自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果病人用廣東話,都好難下下講英文啫
最好中英識晒啦

https://www.hk01.com/社會新聞/268845/傳染病專家袁國勇-批醫生不用英語論症-斥父母代子求職-荒謬?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=news

珍珠宮

袁國勇直言有一擔憂,因為醫學文獻及書都是以英文為主,所以過往醫生巡房時,除對病人外,均以英文為主,「我啱啱畢業時英文同現在當然無得比,係因為長年累月講親病人都係英文。」袁國勇表示,即使復旦大學及清華大學亦改用英語,反而香港醫生用廣東話,他大感困惑地說:「發生咩事,你話自己係國際城市,現在好多會議,醫生開會用廣東話。我開會,我即刻鬧佢!好多醫生都唔想,講講吓講返廣東話,咁樣唔好!」

袁國勇強調大部分醫學期刊都是英文,認為香港不應反其道而行,醫學依舊應以英文為主,他又笑指:「我唔係叫你唔好學普通話,我都學緊普通話,

睇清楚內文先鬧,
袁教授係講緊醫生之間談論病症, 而唔係同病人溝通。
前排我同家人睇政府, 除左主診醫生之外, 亦有一個相信係專科實習醫生, 另一個相信係教授/顧問級醫生, 佢地三個溝通時都係講英文, 有D keywords我聽得明, 所以知道佢地係講緊病人情況

男爵府

支持袁國勇
香港精英如果連英文都輸, 咁香港真係玩完!

子爵府

goat 發表於 18-12-10 10:56
睇清楚內文先鬧,
袁教授係講緊醫生之間談論病症, 而唔係同病人溝通。
前排我同家人睇政府, 除左主診醫生 ...

其實講嘢唔一定係鬧嘅
無聊搵嘢講下都得㗎啫
唔使咁緊張

伯爵府

回覆樓主:

用英文好d,特別在討論病人病情,家父過身前在醫院留醫,d 醫生討論他病情時就是講了d 嘢令他吾開心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我上次入院,腦專科帶住班 houseman 巡房, 係用英文對答喎。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我十幾年前住過公立醫院三星期, 見個看似高級帶班醫生巡房, 又講解又問佢地問題, 都係全英文, 不過有部分醫生答得輪盡, 亦有上次問過的問題已講左答案, 第二次再問又唔識答。

用戶要求終止服務

回覆 orangeca 的帖子

agreed

珍珠宮

jasmineoj 發表於 18-12-10 10:50
最好中英識晒啦

論症~係醫生間嘅討論。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

杏林論症

珍珠宮

我都同意袁國勇

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

brindlewin 發表於 18-12-10 11:56
論症~係醫生間嘅討論。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

最好中英識晒啦

論症
不是與病人溝通
其實佢地學醫都係英文教,用英文會較適合。
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我十年前住院,聽到啲實習醫生討論係用英文,另我陀阿三喺QE照結構,當時有個實習生,佢同個姑娘都係用英文溝通

侯爵府

我成日覺得在病人面前但是醫生之間溝通用英文好D 、最好多D jargon 添,唔好被病人聽得明嘛

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

最好中英識晒啦

其實好多病名病徵都係英文, 點解會可以用廣東話講到?
專科醫生定期考試好哇
放下自在

禁止訪問

畀面勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

支持袁醫生,醫學研究日新月異,醫生們應不斷update新資訊,而全球通用資訊同論壇都係用英文,用番英文論症保持高理解度,亦有助實習醫生加強觸角

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我當年生仔,個主診醫生吩咐姑娘,處理我既問題,都係英文…俾我轉到,我問醫生:你覺得我係麻煩case?
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

支持袁國勇醫生(emoji)(emoji)‍⚕️

首頁

尾頁

跳至