自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

如果上司係想罰佢、玩佢,會唔會咁高調啊?玩到上晒報喎,亞頂問起上司玩乜玩咁大,上司咪仲大鑊。
我諗唔明啫

男爵府

日日好攰 發表於 18-12-10 21:09
警察係職業,其實普通人一個,有幾多個咁有熱誠為香港,咪打份工。以前老一輩講「有牌爛仔」。
...

係..極度認同!

有牌 ''爛仔'' only !!!!

公爵府

對「有牌爛仔」不以為然,每個行業都有良莠不齊嘅情況,大家又叫佢「無牌爛仔」?難道教書嘅、行醫嘅個個好人?咁仇警,最後有事咪又係報警?

男爵府

baby_happy 發表於 18-12-10 21:28
如果上司係想罰佢、玩佢,會唔會咁高調啊?玩到上晒報喎,亞頂問起上司玩乜玩咁大,上司咪仲大鑊。
我諗唔 ...

睇下開post 人叫 ''大聲公'' 就知咩事!!!!

亞頂?!唔燒佢搭,事不關己,己不勞心!

搞大件事,咪扮下野問下發生咩事,再循例話幾句,等件事淡咗,市民唔關心又當冇事發生,你估佢真係會關心下屬,太天真!

唔同班 ''爛仔'' 一齊玩你,佢覺已對你係極度仁慈,極度好啦!

男爵府

回覆樓主

我諗佢咁做都有苦衷,可能做左咩得罪上面,唔炒得佢又做好多野等佢自己resign。 邊個會想成日上報 話人有病既收收把口啦

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

lovebabay 發表於 18-12-11 07:04
睇下開post 人叫 ''大聲公'' 就知咩事!!!!

亞頂?!唔燒佢搭,事不關己,己不勞心!

你好似知道哂內情咁喎, 你係嗰位奇警本人定親屬?

我諗冇乜人會相信或認為某一職業或族群既人全是好人,正如網民都大把別有用心啦

男爵府

feifei_baby 發表於 18-12-11 07:00
對「有牌爛仔」不以為然,每個行業都有良莠不齊嘅情況,大家又叫佢「無牌爛仔」?難道教書嘅、行醫嘅個個好 ...

仇係有原因ge..

因市民期望警察會係一班正義..維持治安..令社會安定既''好''叔叔''好''哥哥..

但警隊間唔中就自爆醜聞..自毀形象.令市民大失所望!

佢地其身不正..行為唔好..市民講幾句都唔得?!

社會設立左個機制..有事係要搵警察..你估市民想搵佢地?!佢地亦有出糧..出公趟..唔係義務為你辦事!

收得$..就要做野..問題係市民對你有期望..覺你係好嘅..你唔好成日做啲嘢自毀形象..令市民大失所望..得唔得!!!!

男爵府

回覆樓主:

警察唔單止係一份職業..一份工..係帶有神聖使命..令人 ''尊崇'' 既工作!

但眼看現今警隊..又打市民..又假工濟私..乜醜聞都出齊..收投訴又幫自己人..好令人失望呀知唔知!!!!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

feifei_baby 發表於 18-12-11 07:00
對「有牌爛仔」不以為然,每個行業都有良莠不齊嘅情況,大家又叫佢「無牌爛仔」?難道教書嘅、行醫嘅個個好 ...

對!
晤好以為做教育、醫護既人一定有熱誠、使命感!只可說每個行業也有hea的人丶狗的人!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

公爵府

回覆樓主:

我嗰度都有一個係咁,佢本身係白卡人士,實情精過鬼,你搞佢,佢同你玩大佢,怕你高層什麼?
通常上頭會stop左解決成件事,唔會有機會上報。同埋對呢個人避之則吉,點會俾機會俾位佢入呀?
所以可能係呢個警察係故意搞事就真。
一有乜不滿就玩野舉牌,其實可能只係好小事都唔定。相信上頭一定唔敢搞佢。

男爵府

小華子 發表於 18-12-11 07:56
我嗰度都有一個係咁,佢本身係白卡人士,實情精過鬼,你搞佢,佢同你玩大佢,怕你高層什麼?
通常上頭會sto ...

玩野舉牌玩自己話自己係恥辱????

出左新聞..佢仲洗出黎行?!

有冇人會咁玩自己?!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

又黎

公爵府

lovebabay 發表於 18-12-11 08:12
玩野舉牌玩自己話自己係恥辱????

出左新聞..佢仲洗出黎行?!

點會無?唔搏升,我嗰個同事咪就係去區議會舉牌投訴囉,但其實係好小事,部門將擺文件位置調左位,佢要行多幾步拎。佢就揾區議員投訴,我地老細去開區議會,佢去拉banner企喺我老細面前。
你話係我老細問題定我同事問題?
結果上面將屬於佢嘅野全部唔郁,怕左佢。
仲點會有上司咁低能走去玩佢黎插自己呀?
好明顯係嗰位警察自身都有問題啦。

公爵府

lovebabay 發表於 18-12-11 07:37
警察唔單止係一份職業..一份工..係帶有神聖使命..令人 ''尊崇'' 既工作!

但眼看現今警隊..又打市民..又假 ...

警察係令人「尊崇」?幾時嘅事?六七十年代,讀書不成去當差比比皆事、收片、上司蝦下屬,你冇睇「五億探長雷洛傳」?對付黑社會、「無牌爛仔」,同佢講仁義道德?其實咪又係一份工,警察無啦啦「被尊崇」,再無啦啦「被失望」,真奇怪

珍珠宮

lovebabay 發表於 18-12-11 07:25
仇係有原因ge..

因市民期望警察會係一班正義..維持治安..令社會安定既''好''叔叔''好''哥哥..

咁律師、教師、牧師⋯⋯⋯⋯全部都有問題啦!

男爵府

feifei_baby 發表於 18-12-11 09:01
警察係令人「尊崇」?幾時嘅事?六七十年代,讀書不成去當差比比皆事、收片、上司蝦下屬,你冇睇「五億探 ...

我意思係我地市民對警察有期望..唔希望佢地係爛仔一族!

男爵府

wantaima 發表於 18-12-11 09:11
咁律師、教師、牧師⋯⋯⋯⋯全部都有問題啦!

正如其他媽咪話齋 每一行都有劣質分子存在但警隊醜聞最近太多啦,令人好唔舒服

珍珠宮

lovebabay 發表於 18-12-11 09:24

正如其他媽咪話齋 每一行都有劣質分子存在但警隊醜聞最 ...

晤係警察特多劣質,係因為被無限放大而已!

男爵府

wantaima 發表於 18-12-11 09:36
晤係警察特多劣質,係因為被無限放大而已!

無被放大 市民都係議事論事

珍珠宮

lovebabay 發表於 18-12-11 09:58
無被放大 市民都係議事論事

律師教師果D無乜人開post , 報紙亦選擇性報導!

首頁

尾頁

跳至