夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我是單爸,有个10歲仔,而家識左个3O多歲的单身女, 我地相處都OK,,,,佢在10多歲時,試過腦小中风,在医院住左幾个月医治, 原因是先天腦部血管有異,,,,到了現在,穩定了,沒有再病發,.,,,,
在人生大事上,佢未試過生兒育女,雖然对自己身體有D担心, 佢对生B都有渴望,,而我亦想满足佢心願,,,但一來佢身體有潛在问題,可能在佗B時爆發,二來我亦年纪不细了,对再生B亦有D concern,,,我应点做尼?

別墅

Peter2012 發表於 18-12-10 08:12
我是單爸,有个10歲仔,而家識左个3O多歲的单身女, 我地相處都OK,,,,佢在10多歲時,試過腦小中风,在医 ...

其實每個女人面對自己愛的人時候.是很想為他生寶寶的.如果他願意為你生孩子,說明她很愛你,現在醫學這麼發達,懷孕多做產檢,其實不怕的,要是你擔心她生寶寶的時候舊病復發.可以選擇破腹產.

子爵府

我是單爸,有个10歲仔,而家識左个3O多歲的单身女, 我地相處都OK,,,,佢在10多歲時,試過腦小中风,在医 ...

見你用簡體字, 你們二人是否都在香港生活, 有沒有永久的居留權(有本地免費基本醫療是十分重要), 生活水平怎樣? 年紀相差多大? 這些都是重要的考慮因素.

子爵府

我自己覺得, 你們生活開心, 雙方的愛對照顧你自己與前妻所生的10歲兒子後, 仍然有多出的愛/生活費/時間照顧更多小朋友, 便是合適的時候.

不要因為想生而生, 要先顧及現有的兒子感受, 你們已經是三人行, 一個家庭來, 要大家一起面對/迎接, 不然很易出現家庭問題, 最後要社會承擔.....

瑪瑙宮

我意見係, 一定唔好生. 二人世界真到永遠.
大人身體唔好, 到有乜事, 你一人撐四人, 點頂.

tansyneko    發表於 18-12-10 13:40

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔做的野,相信你都做左喇,仲諗什麼呢?

大宅

咁冒險為乜呢?唔好為生仔而生仔,會後悔的。

大宅

有無問過醫生,如果生嘅話,病發嘅機率有幾大呀?

子爵府

回覆樓主:

只係“ok"我就唔會冒險
仲有,係一條生命
不能因滿足自己,在條件不足之下仲去生
因為生咗無得返轉頭

大宅

回覆樓主:

是否應該去見下醫生,了解清楚佢嘅舊病會否影響生育,會否遺傳及對佢懷孕有無危險先再決定呢?如果我係佢都會渴望為自己愛嘅人生一個屬於你地嘅bb嘅,但前提係唔好為生而生。生bb係人生大事,你都可以向佢講出你心中憂慮先。

男爵府

應該問問醫生好點

首頁

尾頁

跳至