自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

teaspoon 發表於 18-12-10 09:38
唉,知得多呢啲歪理、怪行,好影響身心.

仲要好似好成功, 好風光咁

翡翠宮

caryfox 發表於 18-12-10 01:05
係大陸飛機上搞事者會不會有好重懲罰?

我唔知,應該冇。。。。但之前有個係美國果邊搞事,警察拎晒槍隊住佢先即時死狗,認錯,但都比人的落機,之後點就唔知。。。。

男爵府

good_pig 發表於 18-12-10 09:49
仲要好似好成功, 好風光咁

佢地啲思維一代傳一代,好難改。所以,成日衝出國際

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

teaspoon 發表於 18-12-10 09:54
佢地啲思維一代傳一代,好難改。所以,成日衝出國際

香港人其實久不久都有,好似上次霸機場bb房果d

男爵府

我好少番大陸, 但都感受到大陸人係幾咁厚面皮
上個月買淘寶, 試過買對鞋, 標題寫明不退不換
咁我好小心睇清楚揀左白色
收到對鞋竟然係另一隻色(原本得兩隻色only, 而白色又好賣d, 幾乎9成人都買白色) 我收到o個下真心嬲, 覺得賣家係特登, 因為見我係寄香港
同佢講, 就扮晒野話退5蚊優惠券俾我
我本來想退貨, 但為左幾十蚊又要煩, 郵費又要自己俾
所以最後死死地氣要左佢

另一樣, 早排去馬爾代夫旅行, 咁間酒店係有蜜月服務既
只要你係結婚半年內去間酒店, 就有蜜月服務送(香檳, 一次spa, 一次燭光晚餐之類)
咁我係結婚周年去既, 事前問左酒店, 佢都話冇蜜月送
之後我上網搵資料, 睇下人地既遊記
跟住睇到有對年輕大陸夫婦, 話自己photoshop左結婚證書個日期, 俾呢間酒店睇, 就係為左呃個蜜月服務, 點知又俾佢地成功左!!
仲要大大隻字o係blog教人咁做, cheap到爆.....完全唔覺得自己有問題, 仲覺得好醒添...

大陸人, 真係好無恥

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

TinyTomato 發表於 18-12-10 00:01
我覺得很多問題源自文革十年浩劫

中國人幾千年道德、文化被摧毀。大家只講錢。

不過,唔只文革,中國一直專政,當權者很忌讀書人。因為讀書人明理會反政府,所以以往皇帝一有機會都打壓讀書人。

侯爵府

有感大6人嘅人生字典裡,是沒有「禮義廉恥」這四個字,所以經常做出一些討厭行為!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

anyuser18 發表於 18-12-10 00:42
一丘之絡,全部慣犯,梗合理化自己嫁喎,一堆更甚。可以不理,千祈唔好咁近佢哋添
...

Agree

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

男家嗰邊嘅人,做假單claim多一佰幾十蚊嘢,完全唔怕被發現,覺得冇問題!
使用虛假文書即坐監留案底,叫老公勸老公都愛莫能助!

珍珠宮

回覆樓主:

呢D親戚真喺要疏遠

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

plumtree 發表於 18-12-10 08:52
同廿年前啲旺角中心sales一樣。佢哋賣鞋都係咁。夾硬嚟。
題外話。之前喺日本浸溫泉。有團友話我知,有晚 ...

經營手法不當,

所以五至十年前旺角中心沒落,吉舖多,買的貨連深水埗街邊貨也不如,個場成為印尼女傭行,

現在轉了引入街頭小食,個場先有DD本地人流。

最新開的 food Court 唔知道得唔得,我只是路過看到⋯⋯

象牙宮

好小返大陸,前日去左幾日,
覺得大部份都比較自私,
係街洗手間成日見好多標語提醒,要做呢樣要做果款,
昶更清潔之類。

象牙宮

liuliu 發表於 18-12-10 13:15
有感大6人嘅人生字典裡,是沒有「禮義廉恥」這四個字,所以經常做出一些討厭行為!
...
又真係,朋友聯店鋪,
有日個大陸女人走入去就卡卡聲,
跟住想就咁吐痰落地,朋友叫住,
諗佢會行出間鋪喇,點知佢行去人地垃圾桶就咁吐落去,朋的朋友鬧到癲,成都無野就走左。

侯爵府

2018復活節勳章

caryfox 發表於 18-12-10 16:13
經營手法不當,

所以五至十年前旺角中心沒落,吉舖多,買的貨連深水埗街邊貨也不如,個場成為 ...

我已經廿年冇去呢度。唔知而家變成點。諗起當年真係好怕去呢度買野。旦學生哥冇乜錢使,個個都係喺度買野。冇計。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

mercurycc 發表於 18-12-10 16:29
好小返大陸,前日去左幾日,
覺得大部份都比較自私,
係街洗手間成日見好多標語提醒,要做呢樣要做果款,
講到洗手間,上兩星期經港珠澳大橋走了一轉澳門,
去了葡京酒店賭場行,去廁所排隊,前面有三個強國中女一齊,

首先見到佢地各自洗手,排隊入厠所,

完事後,A出來同佢朋友B講:『我幫你冲咗厠㗎!』,到B入厠所。

然後A無洗手就離開,

B去完廁所,沒有沖厠所就出來,手也沒有洗離開!

唉!⋯⋯我唯有幫佢沖厠所,之後先用!

(原來去厠所前先洗手,去完厠所,唔冲厠所,又唔洗手)⋯⋯

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

賊性難改

男爵府

無頭無尾系列:天津啲鴨梨都好惡怖,睇錢太重。

首頁

尾頁

跳至