1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

(emoji)囡囡八月頭開始返半日N班,幾乎日日返學都喊,喊到十月,有兩三星期無喊,但後來又喊翻,喊到而家。由換校服開始就扭計,到校樓下就喊到痴左,機乎碌地,要格硬捉佢入去。
(emoji)老師話入到課室好快收聲開始玩,這個我不得而知,可是放學他沒有哭,總是很開心。
(emoji)問女兒喜不喜歡學校,他通常回答不喜歡,有時候也會說喜歡。
她在家有時會唱學校學過唱的歌,有時候也會說同學的名字,也有一個喜歡的老師。我不知道他究竟是喜不喜歡上學,想盡方法還是哭鬧厲害,怎麼辦?

禁止訪問

大宅

喊咁耐?係咪返學個陣有d咩唔開心嘅事呀?

大宅

cookingbaby 發表於 18-12-10 15:49
喊咁耐?係咪返學個陣有d咩唔開心嘅事呀?

(emoji)問唔到⋯⋯日日問佢學校生活佢都只答唱歌、玩車車之類。

大宅

Redchamberhon 發表於 18-12-10 13:47
(emoji)囡囡八月頭開始返半日N班,幾乎日日返學都喊,喊到十月,有兩三星期無喊,但後來又喊翻,喊到而家。 ...

我兒子也是這樣子可是老師看起來是有愛心的,敘述她的情況也跟我想像的差不多,所以我只好多哄哄她

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

放學好開心既話我覺得應該係玩得唔錯既,不如試下再適應下,有時候佢開心就間接D問下佢

大宅

Redchamberhon 發表於 18-12-10 13:47
(emoji)囡囡八月頭開始返半日N班,幾乎日日返學都喊,喊到十月,有兩三星期無喊,但後來又喊翻,喊到而家。 ...

我覺得你囡囡返學係開心嘅,如果唔係放學時就唔會開心啦!
我仔都係每朝扭唔返學,但我睇得出佢嘅理由係 懶想繼續訓 / 唔捨得我。咁我諗我地大人有時朝早都想唔返工啦
但係小朋友就會又叫又喊扭到底,希望我地心軟唔帶佢返,我唔會中計。
當然都要同佢多啲傾計講學校嘢,放學問吓佢點解咁開心呀?返學有冇唔開心呀?睇吓佢講唔講到。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

會唔會習慣出去返學,就要扭計下。

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

不如換一個新環境睇睇會唔會咁

首頁

尾頁

跳至