家庭理財

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cskwu 發表於 18-12-12 16:27
我覺得純醫療就ok了 之前我朋友幫個仔供斷儲蓄保險 係就係保成世 但除非供好多 如果唔係佢都話保額一定唔夠 ...

对~

Agent 成日話早買平,年紀大就買唔到平保險,根本係騙人~

年紀輕保費當然平,所以他們便同客講,供10/20 年唔使供保一世,但這世上是有通脹,到客人年齡大左,每年保障額不變下,賠償金額便不停眨值,直至變成好少~

60年前人工每月袛有100元,即今日的100萬,到60年後祗有1萬的購買力,根本就是騙案~

所以 agent 成日話 : 同妳詳細睇過以前份保單,由於通脹,保障額明顯不足,要加大或買多份~ :laugh2cry:
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

回覆 happymama28 的帖子

最基本同小朋友買份醫療先,我先前有做過功課,share埋俾你睇。

大宅

天道酬勤 發表於 18-12-12 19:07

最基本同小朋友買份醫療先,我先前有做過功課,share埋俾你睇。

謝謝你

禁止訪問

別墅

happymama28 發表於 18-12-10 17:31
其實我都覺得儲喺銀行算,但銀行又冇利息,儲喺保險公司,有起事上嚟需要動用錢又比佢keep起晒,又冇理由 ...

所以現時有一些保險公司都推出更彈性的計劃,短期的如富衛savie, 要自己上網登記預約(想攞轉介優惠可以找我),逐日計息,但留意好似一年派一次。話可以隨時攞錢,但填Form到攞支票約7日左右。又或連Tap & Go 比錢。但相較支付寶或微信駁信用卡,又像冇咁方便。但彈性相對已經好好。

同樣,坊間熱賣較新的「儲蓄型人壽」都有提款及部分退保功能,不用整張單退保咁甘,讓彈性同回報得以平衡,雖然比銀行活期存款,麻煩,但息有幾厘。買產品,總看自己需求。

大宅

大力大力 發表於 18-12-11 11:01
唔係呀?

淨醫療吧~

但其實我有朋友試過買,到出事時理賠搞好耐。
佢保費雖然平,但未必係想像中咁好。

別墅

steven1110 發表於 18-12-13 15:07
但其實我有朋友試過買,到出事時理賠搞好耐。
佢保費雖然平,但未必係想像中咁好。
...

掛羊頭賣狗肉....可能係指呢d.
平 ..我又唔見佢平出面幾多...
買時方便容易...Claim時無Agent幫忙處理..雖然係話24小時cs.
但係真係有想像中咁容易 ?
如果係自己生病入院仲尷尬...病左都仲要自己搞理賠...所以有d搞笑.
.
不過,我都覺得佢係有佢好處,
比如,佢可以低消有墊低費,高端醫療.既墊低費用,
一普門診用佢應該係幾好..
.
所以,自己需要考慮清楚自己需要...
唔好聽片面之詞,

微信:Evanichau

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

天道酬勤 發表於 18-12-12 19:07

功課?

做给妳/你客人看吧~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

大力大力 發表於 18-12-13 17:57
功課?

做给妳/你客人看吧~

有病?見你齋推份咁貴的互X保額,唔想你令人嘥錢先將功課晒出來。

複式洋房

天道酬勤 發表於 18-12-13 19:00
有病?見你齋推份咁貴的互X保額,唔想你令人嘥錢先將功課晒出來。

X柏官方電話:25175860
X諾官方電話:25601990
X邦agent:梗有一个喺你左近

大宅

天道酬勤 發表於 18-12-13 19:08
X柏官方電話:25175860
X諾官方電話:25601990
X邦agent:梗有一个喺你左近

其實你自己本身咪就係agent籮

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

steven1110 發表於 18-12-14 23:52
其實你自己本身咪就係agent籮

買基金真係好傷

水晶宮

happymama28 發表於 18-12-10 17:31
其實我都覺得儲喺銀行算,但銀行又冇利息,儲喺保險公司,有起事上嚟需要動用錢又比佢keep起晒,又冇理由 ...
我每月幫仔女儲入(孩子戶口)、儲到農歷新年左右,就銀行有高息零存(孩子戶口)、都有1.4-1.68%;咁如筆錢夠做定期,我會用我名義戶口做高息定期咁。通常轉做美金定期。(可向中x銀行問問,我是開立(孩子天)戶口)。勿胡亂買保險基金、危險。

大宅

Astra00 發表於 18-12-15 07:55
我每月幫仔女儲入(孩子戶口)、儲到農歷新年左右,就銀行有高息零存(孩子戶口)、都有1.4-1.68%;咁如筆 ...

謝謝你,我會作參考

別墅

oneone11 發表於 18-12-11 04:34
唔建議買儲蓄保,回報超低,又綁死啲錢

所以幫阿囡只係買左住院危疾人壽,儲蓄自己攪。

複式洋房

回覆 steven1110 的帖子

我係金融公司做內勤,唔係AA,但對保險產品的瞭解應該會比外行人多。

香港有幾十萬人從事金融業,雖然唔係前線,但我亦唔會用歧視眼光睇人,前線唔博命,我地又邊有糧出,見樓主有條關於保險的問題,俾下個人意見就已經有人話係AA,你都有俾意見啊,唔通你至係AA。 :)

係唔係都唔駛回我,我唔會歧視金融業的人,樓主都係想多D聽下人意見啫,真理會越辯越明。

我的意見就係,買醫療或危疾就ok,唔好買長期儲蓄。如果你身為公務員就恭喜你,乜保險都唔駛買,政府俾你地的醫療福利十分之好。

大宅

天道酬勤 發表於 18-12-16 00:00

我係金融公司做內勤,唔係AA,但對保險產品的瞭解應該會比外行人多。

但係翻查你資料,你有開post幫保險公司請人?唔通agent自己請人都要經過你??

其實係咪agent都唔重要嘅。只係.....如果係咪認咁解啫。

複式洋房

大力大力 發表於 18-12-15 06:49

好鐘意睇到你恥笑別人,越係咁做就顯得你越無知。
你可以討厭AA,但你唔可以睇到一D同你意見唔同的人就扣人地帽子話係AA,唔俾佢地發表意見。
要所有討論區讀者認同你的保險選擇請提出你的理據?扣人帽子、唯我獨尊的作風我諗呢個討論區的讀者未必會接受。
X柏互X保額係保費同條款上我就睇唔到有乜過人之處,你咁大力推介佢希望你講多D佢的優勝之處。

複式洋房

要架,老細叫到就要做架啦,你唔知依家金融公司文員其實同打雜係差唔多咩。
你做邊行咁正?公司醫保可以cover埋你屋企人?

大宅

天道酬勤 發表於 18-12-16 00:57

要架,老細叫到就要做架啦,你唔知依家金融公司文員其實同打雜係差唔多咩。

我無聽過做金融要幫保險公司請agent

明係吹水。
不過我想講:你喺度抬高A字頭嘅保險公司, 踩低其他嘅。你明係呢間公司嘅人。如果做哂資料嘅。唔好只係放1間A字頭嘅上嚟。

呢度好多人扮哂其他行業嘅人嚟話自己做哂功課,其實就根本只係佢咗關自己整嗰間

我做邊間又點解要你知?係咪又想幫我做分析,根住又sell我 A字頭產品??

agent角色係自己搵生意分佣。如果要請個人嚟幫自己請agent,咁都幾好笑。即係要搵生意又要自己出糧俾人?

首頁

尾頁

跳至