自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

Julia Roberts 上了The Late Show話佢有定期Mahjong Night. 可以Calm her down. 同埋佢喜歡麻將的哲學,在混亂中點樣將副排organized. 唔識用app post link. Youtube 係有的。 佢身為姑媽,仲同侄女Emma打麻雀呢手。
真係估佢唔到佢識中國人國粹

Cr to the rightful owners.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

咁勁既
放下自在

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我外國朋友係男人,都鍾意打

琥珀宮

畀面勳章

翡翠宮

cindy618 發表於 18-12-10 01:04
我外國朋友係男人,都鍾意打

以前在加拿大白人朋友佢爺爺當年三年零8個月,幫香港打日本人。拎了副麻雀返加拿大 d花唔同的。 唔知Julia Roberts 點認萬字的數字。其他圖案係易。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

mahjong is not drinking game
放下自在

翡翠宮

cattz288 發表於 18-12-10 01:16
mahjong is not drinking game

‘Mahjong is deep’ 我係70後,我的8090後朋友已經唔係好識打麻雀喇。

象牙宮

MagDog 發表於 18-12-10 01:19
‘Mahjong is deep’ 我係70後,我的8090後朋友已經唔係好識打麻雀喇。
...

為左唔好失傳, 遲d要教下小朋友先
放下自在

翡翠宮

cattz288 發表於 18-12-10 01:25

係呀!承傳下去。咁先有腳。第日都唔怕認知症。 要搵返嚦咕嚦咕新年財溫故知新先。牌品好自然人品好。

珍珠宮

MagDog 發表於 18-12-9 23:53
Julia Roberts 上了The Late Show話佢有定期Mahjong Night. 可以Calm her down. 同埋佢喜歡麻將的哲學,在 ...

我姐夫一家好鐘意打
我家姐係挨唔到4圈那個。

用戶要求終止服務

我limit 係八圈,一年打一次,同屋企人
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

伯爵府

小朋友打麻雀好過打機,最少都叫有對話。
又唔怕近視增加。

子爵府

我用咗ㄧ個暑假教曉我仔!!yeah!多隻脚!
麻雀不知幾有智慧,當捉棋咁!

子爵府

MagDog 發表於 18-12-10 01:30
係呀!承傳下去。咁先有腳。第日都唔怕認知症。 要搵返嚦咕嚦咕新年財溫故知新先。牌品好自然人品 ...

同意!!

子爵府

1mocha 發表於 18-12-10 06:27

小朋友打麻雀好過打機,最少都叫有對話。

我都係咁話!起碼互動呀!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得識打麻將好勁... 我覺得數番好難, 好多野記.

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

雖然我係魚腩但都覺得麻雀好好玩充滿哲學

象牙宮

ironmanmama 發表於 18-12-10 06:28
我用咗ㄧ個暑假教曉我仔!!yeah!多隻脚!
麻雀不知幾有智慧,當捉棋咁!
...

我媽果時都係暑假慢慢教我!
放下自在

水晶宮

Wingwingm 發表於 18-12-10 02:03
我limit 係八圈,一年打一次,同屋企人

啱啱出嚟做嘢識到第一個男友時,我地試過幾pair人一打風就會打到天昏地暗,玩足全晚,女既打麻雀,男既玩啤牌嗰啲玩意,真到打到驚,之後呢十幾年冇再點打過真正既麻雀,會陪屋企長老玩嗰d送錢比佢洗既麻雀就有

珍珠宮

回覆樓主:

唔順時要沉得住氣,唔好淨係顧住贏要諗點樣唔好輸咁多,後生時交咗唔少學費先學懂呢啲人生道理

首頁

尾頁

跳至