自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

#後加:
(電話內尚有一些機構錯別字例子,之後這裏會告一段落,感謝各位收看、收藏及給予意見。)

這裏會post一啲錯別字或白字。並非要 取笑別人或機構,只想大家留意一下日常容易弄錯的字。

我並不會說明出處,不用pm問是哪個機構。
感謝各位鼓勵。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

……

不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

回覆樓主:

……

珍珠宮

呢度捉錯別字會俾人罵
會話睇得明就好㗎啦喎

寶石宮

終極熊貓 發表於 18-12-9 23:38
呢度捉錯別字會俾人罵
會話睇得明就好㗎啦喎

我見上次(歡迎參歡)嗰個post有啲教育意義,因為初初我都睇唔到有咩錯

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

crystal媽咪 發表於 18-12-9 23:40
oh…………
咁我唔再post啦

其實。。我覺得幾好丫,當考下自己,我又覺得冇咩wor

寶石宮

wy_yen 發表於 18-12-10 00:00
其實。。我覺得幾好丫,當考下自己,我又覺得冇咩wor

其實都幫我溫故知新

wcpcelia    發表於 18-12-15 18:56
親子皇帝    發表於 18-12-10 10:31

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

crystal媽咪 發表於 18-12-10 00:03
其實我都覺得冇乜嘢㗎!不過我真心驚, 睇下聽日其他人嘅反應如何呀, 一直都想出一個咁樣嘅post上次喺度 ...

我有時會同大仔喺街玩搵錯別字,唔影低,即時搵都ok ga

寶石宮

wy_yen 發表於 18-12-10 00:05
我有時會同大仔喺街玩搵錯別字,唔影低,即時搵都ok ga

……

珍珠宮

回覆樓主:

唔係正正式式出通告果d明白就可,
如果要見公眾,正經野當然要正字

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

會否圈埋個錯字加正確的字好啲
有時自己見得多呢啲字都未必知啱唔啱

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

mike89 發表於 18-12-10 00:11
唔係正正式式出通告果d明白就可,
如果要見公眾,正經野當然要正字

同意,上網吹水更加冇所謂,大家明白就ok,況且手機或電腦出埋下個字擇,有D好明顯手快快出左,所以明白就是了

寶石宮

油麥麥 發表於 18-12-10 01:26
每陪……每部
禮誼……禮儀
班馬……斑馬

每陪……每部, 我睇咗幾次先至知講緊乜嘢

珍珠宮

回覆樓主:

正式文件捉錯字接受,但上網吹水都要下下怕打錯字又洗唔洗咁大壓力。有時並非唔識個正字,只係係電話打字個mon細,手快打錯都時有,而且傾下偈,唔通要去校對下先出咩?
只要唔係成篇都睇唔明就可以了。
當然搵街外錯字當玩下就無咩意見。

伯爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 23:40
oh…………
咁我唔再post啦

,咁你就精d

珍珠宮

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 18-12-10 07:24
勁。
每陪……每部, 我睇咗幾次先至知講緊乜嘢

我會提我老公同個仔寫錯字或同音異字,通常係whatsapp,費時佢哋用慣咗就以為啱,第時出醜人前...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

扣門扣門扣門,睇到眼都突....叩門呀唔該.....
近期興「放便」.....幾時連小一程度嘅「方便」都唔識....
順便加句英文: can’t agree more, 唔係agree no more, 唔係can’t agree anymore,唔識就寫返中文「不能同意更多」啦

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 18-12-10 09:51
扣門扣門扣門,睇到眼都突....叩門呀唔該.....
近期興「放便」.....幾時連小一程度嘅「方便」都唔識....
順 ...

而家大家多語音化文字,執筆忘字。(我都係)

我英文差,得中文好d。不過對於找錯字,大家反應麻麻

公爵府

回覆樓主:

其實有錯別字,未必當事人唔知道錯,或唔識該字。

只係有時電話輸入極都揾唔到果粒字,就求其打個同音字,或近似字。但都不排除好多人用錯字。

首頁
12345...12

尾頁

跳至