家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,謝謝大家!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

有錢 儲蓄醫療保險,無錢就單儲蓄保險

大宅

happymama28 發表於 18-12-10 05:46
如題,謝謝大家!

其實主要睇返你想保障啲乜?如果公司已有 medical,就可以 慳番唔使買。如果唔係,最基本買個住院籮。

儲錢嘅,好多人都話有錢不如儲喺銀行點解要儲喺保險公司?睇你自己點睇

大宅

steven1110 發表於 18-12-10 17:24
其實主要睇返你想保障啲乜?如果公司已有 medical,就可以 慳番唔使買。如果唔係,最基本買個住院籮。

儲 ...

其實我都覺得儲喺銀行算,但銀行又冇利息,儲喺保險公司,有起事上嚟需要動用錢又比佢keep起晒,又冇理由突然斷保㗎嘛,會蝕。。。好矛盾。。。

大宅

happymama28 發表於 18-12-10 17:31
其實我都覺得儲喺銀行算,但銀行又冇利息,儲喺保險公司,有起事上嚟需要動用錢又比佢keep起晒,又冇理由 ...

保險公司會有不同嘅 產品幫助唔同階段所需要嘅人。 信嘅就會覺得佢有用, 唔信嘅就會覺得保險公司呃人。所以好睇你自己點睇。

其實有啲 產品年期較短五年十年都有。所以唔會話 綁好耐。 不過最重要睇退保條款。睇下退保時可以拎返幾多錢

大宅

steven1110 發表於 18-12-10 17:34
保險公司會有不同嘅 產品幫助唔同階段所需要嘅人。 信嘅就會覺得佢有用, 唔信嘅就會覺得保險公司呃人。所 ...

明白,thanks

大宅

happymama28 發表於 18-12-10 17:36
明白,thanks

搵到您想要嘅產品再放上嚟大家交流下

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

唔建議買儲蓄保,回報超低,又綁死啲錢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

0030 發表於 18-12-10 09:23
有錢 儲蓄醫療保險,無錢就單儲蓄保險

唔係呀?

淨醫療吧~

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

happymama28 發表於 18-12-10 05:46
如題,謝謝大家!

溫馨提示: 這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好多 Agent 等緊你這樣什麼也不懂的水魚~

唔好懶,花些時間在這裡爬一下文,終身受用~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

淨供醫療,多錢身痕就月供股票,作長線投資~

大力理財篇 之 月供股票http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731508

大宅

大力大力 發表於 18-12-11 11:02
溫馨提示: 這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

...

謝謝你,我真係乜都唔識,但又想比2個小朋友將來有啲保障,依家真係亂石投河咋

子爵府

大力大力 發表於 18-12-11 11:01
唔係呀?

淨醫療吧~

其實你了唔了解保柏的保障範圍?

複式洋房

我會買醫療, 危疾.
有錢先做儲蓄.

別墅

happymama28 發表於 18-12-10 17:31
其實我都覺得儲喺銀行算,但銀行又冇利息,儲喺保險公司,有起事上嚟需要動用錢又比佢keep起晒,又冇理由 ...

樓主唔想錢綁係保險公司,又想小朋友有保障.
咁就一份 危疾 + 醫療啦...
而家危疾有現金價值,又有分紅,有d公司危疾保部份既先天性危疾.
危疾供斷後又有保一世.
另外加多份醫療.
保障返住院需要...

微信:Evanichau

大宅

Edisonchau 發表於 18-12-11 18:56
樓主唔想錢綁係保險公司,又想小朋友有保障.
咁就一份 危疾 + 醫療啦...
而家危疾有現金價值,又有分紅,有d ...

明白,我會考慮下,謝謝

別墅

happymama28 發表於 18-12-11 19:03
明白,我會考慮下,謝謝
唔好客氣.
希望幫到你啦!
微信:Evanichau

洋房

如題,謝謝大家!

其實bb最緊要買左醫療先

大宅

開心吸收勳章

我覺得純醫療就ok了 之前我朋友幫個仔供斷儲蓄保險 係就係保成世 但除非供好多 如果唔係佢都話保額一定唔夠。當你而家覺得夠用 但最好計下二三十年後保額仲夠唔夠你小朋友醫療開支 唔夠咪又係要再買過

首頁

尾頁

跳至