自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆樓主:

叫姨姨有咩問題 由其是年過30 其實好好笑 原來好多人真係唔願意面對現實 等同去街市買餸 d阿嬸大叔豬肉佬 係人都叫靚女 有時見到大媽被叫靚女真係想笑出黎

珍珠宮

回覆樓主:

我介意比人叫婆婆⋯⋯law

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

冇所謂,都係一句姐

象牙宮

回覆樓主:

無咩野,同媽媽自己差唔多叫姨姨正常,50歲仲要姐姐咩

大宅

開心吸收勳章

其實係應該叫姨姨

有個大學同學早婚早生,個仔識講野嗰陣我地成班先26/7歲咁上下,同學叫個仔嗌姐姐,佢個仔係呆左喺度,之後話「咁叫姨姨啦」,先好快好乖咁逐個叫人

根本小朋友個mindset係大佢地少少先係哥哥姐姐,我地呢啲中女都生得佢地出有突啦,仲要人叫自己做姐姐啲小朋友會好混淆囉

公爵府

回覆樓主:

無咩好介意

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

生咗小朋友嘅先叫叔叔同姨姨,其他不論任何年紀,已婚未婚都叫哥哥姐姐

侯爵府

我唔介意,都係一句稱呼,如果2x-3x比人叫呀婆就話啫

伯爵府

如果小朋友叫,唔介意,都係一個稱呼

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

廿幾歲就俾小朋友叫姨姨。

到依家反而有時俾小朋友叫姐姐,
所以幾十歲都俾人叫姐姐嗰D,
唔好太開心,人哋見打扮唔認老,
先教叫姐姐!!

子爵府

其實我由細到大都覺得,同個媽媽同輩,或者年紀相差唔遠,就應該係姨姨叔叔

反而我已經係表姨,d長輩成日叫d 小朋友叫我姐姐,話因為後生,覺得唔係咁好

標題可唔可以講清楚D?

點解講2個人相似要話"唔覺, 佢靚D, 佢眼大D..." 而家講相似, 唔係一樣, 唔係鬥靚

侯爵府

2018復活節勳章

sweetwins 發表於 18-12-10 08:15
姨姨叔叔係for 已婚朋友 咁如果朋友得20歲係米都係阿姨?我朋友話佢個小朋友係學校有個名dj 教佢地口才 話 ...

叫姐姐好明顯係識撈嘅小朋友。家長教過。
而當年自己剛三十第一次比人叫姨姨,真係唔識反應同有啲唔開心嘅。婚都未結 。旦後來諗下,有稱呼都叫做有禮貌呀!細路點識分你已婚未婚呀!唔通四十幾未婚一直叫姐姐咩 之後就冇再介意喇。

大宅

回覆樓主:

我唔介意廿歲三十歲就開始比人叫姨姨, 好正常呀, 我都係教我d小朋友, 爸爸媽媽d朋友都係叫哂姨姨叔叔, 因為對我d小朋友嚟講哥哥姐姐係大過佢哋嘅小朋友係咁叫, 再大d嘅中學生咁就叫大哥哥大姐姐。

我識有個同學仔媽媽會教自己個囝叫佢做xx姐, 唔比叫媽咪, 話叫到老哂喎, 所以其他小朋友見到佢都要叫佢做xx姐, 唔可以叫佢姨姨, 叫佢姨姨會唔like。

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬明嫂 發表於 18-12-10 08:21
我都會全部教叫哥哥姐姐
一個稱呼 人人開心
小朋友都人見人愛點

遮遮 都有人介紹話佢係菲姐架

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

識ge fd d仔女斯姨姨2,普通係街通常見後生人好父母都係話叫姐姐。
我20歲未到都做人表姨,所以無咩所謂

大宅

回覆樓主:

應該30歲以上就叫叔叔姨姨啩

子爵府

以前會介意,
想朋友的小朋友叫我姐姐,
但自從我的姨甥女出世, 叫我EE,
現在好OK呀

侯爵府

馬明嫂 發表於 18-12-10 08:21
我都會全部教叫哥哥姐姐
一個稱呼 人人開心
小朋友都人見人愛點

有次學校活動有學生派傳單,都15-16歲女學生,叫我姐姐 我明明係肥C9

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

姨姨冇問題喎,咁真係姨姨吖嘛,叫姐姐只係有啲人好口啫。叫大嬸、亞嬋我就介意。

首頁
23456...7

尾頁

跳至