自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

侯爵府

回覆樓主

今時今日被裁好普遍,一定一份比一份人工高!

男爵府

JUNE408 發表於 18-12-10 18:40
冇講,淨係話公司唔再要呢個位

如果佢出招聘請返呢個位,可以告佢的。

祝你早日搵到份更好!小休一下,重新出發!

公爵府

2023年兔年勳章

一份工可以做到八年算係咁。依家時勢唔好,要預左打工隨時隨地都可以被遣散。尤其係年資長既人,減人必然向佢地先開刀,減少最多成本。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

想問一問HR朋友
在計算長服/譴散費時,其實是否可選平均工資instead of最黎月薪?
但如果人工已超過$22500就兩樣都無分別?(因22500已是上限)

咁計大假嘅錢,又是否一樣可選平均工資?假設一個人如果月薪20000,但年尾bonus 20萬(或全年佣金100萬),咁公司最後買大假條數都差好遠
我理解有無錯呢?

男爵府

careycarey 發表於 18-12-10 19:22

點解可以告既?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點告?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有長服,同譴散一樣計法,都補左,仲有得告咩

男爵府

JUNE408 發表於 18-12-10 19:55
點解可以告既?

佢炒你嘅理由係唔要呢個位,即係遣散,咁先可以成立,如果唔係,喺你冇做錯嘢下炒你,就係無理解僱。

我唔記得佢如果用呢個理由炒你,要隔幾耐先可以開返呢個位,或者你要問問勞工處。

男爵府

回覆樓主:

我記得讀HR時老師係咁講過,但我冇做嘢多年,啲notes都掉晒了。或者要問問勞工處,唔好意思!

HR有啲嘢係一般人比較少識用,例如生仔,老前4後6,理論上係放70日,但老師話其實生產嗰一日係可以攞病假,所以係70+1日,不過大部份人都唔識,亦唔會去坳嗰一日。

大宅

加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JUNE408 發表於 18-12-10 14:48
俾一個月通知即係連一個月都唔係補
除左長期服務金(仲要係Mpf攞出來)就可能連double pay都無 ...

努力加油

珍珠宮

JUNE408 發表於 18-12-10 14:48
俾一個月通知即係連一個月都唔係補
除左長期服務金(仲要係Mpf攞出來)就可能連double pay都無 ...

OH~~可能你公司生意差左,所以找人開刀??唔好放棄啊~加油~

另外,呀,請問你是否做文員? 因為我同事剛RESIGN左呀,而家有個空缺呀,不過我公司無咩福利的,唔知你介唔介意? 不過我唔知人工幾多的~~因為是我同事在勞工處登廣告,THANKS~

男爵府

careycarey 發表於 18-12-10 20:03
佢炒你嘅理由係唔要呢個位,即係遣散,咁先可以成立,如果唔係,喺你冇做錯嘢下炒你,就係無理解僱。

我 ...

我諗公司可以將個名改少少再請人

公爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 18-12-10 19:51
想問一問HR朋友
在計算長服/譴散費時,其實是否可選平均工資instead of最黎月薪?
但如果人工已超過$22500 ...

答:通常公司用最後一個月人工來計,但係如果員工選擇用12個月平均工資計都可以可公司提出。

但如果人工已超過$22500就兩樣都無分別?(因22500已是上限)
答:係

咁計大假嘅錢,又是否一樣可選平均工資?
答:大假用713條例,所以要用平均工資計算

但平均工資bonus唔計算在內

禁止訪問

王國長老

phoebepanpan 發表於 18-12-10 20:34
答:通常公司用最後一個月人工來計,但 ...

哦,哦,原來bonus唔計,唔該晒

男爵府

樓主,不要灰心,性格影響命運!三年前我同你同一遭遇,我做了12年也有拿過最佳員工獎,但也是要炒。我在那一個月內掟CV, 三星期後就見成,仲放多個禮拜陪呀仔。新工做了三年了,人工比以前好!塞翁失馬,焉知非福!好好加油!佢放棄你是他們沒眼光!不要少看自己

珍珠宮

回覆樓主:

否極泰來

男爵府

JUNE408 發表於 18-12-10 20:31
我諗公司可以將個名改少少再請人

睇下HR有冇咁細心,有啲公司嘅hr係admin兼埋,呢啲未必識。

不過,你集中精神搵工先啦,呢度咁多人支持你,一定好快有好消息,加油!

首頁
45678...11

尾頁

跳至