自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我都係好少比小朋友食藥,退燒藥我會比,咩止咳止鼻涕呢d,我基本上都唔比、除非99係度逼我比我仔食!但係,我個仔其實食唔食都係咁,過幾日就好了。
前排應該感冒,一到晚上發燒,我都係有一個晚上先比退燒藥,因為早上佢會自己退燒。
但食藥呢d,每個小朋友不一樣,家長自己衡量!

別墅

牛年勳章

我唔想理人, 但都希望人地唔好理我點湊小朋友
每個家長都係為小朋友好的! 我深信!

利申: 我支持有病睇醫生食藥

珍珠宮

oneone11 發表於 18-12-11 01:25
精油可唔可以醫病我唔識,我自己小朋友病就一定會去睇醫生,如果確定係普通感冒發燒,我唔會俾退燒收鼻水之 ...

我都傾向呢套。 前兩日細仔發燒,38.5度,觀察d佢無其他,就比佢飲維C+ 葛根湯, 冰袋降溫, 飲水瞓覺, 一日之後自己退燒, 跟住無野。

我唔會一燒就食退燒藥, 知道因身體發炎有菌才會燒, 發燒係自我保護基制,太快降溫會令身體唔夠打。 但會keep check住, 以防唔係普通感冒或去到肺發炎,就一定睇醫生。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Ashleycorina 發表於 18-12-11 01:09
我小朋友幼稚園有同學個父母唔信西醫,只食中藥同神油。試過佢個仔發燒發到41度,中醫都話無辦法叫佢去A&E ...

賤到無論

放下自在

珍珠宮

Moti 發表於 18-12-11 00:22
我都寧願小朋友食少粒藥。其實人體自身會有免疫系統+肝臟+腸道排毒,我會好同意俾佢打一陣仗先。
...

食少粒藥和吾食靠精油差好遠

我就要小朋友食少些藥,無必要不用抗生素。一有病如喉曨痛,鼻水早些用藥,止咗佢,不用看醫生。真是病少些,身體好些。要多做運動,休息,適當時間着乜衫好緊要

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

AppleDeeDee 發表於 18-12-10 23:24
我身邊有幾個呢啲朋友,好相信精油,相信自然療法。個小朋友燒到39度幾都仲要佢靠自己打勝仗點解 ...

傳銷d人係咁架wo

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

是藥3分毒

呢個亦係我教仔嘅野,佢問我:點解食中藥好過西藥
我嘅答案係:中醫平均過身體狀況同藥理去落藥,扶助身體去打杖,但西醫係治標唔治本,亦未必兼顧其副作用,好似發燒,係幫手打杖,但少少燒就食退燒藥即係叫身體休戰! (中醫亦有散熱concept,高燒時用)

佢地近年已經唔睇西醫,有事食中藥同維他命C
點處理孩子嘅健康,係家庭好個人嘅事,我有個唔信自然療法嘅老公,我自己就睇好多唔同學說嘅書,但最近,阿仔作病,老公識叫仔去食粒cc糖!即係佢都開始見証到成效!

我睇住佢地流感發高燒係辛苦架,但同時睇住佢地慢慢病少咗,而且唔食西藥好得快過食嘅,就知道乜野啱我屋企

小病絕對可以自行處理,大病就當然要見醫生check check啦...

btw, 燒壞腦~ 其實無呢樣野
流感同腦膜炎都會高燒,但高燒唔一定係/亦唔會咁易變成腦膜炎 (係另一個致病原)

我個人都對班精油dead hard fans 好反感,佢地否定其他療法,唯我獨尊呢個態度好蠢....

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

JUNE408 發表於 18-12-11 00:10
棉花糖老闆娘講到精油識飛見到佢就憎

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

AppleDeeDee 發表於 18-12-10 23:29
係?其實有無結論?
到底係啱定錯?

我覺得無話啱定錯,灰色地帶,因小病如感冒肚柯,其實吾睇醫生都得,因為即使食藥,其實都係止病徵,都係靠自己抵抗力去打。大病當然要睇醫生食抗生素,但其實大病既吾多,呢d靠家長自己評估。

男爵府

Moti 發表於 18-12-11 00:22
我都寧願小朋友食少粒藥。其實人體自身會有免疫系統+肝臟+腸道排毒,我會好同意俾佢打一陣仗先。
...

同意,我冇用精油嘅
只係相信我哋要畀身體建立抵抗力
自身打勝仗好過食藥

珍珠宮

還有大人習慣不食藥,自然好沒有問题,但有小朋友後就大問题,會傳染给小朋友尤其初生,好细個,佢地病就下下高燒
知不知道現在37.2學校是吾可以返學的。那些不用藥是否不用上堂?

有些小朋友咳,家長話自然好,返學有没有要小朋友帶mask .

自然好,食少些藥可以,不過吾好太自私。因為小病好容易變大病。

一家人一個有病好易傳染。有2個小朋友,一個已返學就知

男爵府

20091223 發表於 18-12-11 00:59
朋友個女撞親枱角、起高樓。佢都係堅持搽精油

但其實又可以點做?呢d都要睇醫生食藥?

公爵府

我都有2個咁嘅朋友,一個係自己溝精油,一有乜唔妥就搽,最後捱左3日就退燒,仲話今次又打勝仗,證明精油係有用。
另一個仲癲,個仔發燒全日都係40度,就只係搽精油,話自然療法喎,結果工幹中嘅老公要即刻喺大陸返香港帶個仔去睇急症,中左甲流,俾醫生狂鬧。
最後住左7日醫院先無事。
佢2公婆因爲咁,搞到關係差左,個老婆仲話俾多一日時間就一定會退燒,好話個老公俾個仔食特敏福。

公爵府

小曳人 發表於 18-12-11 08:07
是藥3分毒

呢個亦係我教仔嘅野,佢問我:點解食中藥好過西藥

其實中藥一樣都有3分毒,小朋友食中藥要更為小心,要找一個值得信賴嘅仁醫先好。有時佢地嘅中藥都未必安全,呢個亦係需要關注。
不過我自己都鐘意中藥多過西藥。

珍珠宮

0q.cathy 發表於 18-12-11 08:09
我覺得無話啱定錯,灰色地帶,因小病如感冒肚柯,其實吾睇醫生都得,因為即使食藥,其實都係止病徵,都係 ...

但其實好多時小朋友的大病是由小病起,尤其年幼,吾正視,身體掋抗力差,好容易去人多地方,上學感染其他病後,變大病。要落重藥其實是得不償失。

聽身邊朋友吾少去旅行,年幼小朋友要入院。原來吾少帶好少藥,或吾够藥。真是辛苦成家人。

伯爵府

小貓1124 發表於 18-12-10 23:40
令我諗起當年喺外國讀書發燒睇醫生,結果個醫生淨係開panadol俾我~
嗰刻我好無奈,總之去pharmacy自己買 ...

發燒食panadol 退燒好合理呀!你仲想食抗生素?

男爵府

我諗每個人體質也唔同掛,見到有Dfd真係好似專家咁,自己也不敢出聲,得定唔得佢自己先知,我估少少事就算無用到精油,自己扺抗力吽吽下也會好的,咁啱吽好咪話D油掂。
我試過發燒睇醫生,醫生放假代診醫生睇,我叫她開抗生素比我,自己知自己事嘛。但她堅持只比必理痛我,仲要打孖上食,話休息幾天就好。
結果燒就比必理痛噤住了,但係個人超辛苦,再睇原本個醫生,他話我喉嚨損曬了。有時候睇醫生也未必一定好,更何況唔睇。

伯爵府

Abbie_mimi 發表於 18-12-11 08:24
發燒食panadol 退燒好合理呀!你仲想食抗生素?

唔係淨係發燒,仲有嚴重咳同流鼻水

子爵府

回覆樓主:

冇話啱定錯。條路自己揀,xx唔好喊。

大宅

回覆 littlemilky 的帖子

唔係每一種精油都可以直接搽皮膚。 當日聚會後,跟住每日whatsapp group都會post搽完之後嘅情況。 又會講小朋友幾年都冇睇過醫生, 陸陸續續講到好多朋友都退咗group

首頁
12345...7

尾頁

跳至