自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 18-12-9 23:33
這裏會不定時post一啲錯別字或白字。並非要 取笑別人或機構,只想大家留意一下日常容易弄錯的字。

我並不 ...

我係錯別字常各

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 18-12-16 18:21
負責 付責

謝謝提供

辦、辨、瓣、辯…… 呢幾個字令好多人混亂
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

油麥麥 發表於 18-12-10 01:26
每陪……每部
禮誼……禮儀
班馬……斑馬

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nobodyfool 發表於 18-12-16 18:01
really? 識多個啱既字唔好咩

我諗熊貓唔係咁嘅意思,佢係驚我畀人話,所以提醒我

珊瑚宮

crystal媽咪 發表於 18-12-16 18:04
刀……都
以前呢度有一段時間好興。成日會講:禾唔豬道(好似係扮緊譚仔阿姐講嘢,嗰啲我就當佢講笑, 大家 ...

宜家同幹衫褲,我成日寫錯
點寫?

寶石宮

lam133 發表於 18-12-16 18:49
點寫?

宜家、而家、依家…… 前面版主話呢啲口語可以接受,不過語彙就唔應該錯

同幹衫褲?! 請問係咩意思呀

珊瑚宮

crystal媽咪 發表於 18-12-16 18:52
宜家、而家、依家…… 前面版主話呢啲口語可以接受,不過語彙就唔應該錯

同幹衫褲?! 請問係咩意思呀

幹=乾
對嗎?

唔該曬

寶石宮

lam133 發表於 18-12-16 19:03
幹=乾
對嗎?

乾、幹, 兩個字嘅簡體字都係(干)。
但係應該唔可以通用。我search後面嗰個字,cap咗圖都唔敢放出嚟。因為係粗口,你喺yahoo或維基會見到解釋

珊瑚宮

crystal媽咪 發表於 18-12-16 19:16
乾、幹, 兩個字嘅簡體字都係(干)。
但係應該唔可以通用。我search後面嗰個字,cap咗圖都唔敢放出嚟。因 ...

ok,謝謝你

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-12-16 18:27
謝謝提供

坦白講,我都會錯
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 18-12-16 18:45
我諗熊貓唔係咁嘅意思,佢係驚我畀人話,所以提醒我

我明呀,唔係話佢……佢好好人衹係善意提醒呀

珍珠宮

lam133 發表於 18-12-16 18:49
點寫?

我寫依家或而家,真係無所適從,唔知點寫……
但都見有人係寫E家……

珊瑚宮

nobodyfool 發表於 18-12-16 20:25
我寫依家或而家,真係無所適從,唔知點寫……
但都見有人係寫E家……

係呀!

有時寫宜家架我

珍珠宮

lam133 發表於 18-12-16 20:27
係呀!

有時寫宜家架我

我覺得都好過寫E+……我接受唔到

寶石宮

回覆樓主:

新鮮出爐滾熱辣,娛樂新聞……

寶石宮

回覆樓主:

有關美容、減肥、食療的……

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

062004 發表於 18-12-10 18:30
我出post都盡量寫啱字,唔想習慣是但。最近發現錯字都 T V飲食節目'豉'汁變'鼓'汁,中環mtr有個廣 ...

"徵狀"正確,癥係癥結

http://www.jiaodui.com/bbs/simple/?t23962.html

珍珠宮

dogdog918 發表於 18-12-10 13:41
支持呀而家d人錯別字真係太多,一篇嘢睇到眼都突,太求其唔係好事,習慣左點教小朋友? ...

支持 我都好怕人成日寫錯字,睇得好辛苦

訊間(瞬間)睇到我

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 18-12-16 18:27
謝謝提供

唔難,好易

寶石宮

hellomiki 發表於 18-12-19 00:57
唔難,好易

首頁
34567...12

尾頁

跳至