懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

alice1117 發表於 18-12-11 01:48
我第一胎就好似你咁,打死都唔比99湊,自己去學陪月,出世後陪月放工就我自己做曬,的確會好辛苦,但係唔 ...

我都打算學陪月呀 打算等工聯會開班去學 知識係一世既第日細b都有用 好叻呀你 希望我都可以完成個course

洋房

kissapplegirl 發表於 18-12-11 02:23
自己湊無問題嫁,上網睇多d正確既育兒資訊,不過有時放手比99/婆婆照顧一陣,自己去剪個頭髮,同老公睇戲 ...

我同我媽住得有點遠 我粉嶺佢北角....係99近小小石峽尾(emoji)(emoji)(emoji)唔要99呀

大宅

Kumikumiso 發表於 18-12-11 12:02
我都打算學陪月呀 打算等工聯會開班去學 知識係一世既第日細b都有用 好叻呀你 希望我都可以完成個course
...

加油呀!真係好有用架

大宅

carolzero 發表於 18-12-11 05:56
我都係22週啊(emoji)

我地差不多喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我係!同你一樣!打死都唔想99幫手,其實佢個人無乜野,但佢太污糟同埋唔聽人講,成日講佢四十年前點點點,尿片都唔駛用,又話初生bb乜都食得 點放心比佢湊,雖然自己湊真係好辛苦,但都寧願自己黎
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Daisywong313 發表於 18-12-10 22:14
點會唔得,我陪月都無,一樣係咁
冇媽媽揍唔到自己bb嘅支持你自己揍
...

同意呀!無話搞唔掂既,我都係連陪月都無,姐姐都無,全程自己黎,新手第一胎!辛苦係真係好辛苦,頭一個月簡直崩潰,成日喪喊但換片餵奶好快就上手,逼住你日練夜練,都無得唔上手.....
不過我想話如果重新再黎過,我一定堅持請陪月

大宅

DHA勳章

Kumikumiso 發表於 18-12-11 12:02
...

我都陀緊b 一邊讀左erb陪月班 好實用 學到好多對產婦同bb資訊 但讀書都幾大壓力 要考實務試 讀完仲有d兼讀學埋餵母乳 加油

洋房

kmbb519 發表於 18-12-11 12:35
我係!同你一樣!打死都唔想99幫手,其實佢個人無乜野,但佢太污糟同埋唔聽人講,成日講佢四十年前點點點, ...

我99成日吹自己好勁 媽媽飲佢既湯水bb好易奏 明明我姑仔飲佢d湯水 個b得6磅 仲要輕左出唔到院 我宜加就自己煲自己煮 我相信我呀b一定好奏肥肥白白

大宅

我連99都唔放心.何況交俾外人湊?自己湊返一樣冇問題

珍珠宮

kakakwok716 發表於 18-12-10 22:31
唔會唔得,只係初頭未上手,會唔知點做,但唔依賴有人幫手,會好快處理到,自己bb 自己湊,
我由未有已經決 ...

你講得好岩!佢唔理你仲好呀!我99間中黎探b, 不停話我呢樣唔岩果樣唔岩,講到佢湊就識飛!第一個星期就問我戒左夜奶未,我話邊有咁快,佢就話我唔識教,唔識湊!!佢話佢個仔當年出世第五日就戒左夜奶!!痴痴地
我老公話b夜晚扭計,佢就話我地唔識教!個b得個幾月咋,真係火都黎!!

珍珠宮

好多媽媽都係自己來,不過就肯定會辛苦D,困身。加油啊。

珍珠宮

kmbb519 發表於 18-12-11 15:47
你講得好岩!佢唔理你仲好呀!我99間中黎探b, 不停話我呢樣唔岩果樣唔岩,講到佢湊就識飛!第一個星期就問 ...

哈哈哈,佢好似講到湊b好簡單好得心應手咁。聽過就算了,唔好嬲

珍珠宮

kmbb519 發表於 18-12-11 12:39
同意呀!無話搞唔掂既,我都係連陪月都無,姐姐都無,全程自己黎,新手第一胎!辛苦係真係好辛苦,頭一個 ...

咁犀利?坐月有無長老過來幫下手吖?

男爵府

Kumikumiso 發表於 18-12-10 20:34
打死都唔想99幫手 幾辛苦都好 我都唔怕
有媽媽都係無人幫手自己照顧bb嗎?
...

我一個人湊兩個⋯⋯ 9999999999我當佢唔存在

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

講真如果得我一個人湊我真係搞唔掂, 我BB 出世已經訓好少, 日頭要不停陪佢玩, 夜晚又每晚起身飲2次奶, 我又要泵奶, 餵奶泵奶換片都搞個鐘, 有時真係起左身訓唔返, 連續3個月我未試過一覺訓多過3個鐘, 好彩果時日頭有工人同我MUMMY幫手睇住我先可以補眠, OTHERWISE 我自己應該崩潰左, 連坐月都唔可以好好坐

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好多媽媽都系由唔識湊,慢慢學識湊BB,教BB。雖然過程好辛苦,但BB日漸長大,對母親的依賴真系好值得。

首頁

尾頁

跳至