0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

lazy_baby 發表於 18-12-10 14:56
我個仔塊面突然多咗達野,好似由三個月大果陣已經有,而家四個半月仲喺度!又唔似奶癬喎~有冇媽媽見過??
...

幾時去健康院呀! 比醫生睇吓, 我亞b都試過睇醫生, 醫生介紹買AI cream就得, 搽左幾日好D。

大宅

Cat8888 發表於 18-12-13 04:36
似係真菌感染,真菌會傳染的,大人細佬寵物都會有!痊癒期會比較長!
不過你最好睇皮膚科會好啲!
...
我同老公都覺得似係細菌感染之類,但沉日去睇醫生,佢又話係奶癬,比左枝cream我咋~

大宅

paulbb 發表於 18-12-14 16:11
幾時去健康院呀! 比醫生睇吓, 我亞b都試過睇醫生, 醫生介紹買AI cream就得, 搽左幾日好D。
...

健康院好廢!上次問過D姑娘,望一望話冇野,遲D就冇~D醫生都係廢,問多句都話有問題應該出去睇醫生而唔係黎呢度問佢

我沉日睇咗醫生,話係奶癬,比咗枝cream我呀~

大宅

Yoyolee1234 發表於 18-12-13 08:33
喺塊面度睇醫生穩陣啲

沉日睇咗了~醫生比咗支cream,暫時未有好轉,過多一排睇下點

禁止訪問

別墅

lazy_baby 發表於 18-12-10 14:56
我個仔塊面突然多咗達野,好似由三個月大果陣已經有,而家四個半月仲喺度!又唔似奶癬喎~有冇媽媽見過??
...

你屋企有冇養小動物?或者有冇人屋企有養同埋接觸過你BB
有既話要同醫生講 我屋企有養貓 大仔以前中過金錢癬 又係咁樣圓轆轆 開頭以為奶癬睇左好多次醫生 最後先發現係金錢癬 後尾對症下藥先好番

大宅

Ming1818 發表於 18-12-16 00:23

你屋企有冇養小動物?或者有冇人屋企有養同埋接觸過你BB

我有養狗呀!!咁可能係呀!頂!我屋企仲有個極度污糟嘅99,佢成日抱完隻狗又唔洗手成日掂我D B!叫咗萬幾次佢洗手先好掂,永世都唔聽!妖!一定係佢搞成咁啦

咁你個仔之前係咪都係一達,好耐好耐都唔好?我啱啱上網search,真係好似呀!但話金錢癬會傳染,佢又冇啵 喺呢度一個圓形,咁我係咪應該再搵醫生睇呢?

別墅

lazy_baby 發表於 18-12-17 03:18
我有養狗呀!!咁可能係呀!頂!我屋企仲有個極度污糟嘅99,佢成日抱完隻狗又唔洗手成日掂我D B!叫 ...

係架 好耐先好架 都成個幾兩個月先好
你快d同bb去睇
注意衛生呀 金錢癬係會傳染 抵抗力差既人或者bb好容易會中招 可能狗狗中左 你奶奶抵抗力好左未必會被傳染 但佢成日唔洗手再掂bb
bb抵抗力較弱架 所以好易中 睇醫生時同醫生講番有養小動物 等醫生判斷你起碼安心d

別墅

Ming1818 發表於 18-12-17 08:27

係架 好耐先好架 都成個幾兩個月先好

仲有金錢癬通常係小動物既頭部 尾部/尾龍骨 開頭起你一點好細既圓形凸起 表面好似頭皮咁 眼睇未必睇到 要摸就摸到 之後就變成圓形一達咁 會愈黎愈大達 如果屋企小動物有就快d帶去睇vet
唔理會愈黎愈嚴重 屬於真菌 人食藥好番都會再被傳染番

大宅

Ming1818 發表於 18-12-17 08:34
仲有金錢癬通常係小動物既頭部 尾部/尾龍骨 開頭起你一點好細既圓形凸起 表面好似頭皮咁 眼睇未必睇到 要 ...

聽你咁講,我隻狗又好似冇呢啲野喎!咁除咗動物之外,會唔會有其他嘢都會惹到呢D金錢癬?我嚴重懷疑係污糟99隻死人手唔知有D乜菌,佢去廁所又唔洗手,因為大近視盲盲地又成日周圍摸

別墅

lazy_baby 發表於 18-12-17 14:19
聽你咁講,我隻狗又好似冇呢啲野喎!咁除咗動物之外,會唔會有其他嘢都會惹到呢D金錢癬?我嚴重懷疑係污糟 ...

都廣泛架bor 但去完廁所唔洗手咪好易有大腸桿菌囉 仲衰過感染癬啦

大宅

Ming1818 發表於 18-12-17 15:38
都廣泛架bor 但去完廁所唔洗手咪好易有大腸桿菌囉 仲衰過感染癬啦
...

咪係囉!污糟到死!我成日要睇實D B,我一行開佢就埋去! 我上次叫佢洗手先,點知佢洗完手用抺枱布抹手!頂!仲污糟!!佢條布勁臭!又用黎抹地、62了完牙又抺落去、肥騰騰洗碗!上次仲比我見到佢拎黎抺我隻狗塊面呀!佢痴線㗎!

別墅

lazy_baby 發表於 18-12-17 15:57
咪係囉!污糟到死!我成日要睇實D B,我一行開佢就埋去! 我上次叫佢洗手先,點知佢洗完手用抺枱布 ...

OMG

大宅

Cat8888 發表於 18-12-13 04:36
似係真菌感染,真菌會傳染的,大人細佬寵物都會有!痊癒期會比較長!
不過你最好睇皮膚科會好啲!
...

我之後再睇多次醫生,我話達野仲喺度喎!我問醫生其實係咪細菌感染?佢話應該唔係,佢話係奶癬,如果驚就拎少少死皮去化驗,我化驗咗,今日報告話皮膚正常冇菌喎 而家先知奶癬可以咁耐都唔好 不過我日日喪搽保濕,好似好咗少少!

首頁

尾頁

跳至