婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女個個都肯叫肯跟,唯獨C都吾肯叫嫲嫲,見到嫲嫲就掉頭,阿嫲想抱佢阿女就話揾媽媽。佢阿嫲好吾開心,重嬲個兩歲人仔吾睬佢,成餐飯黑口黑面,我個心就笑晒,抵C
皆因99平時同人講野冇d禮貌,呼呼喝喝,心地差,全世界要圍住佢轉,對阿女一味鬧吾比吾准,內容全部勁負面,一d都冇解釋原因,其實阿女聽得明。
阿女婆婆湊,佢就吾抵得阿女同女家親d,同C9講埋d都吾知你個女姓乜,要我煲湯(一次咁大把)比你老婆坐月情願吾見個孫。對住阿女閙你吾叫嫲嫲,嫲嫲吾錫你,嫲嫲最憎你喊(阿女瞓緊走去整醒佢)。

別墅

久而久之,阿女見到嫲嫲就諗起比佢鬧,吾想叫佢都好正常啫。99呢d叫自作自受,喊都無謂

大宅

小朋友好直白嘅,邊個對佢好,邊個對佢唔好,一清二楚呀。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

小朋友有權唔鍾意任何人, 但連見到長輩都唔叫就有點兒那個, 始終做人基本禮貌係必須既, 不喜勿插

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

至愛朱古力 發表於 18-12-11 09:28
好明顯媽媽又洗下亞女個腦,2歲人仔唔叫長輩,見人掉頭走,媽媽要教番亞女基本禮貌。
...

個個親戚樓下看更隔離屋師奶都肯叫喎,係吾肯叫嫲嫲,係咪要諗下自己做咗d乜令個小朋友吾肯睬佢。

別墅

pi0219 發表於 18-12-10 19:45
小朋友有權唔鍾意任何人, 但連見到長輩都唔叫就有點兒那個, 始終做人基本禮貌係必須既, 不喜勿插 ...

我有話小朋友要有禮貌㗎!佢就叫晒全部親戚,重同大家玩得好開心。咁呢個所謂嘅"長輩"就吾該檢討下自己言行,講咗d乜做咗d乜令個孫吾想親近佢,而吾係鬧個人仔吾睬佢。

男爵府

小朋友有權唔鍾意任何人, 但連見到長輩都唔叫就有點兒那個, 始終做人基本禮貌係必須既, 不喜勿插 ...

2歲咋喎?佢見到個友善嘅人都未必肯出聲,更何況一個佢唔鍾意或者驚嘅人,你要佢可以好似大人咁對住好討厭好驚嘅人都可以有基本禮貌係要求極高,我見過身邊嘅2歲小朋友一般無個做到。
媽媽可以慢慢教佢打招呼,但我都覺想小朋友親近係睇大人放幾多愛心耐心溫柔親切,99無呢d自然就無得親近,係抵佢嘅。

大宅

唔鍾意還唔鍾意, 呢個係禮貌

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

小朋友好直接
對佢唔好就會咁囉!
禮貌係大少少先做到
唔係要個二歲都識外交呀嘛?
一般小朋友都唔記仇
搞到個小朋友咁樣,個奶奶做埋啲嘢都係幾唔掂

子爵府

KILW 發表於 18-12-11 11:08
2歲咋喎?佢見到個友善嘅人都未必肯出聲,更何況一個佢唔鍾意或者驚嘅人,你要佢可以好似大人咁對住好討厭 ...

子爵府

Littlegrey 發表於 18-12-11 10:53
個個親戚樓下看更隔離屋師奶都肯叫喎,係吾肯叫嫲嫲,係咪要諗下自己做咗d乜令個小朋友吾肯睬佢。
...

嗰啲99識反省就唔會咁唔受歡迎啦

翡翠宮

唔係一件值得高興既事.

大宅

至愛朱古力 發表於 18-12-11 12:52
通常小朋友唔開口叫人,都係有樣學樣,我只知入屋叫人係基本禮貌,2歲都唔教叫人,港女就係咁練成,遲啲都 ...
嘩,兩歲人仔見到一個一向好驚嘅人唔肯叫唔肯跟就變港女?仲屈人媽媽唔教女,其實,說話無需要咁乞薄

子爵府

2歲有必要戴個面具做人?

子爵府

至愛朱古力 發表於 18-12-11 12:52
通常小朋友唔開口叫人,都係有樣學樣,我只知入屋叫人係基本禮貌,2歲都唔教叫人,港女就係咁練成,遲啲都 ...

冇錯!所以樓主教得好好,冇學嫲嫲啲動静。

禁止訪問

大宅

路過路過 發表於 18-12-13 18:11
做阿媽就應該教識小朋友從小要入屋要叫人,唔輪到佢鍾意就叫唔鍾意叫就唔叫,呢啲係家教,小朋友第一次你 ...
2歲好細個咋wor, 我覺得佢唔叫,其他人都可以主動叫bb,其實bb都係模仿大人,
大人世界講後輩叫長輩佢地未必明,反而如果有人主動叫bb, 咁個bb咪學得識下次主動叫其他人

首頁

尾頁

跳至