自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

希望傷者可以大步檻過。

【車cam直擊】

https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20181210/59012963

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181210/bkn-20181210140649009-1210_00822_001.html

【14:50】 車禍中增至兩人死亡。

【14:45】 消息指,現場最少有一人死亡。

---------------

北角發生嚴重車禍,今日(10日)中午1時許,一輛保母車在北角英皇道與熙和街失事,衝上行人路。現場消息稱,最少16人受傷,其中9人傷勢較重,有人被困車底。消防及救護員正到場,將傷者分別送往律敦治醫院及東區醫院。

據現場「車Cam」片段顯示,涉事保姆車事發前正停在路邊,疑未有拉手掣,保姆車突然衝前,無人駕駛下直衝上行人路,司機嘗試在車頭阻止,但未成功。

王小姐事發時正乘搭電車經過現場,她稱當時突然聽到「嘭」一聲巨響,轉頭一看,便見到保母車剷上行人路,「好多人係度嗌,有唔少人俾車撞倒,有啲好似傷得好重!」現場一片混亂。王又稱,自己是第一次目擊類似車禍,形容「好恐佈!」,希望傷者可以大步檻過。

司機被捲車底後重傷。

多名傷者倒臥地上,雜物布滿一地。(讀者提供)

保母車沿路衝落斜路。(互聯網)

保姆車無人駕駛下衝前。

保母車衝上行人路,多名途人受傷倒地。(互聯網)

保母車衝上行人路,多人受傷。(互聯網)

消防在拯救。(互聯網)

侯爵府

真係好心up.... 唉.... 希望傷者盡快康復....

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

睇到啲相好唔開心,祝傷者早日康復。

水晶宮

回覆樓主:

傷者早日康復

男爵府

畀面勳章

RIP..

侯爵府

希望大步㰖過!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好心痛
蘋果現場播
聽到电話響
呀S l R 接左......(emoji)(emoji)(emoji)

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

公爵府

回覆樓主:

呢D司機有冇搞Do錯呀,停車拉brake係指定動作啦! 有乜可能咁大意呀?

大宅

真係好恐怖.. 好睇架車冇小朋友...

男爵府

BGCOME08 發表於 18-12-10 15:35
呢D司機有冇搞Do錯呀,停車拉break係指定動作啦! 有乜可能咁大意呀?呢D P街害死人呀!
...

之前朋友部車試過,前車冇拉手掣,流後撞到我朋友部車,結果因為事發時司機唔響車入面,所以冇扣分,只係罰錢了事。當時如果唔係我朋友拉手掣幫佢撞一撞,佢會一連撞幾部車,後果好嚴重!
希望今次事件之後會修法,加重罰則!!

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

新聞講醫管局派多名醫護人員到場協助,好少聽到會咁。

伯爵府

好恐佈

公爵府

carman2412 發表於 18-12-10 15:40
之前朋友部車試過,前車冇拉手掣,流後撞到我朋友部車,結果因為事發時司機唔響車入面,所以冇扣分,只係 ...

我真係唔明點解會唔記得拉brake囉?正如疴完屎會唔會唔記得抆屎吖?而家D人揸車態度越來越差!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 (Samantha) 的帖子

店舖職員目擊恐怖時刻 死傷者多為長者

水晶宮

畀面勳章

mickeyeva 發表於 18-12-10 15:49
回覆 (Samantha) 的帖子

店舖職員目擊恐怖時刻 死傷者多為長者

年尾特別多大型意外,
大家要特別留意小心小心!

Rip

伯爵府

RIP...傷者大步檻過