論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

忍左個極品工人3個月, 終於忍佢唔住, 12月8日剛補錢炒左佢, 佢依傢周圍揾工, 話係因為僱主有money problem所以先唔用佢

Name: BorillX Rezalina BarcenX
Passport no.: EC329918XX

偷野:佢由第二個星期開始就偷野, 乜都偷, 乜櫃都開過黎睇, 晚晚8:30收工入房, 最鍾意等到凌晨就走出黎揾野偷
傷害BB:對小朋友冇耐性兼報復心非常強
自從有次佢偷左d貴重野如燕窩,維他命丸同護膚品,我地開始鎖門, 佢就開始hea抹同埋用我地d牙刷刷廁所 (有尿味), 亦俾我見到佢用手摸垃圾筒垃圾再切水果俾bb (當然果次我阻止到), 仲試過未煲好水就倒入壺 (所以佢只飲bb開奶用的水, 未見過佢飲我地大人既水壶既水)
食佢煮既野可以肚瀉幾次
之後又係我自己煮返
佢仲成日摔腳趾然後用手指搞bb粥仔
病就偷飲小朋友既藥水
萬用布抹完全屋又抹bb床同玩具
結果bb敏感, 全身同面手脚出晒疹, 即睇急症(bb 1歲多, 冇試過出疹同敏感)
事後佢解釋係蚊咬 (12月仲有蚊? 只係喺屋企會有蚊? 發到咁係蚊咬?)
BB試過同佢獨處-陣後成晚喊鬧, 仲識指住佢話打打, 之後唔再俾佢抱

整爛左屋企好多用具同電器

炒佢時仲寸咀到話自己冇野錯, 要求released letter
仲—齊confirm左日子出機票,但佢之後話要揾工要改期
下下用領事館大我

大家千萬要小心!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝提醒

子爵府

sindyip 發表於 18-12-10 15:27
忍左個極品工人3個月, 終於忍佢唔住, 12月8日剛補錢炒左佢, 佢依傢周圍揾工, 話係因為僱主有money problem ...

這工人是甚麼背景?
香港經驗?
全新海外?
咁多惡行,寫信入境處投訴佢啦!

大宅

忍左個極品工人3個月, 終於忍佢唔住, 12月8日剛補錢炒左佢, 佢依傢周圍揾工, 話係因為僱主有money problem ...

可否寫信入境處black list 佢?

大宅

好嚴重wor! 係咪斷約工人?

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

請佢先經agent自稱喺middle east做過2,3份job, 聲稱頭2份完約, 尾果份做左16個月自行辭職因為太多工作量
佢聲稱第一次黎HK

可以寫去投訴?我即刻寫
諗起佢傷害我bb, 仲要賠1個月加機票俾佢, 真心好忟
佢尋日仲敢打俾我話要released letter
同termination letter+calcaluation of final payment copy
佢會通知領事館

我話耍released letter得, 我會列晒佢d衰野出黎, 佢即話咁唔要了

大宅

回覆 evafung 的帖子

我都想知有冇用?我唔想佢再害其他人😡

大宅

回覆 Lapine 的帖子

佢自稱唔係但我星期六炒左佢
佢依傢-定係斷約工人
根本搏炒
真係好忟
賠都算, 仲要搞bb, 佢咩心腸? 我嬲到震,佢仲自稱有1個2歲既女
佢應該星期五要上機走, 依傢-定不停揾工
希望大家唔好上當

子爵府

sindyip 發表於 18-12-10 16:57
回覆 細姐姐 的帖子

請佢先經agent自稱喺middle east做過2,3份job, 聲稱頭2份完約, 尾果份做左16個月自行 ...

我上一個係海外印,偷嘢,我有証据

寫信入境處投訴,返唔到香港,工人係我拆穿佢之前,辭工,相信係趁我外遊两星期期閒揾到工,我一返屋企就辭工,我無需賠錢,只俾咗張要轉機嘅機票,做咗10 個月

有用架,工人返唔到香港

有入境處officer 打電話俾我,問得好詳细,我投訴工人偷嘢,同断我约跳工,話返鄉下凑女,投訴工人跳工,不誠實
要求入境處,如再收到工人work visa application, 要慎重考慮

wcpcelia    發表於 18-12-12 12:28

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

謝謝你, 我依傢寫信去入境處希望阻止到佢再入境害人

題外話
個極品好寸咀話唔可以俾轉機機票
話咩權益
又拎領事館大我

子爵府

sindyip 發表於 18-12-10 17:37
回覆 細姐姐 的帖子

謝謝你, 我依傢寫信去入境處希望阻止到佢再入境害人

我係俾轉機,冇行李,冇餐,冇水飲嗰種機票

佢係偷diamond ring 去當,俾我揾到當票

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

你有證據易好多我果位日日偷d
出街放假拎出去交換
所以炒佢果日佢仲好寸地問我咁今日喺行李度搜晤搜到呀?

子爵府

sindyip 發表於 18-12-10 18:28
回覆 細姐姐 的帖子

你有證據易好多我果位日日偷d

總之,寫封信去,就算未必即時有効,都有個bad comments 係佢個file, 依d 人,唔會改,等佢儲多幾個印花,就冇運行

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

非常感謝你, 我已經即刻寫左封信希望有用喇, 唔想俾呢d衰人得呈

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒

公爵府

賤工人!

公爵府

sindyip 發表於 18-12-10 23:14
回覆 細姐姐 的帖子

非常感謝你, 我已經即刻寫左封信希望有用喇, 唔想俾呢d衰人得呈

做得好!大家雇主要團結趕走衰工人

大宅

個衰工人今朝打俾我要求我再book機票,佢話想改日子走

可以咁既咩? 果日明明佢agreed左又signed左張e ticket

我真係好忟呀

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

[size=2.5em][size=1.15em]個衰工人今朝打俾我要求我再book機票,佢話想改日子走

可以咁既咩? 果日明明佢agreed左又signed左張e ticket

我真係好忟呀

子爵府

sindyip 發表於 18-12-12 10:39
回覆 細姐姐 的帖子

唔好睬佢,唔好聽電話,最多俾個電話叫佢自己去改

係幾号機票?工人只可留港14 天,唔係佢想幾時走,就幾時走喎

首頁

尾頁

跳至