自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果想小朋友得人鐘意
叫哥哥姐姐實無死

男爵府

諗起啲社會實驗,玩啲廿歲左右後生仔女,扮問路,然後道謝時稱呼對方「叔叔、姨姨」,個個大受打擊!

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

歐買尬 發表於 18-12-10 09:15
個女(2歲)係星巴巴試過比個40+女人糾正
話要叫姐姐,唔係姨姨
我心諗,妳個面皮厚過妳年紀喎

我都識有人都係咁,講真好嘔心羅,成50歲叫姐姐

伯爵府

是但啦,都冇得介意,都只係叫一句,都費事講

伯爵府

回覆樓主:

最近先有個朋友嗔比小朋友叫ee
可能初時真係會好介意
我呢d年紀老邁就慣左啦
有人叫我姐姐仲會特別alert
肯定無好野

大宅

ricky0223 發表於 18-12-10 09:01
18歲已婚=姨姨,48歲未婚=姐姐?
我自己覺得30+已經係叔叔姨姨,34+已經係高齡產婦啦,而且一個 ...

係啦! 通常廿幾30歲唔介意,反而over40會強調自己係姐姐囉!

子爵府

annlee 發表於 18-12-10 16:44

而家d人未夠60歲都係要被叫姐姐

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

近幾年試過係街有小朋友叫我姐姐,我真心毛管棟,我啲仔女都大過你仲姐姐
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

是但, 未有小朋友時真心唔care其他小朋友點叫我。有小朋友後,覺得有叫就好,唔介意被叫auntie.

侯爵府

sweetwins 發表於 18-12-10 08:15
姨姨叔叔係for 已婚朋友 咁如果朋友得20歲係米都係阿姨?我朋友話佢個小朋友係學校有個名dj 教佢地口才 話 ...

我唯一一次比人叫ee係超唔like既係,當時我23歲結左婚,朋友個女約19歲大住個肚叫我ee, 心唸佢冇病呀!19歲叫23歲既做ee, 仲要比我更早生仔,唸起都嬲嬲豬呀!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

唔介意,但叫姐姐會開心d。
早排有個客教佢2歲內嘅小朋友叫我姨姨,點知佢唔聽,係都叫我姐姐,開心C我

水晶宮

回覆樓主:

阿仔表哥廿幾歲6呎高都叫我auntie

朋友仔女中學生,通常見到媽咪嘅朋友都會叫姨姨

我又冇試過比陌生小朋友叫我

男爵府

我囡只會覺得中學或廿零歲嘅先會叫哥哥姐姐,其他一律係姨姨叔叔,當然佢爸啲朋友有啲都係好介意,成40歳人仲猛話叫哥哥姐姐,我都叫個囡講唔出口,遇到呢啲我只會叫阿囡打聲招呼算,唔駛特別稱呼啦

水晶宮

姨姨叔叔係for 已婚朋友 咁如果朋友得20歲係米都係阿姨?我朋友話佢個小朋友係學校有個名dj 教佢地口才 話 ...

自己生咗小朋友唔會介意人地叫我姨姨,如果未生小朋友可能有少少介意嘅

琥珀宮

回覆樓主:

同座有個幼稚園小朋友,入叫我姐姐,我都教佢叫我姨姨,自己係咩年紀就要對號入座,結咗婚俾人叫姨姨,就算廿幾歲都好正常。唔明有咩好介意。

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我真係唔介意,二十歲時就試過有小朋友甘叫我,我覺得係一種尊重。
曾經有朋友當面話我,話我唔識教小朋友,叫佢做叔叔,佢話佢自己好後生(佢未結婚,但都差不多有30),我就同佢講,你係我朋友,我個囡唔係同你同輩,緊係要嗌叔叔喇,點可以無大無細,我朋友即刻粒晒水。
教仔女都好睇自己

子爵府

都冇咩既!帶住啲仔女叫姐姐都好怪!
叫姨姨正常啲!
我自己岀街人地叫我姐姐架

子爵府

annlee 發表於 18-12-10 16:44
係咪未嫁啊

男爵府

睇完呢個鋪,終於明白點解有d小朋友特別受歡迎同被喜愛,亦明白到一個口甜舌滑,聰明伶俐既重要性,有d人靠把口就已經冧到好多人,亦唔需要用錢,幽默既人真係襟撈好多

大宅

如果個小朋友仲細過我個女,咁叫姨姨好正常,其實10歲以下叫我做姨姨都好接受,十幾歲叫我名或者叫我X太得啦,唔使夾硬加姨姨定姐姐

首頁

尾頁

跳至