越做越懶,越做越衰。做做下只系想起我屋企食同住,仲要有糧出,完全忘記自己黎打工,好多積積埋埋既不滿,因為一件事就不如算啦。

我起3個月前都炒左姐姐,事源系我地暑假去左1星期旅行,返到黎發覺起平臺既花草乾死曬,已經無野做,只系一日淋一次花都不至於全部乾死曬,當日叫姐姐執野走。
ash_yehyeh
|
spikenard 發表於 18-12-10 16:06
切提子小家到無得再小的問題……

帶你朋友上去,唔帶一陣比你話無嚟醒目,帶又比你話

覺得提子係小事,可能因為你無小朋友或者安全意識好低

https://topick.hket.com/article/2022968/兩歲女童食提子鯁死%E3%80%80專家教提子餵食最安全方法%E3%80%80%E3%80%80

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cattz288
|
ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:17
唔使講風流說話

姐姐我會繼續請,我地屋企係需要一個姐姐去做家務的,倒垃圾,清潔各項

可能你搬大屋變導火線! 佢覺得多野做左! 錢又無多到, 加埋鄰居比較!
比我會捱到佢完約! 唔駛自己咁辛苦!
littlecar
|
ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:10
yes
其實問題係自把自為

幫B剪頭髮我明你既擔心。

不過買M巾算啦,就係你2公婆都係度佢又突然要用,你叫佢點係你老公面前講,大家女人我會由得佢。

買COFFEE/餅係咪你地都食架,通常MOM食既佢地又鐘意食既,佢地會好乖主動買,因為自己都有得食。

bbbbb001
|
ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:04
係呀,終於有JM明白,唔係一味話姐姐好

呢幾年黎姐姐跟我地食,我地食鮑魚和牛,一樣會比佢

Exact7ly 不過呢度好一言堂,係人地身上d人又話小事,但如果佢地姐姐/99咁做咪又係會呻

我都係自己食咩姐姐食咩,人地話唔洗對工人咁好都唔理,但原來真係唔係每個有心僱主都同姐姐有happy ending

你姐姐係你最需要人幫個陣咁對你(八個月大肚要企成個鐘
新屋招呼咁多客人自己走咗),你炒佢都唔係「小小事放生個好工人」啫

ash_yehyeh
|
babytwinstar 發表於 18-12-10 16:14
暫時睇未算最差,不過再睇埋你寫先

我個除左唔聽指示,可能佢唔明,仲成日瞓覺,但手腳乾淨都算錫b,所以 ...

手腳乾淨錫b其實好重要

可以續約,最多情況變差可能要中途炒

不過續約,可能佢會變差咗
大肉兒
|
少事到呢
瑤瑤~
|
昨晚入黎睇見到留幾個位又話要慢慢講仲以為有咩料咁爆
原來係d咁普通既野咋,又長又chum
相處唔到放生姐姐都好既,姐姐應該好快搵到新工
littlecar
|
ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:20
覺得提子係小事,可能因為你無小朋友或者安全意識好低

https://topick.hket.com/article/2022968/兩歲女 ...

呢樣我又明你既擔心,不過呢D野唔係經常做係會有時做錯,日日做既都錯就抵打。

ash_yehyeh
|
bbbbb001 發表於 18-12-10 16:25
Exact7ly 不過呢度好一言堂,係人地身上d人又話小事,但如果佢地姐姐/99咁做咪又係會呻

我都係自己食咩姐 ...

呢d真係針唔拮到肉唔知痛

或者無用過工人嘅JM,先至可以係度講風涼說話

有個話我用$700請個工人返黎,仲話我係咪人,我都廢事答

ash_yehyeh
|
littlecar 發表於 18-12-10 16:28
呢樣我又明你既擔心,不過呢D野唔係經常做係會有時做錯,日日做既都錯就抵打。

...

我仔好鍾意食提子

一星期一定有幾日食,反而蘋果橙少食d。一歲幾食到三歲,但係最近嗰個次突然切錯,我一見到真係嬲到震,佢係咪有心特登呢?點可能會突然間做錯呢
littlecar
|
ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:28

或者無用過工人嘅JM,先至可以洗度講風涼說話

其實你唔駛返工,請工人係要睇開D,因為對得時間長,佢地好多生活習慣又同,所以好容易會有誤解,最緊要對小朋友好,其他野就唔計得咁多。

jayk_1030    發表於 18-12-10 22:16
ash_yehyeh
|
cattz288 發表於 18-12-10 16:23
可能你搬大屋變導火線! 佢覺得多野做左! 錢又無多到, 加埋鄰居比較!
比我會捱到佢完約! 唔駛自己咁辛苦! ...

JM
你誤會咗,我係大屋搬細屋,新居比舊居足足細40%

舊屋狗仔無埋(傷心事),小朋友又開始返學,其實應該係越黎越輕鬆
bbbbb001
|
yuyueng 發表於 18-12-10 16:20
我請過2個姐姐一共7年,有個共同特點就系開頭好好既,因為我家算系好做,但2個都系越做越懶,越做越衰。做 ...

完全明白
但放出來又會比人話為盆花炒人
其實僱主自己睇住個姐姐由好變衰變唔化石,所以先唔用佢

我有一歲半小朋友,一日得一至兩個奶樽,佢可以積二十四小時都唔洗一次
littlecar
|
ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:32
我仔好鍾意食提子

一星期一定有幾日食,反而蘋果橙少食d。一歲幾食到三歲,但係最近嗰個次突然切錯,我一 ...

咁又真係算食得密,我估佢唔明直切同橫切分別,就算明佢見好多小朋友原粒食都無問題,一定好難上心

NoName
|
其實係你同工人嘅溝通有問題,你叫佢做每一樣野時都只交代第一步,下一步想佢點又無講,佢又無問估估下做晤到你心想嘅你咪覺佢自把自為,你應該要詳細講明想佢做啲咩,減少佢自行決定嘅機會
瑤瑤~
|
ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:28

呢度係討論區,一定有正反不同意見架啦
如果你只係歡迎支持者留言互相取暖既你咪一早講明囉
唔使喺度單單打打話人地持相反意見就係無請過工人既,唔通人地請咗工人又要話你知咩?
ChanBi    發表於 18-12-12 10:11
ash_yehyeh
|
littlecar 發表於 18-12-10 16:36
咁又真係算食得密,我估佢唔明直切同橫切分別,就算明佢見好多小朋友原粒食都無問題,一定好難上心

...

以前切一路ok
因為提子呢樣嘢我一路都會提佢
MAN_KMY
|
其實係切錯一次提子, 或是切錯幾次呀
一次可能係一時唔留心