自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

金金人 發表於 18-12-10 08:55
講真,我認我聽到會有d d 唔開心咁啦。,,可能自己無小朋友,硬係唔係好想聽姨姨呢個真相,雖然呢個係事實 ...

我明呀,但自己作為阿媽嘅立場,會覺得自己好朋友同自己同level 當然叫姨姨,不過其實朋友未結婚,被叫姨姨感覺叫老哂咁,呢點其實同實際年齡無關的

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

貓頭雀 發表於 18-12-10 08:25
其實,我真係唔介意 。
我廿歲時第一次比人叫姨姨,有些錯愕,但有人跟我說: 在小朋友眼中,你已 ...

我都係咁諗,同媽媽差不多level 就叫叔叔姨姨,哥哥姐姐係指同小朋友年齡只差幾年。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

小朋友點叫我唔介意架,都係一句~ 見到面唔叫我就介意啲,冇禮貌嘛~

我小朋友細個時問過我,究竟幾時叫人姐姐幾時叫人ee ,佢好confuse。
最後我諗咗個方法就係,生咗小朋友嘅一律叫EE,未有嘅就叫姐姐,當唔確定佢有冇小朋友都當佢冇咁叫姐姐。
因為大多數生咗小朋友嘅女性都唔會介意人地叫佢EE
用咗呢個方法記之後佢每次叫人時都好放心,唔洗問下我點叫先打招呼

男爵府

回覆樓主:

20歲會叫姐姐,但結了婚的人會叫ee

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我媽以前教我嘅大原則(當然實際仍要case by case):

- 未結婚嘅叫哥哥姐姐
- 但如果已經30+而未結婚,就叫叔叔姨姨
- 但如果對象係個好重視打扮,會著得好靚/化哂靚妝嘅人,就算知佢30+,都叫佢哥哥姐姐

我媽話咁樣會比較討人歡喜。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 18-12-10 15:12
無咩野,同媽媽自己差唔多叫姨姨正常,50歲仲要姐姐咩

咪係囉...d人仲要真嬲...姐姐只係自欺欺人

男爵府

回覆樓主:

有咩所謂,一個稱呼啫

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我唔介意。一個稱呼真係會叫老人嗎?

水晶宮

crazy_fish 發表於 18-12-11 06:35
小朋友點叫我唔介意架,都係一句~ 見到面唔叫我就介意啲,冇禮貌嘛~

我小朋友細個時問過我,究竟幾時叫 ...

我都係,有小朋友一律叫姨姨

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

我 friend 有次搭,小朋友叫佢: ee 早晨,佢結咗婚未有小朋友,咁都唔太 like,但都冇乜嘢,但佢最嬲係小朋友叫完佢,再叫佢同行嘅老公: 哥哥早晨,呢吓佢先慶!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我無乜所謂。。小朋友都唔識分你嫁咗未同咩年紀,識得叫人已經有禮貌。。仲想點喎。。

珍珠宮

反而我叫小朋友叫我fd做姐姐,個個都話叫EE就得,當時啲fd未婚,大概29,30左右。

攪到有少少唔好意思。

珍珠宮

但實際計法係,成年就EE,小朋友果啲先係姐姐。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

貓頭雀 發表於 18-12-10 08:25
其實,我真係唔介意 。
我廿歲時第一次比人叫姨姨,有些錯愕,但有人跟我說: 在小朋友眼中,你已 ...

係呀,一個稱謂唧,有禮貌我就收貨啦

侯爵府

sweetwins 發表於 18-12-10 08:15
姨姨叔叔係for 已婚朋友 咁如果朋友得20歲係米都係阿姨?我朋友話佢個小朋友係學校有個名dj 教佢地口才 話 ...

我工人 都教佢地叫姐姐 所以我接受佢地叫其他人姐姐, 不是大話 是氣度

公爵府

sweetwins 發表於 18-12-10 08:15
姨姨叔叔係for 已婚朋友 咁如果朋友得20歲係米都係阿姨?我朋友話佢個小朋友係學校有個名dj 教佢地口才 話 ...

唔介意

自己嘅感受唔係來自人哋點稱呼自己, 自己原則就係自己感覺舒服就得啦 , 做乜咁容易畀人影響到自己心情呢

別墅

歐買尬 發表於 18-12-10 09:15
個女(2歲)係星巴巴試過比個40+女人糾正
話要叫姐姐,唔係姨姨
我心諗,妳個面皮厚過妳年紀喎

我仔都試過喺校車站俾一個差不多50嘅家長逼佢每朝叫佢姐姐

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

俾個網名叫小朋友叫

水晶宮

kyk 發表於 18-12-11 08:56
我 friend 有次搭,小朋友叫佢: ee 早晨,佢結咗婚未有小朋友,咁都唔太 like,但都冇乜嘢,但佢最嬲係小 ...

首頁

尾頁

跳至