唉!份工做左八年,今日公司俾左一個月通知炒我?

natnat_tsang
|
JUNE408 發表於 18-12-10 14:48
俾一個月通知即係連一個月都唔係補
除左長期服務金(仲要係Mpf攞出來)就可能連double pay都無 ...

既然事實已經發生, 正面D去面對...可能有份好工係前面等住你呢.... 加油...唔好俾負面情緒打倒自己..加油...

PCCW2319
|
JUNE408 發表於 18-12-10 14:56
就係無寫明
不過八年來也有
公司係按業績去俾,所以我先話可能無

按業績就唔應該講係雙糧, 應該係花紅。
大肉兒
|
比起嚴重車禍,真係好少事
JUNE408
|
大肉兒 發表於 18-12-10 16:19
比起嚴重車禍,真係好少事

我知道,是的
tsl130076
|
JUNE408 發表於 18-12-10 14:51
我唔係細,可能好難搵工
65歲仲有人請。
keikeicat
|
加油,祝願明天會更好!
celiagrace
|
唔好唔開心, 我前幾年又係12月俾人炒, 可能咁岩年尾又多人走, 我好快搵到工, 雖然福利冇以前咁好, 但d同事同上司都好好, 又唔駛ot, 你都要加油呀
annlee
|
加油
JUNE408
|
PCCW2319 發表於 18-12-10 16:17
按業績就唔應該講係雙糧, 應該係花紅。

所以應該是無的
garfielddog
|
你公司炒人連1個月通知都唔賠, 我估雙糧都係寫discretionary 保障自己啦~~
既然係咁, 就呢1個月就响公司搵工兼print 信, 可能屋企都無咁好設備呀.
交接既野.....睇心情囉~~
JUNE408
|
garfielddog 發表於 18-12-10 16:52
你公司炒人連1個月通知都唔賠, 我估雙糧都係寫discretionary 保障自己啦~~
既然係咁, 就呢1個月就响公司搵 ...

係呀⋯⋯不過交接我唔敢太衰,因為怕將來搵工check ref
CACACAROL
|
popo1221
|
加油
ourrr
|
加油
worrymama
|
樓主,希望在明天,加油!
manymanys
|
好明白你突然俾人炒左一定好唔開心
不過可能下一份工更好呢!
加油 (emoji)(emoji)
甘道夫
|
加油樓主,希望在明天,祝你早日揾到好工。
jamjamwww
|
回覆 JUNE408 的帖子

我都係一個月通知走人,今個月做唔足一個月(冇埋新年同聖誕),可以而知人工又減左。仲要份約都係寫performance bonus。轉工簽約真係要睇清楚。都係經過今次先知原來performance bonus 係冇得賠....老板真係慳到盡~~仲叫我教哂我識既野出黎...
curry451
|
除左長期服務金(仲要係Mpf攞出來)就可能連double pay都無 ...

人在做天在看,呢D老細實有報應,打起精神搵份新工
halthepooh
|

真係好shock,有冇講原因?咁無情嘅