自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cakii 發表於 18-12-11 12:54
做人負責到自己就可以了,別人係點樣處理自己事要專重。你批評人時, 人亦批評你。沒完沒了。
...

請問您有沒有小朋友?

做人如果只是負責自己,最好單身。

珍珠宮

bbc2018 發表於 18-12-11 22:23
請問您有沒有小朋友?

做人如果只是負責自己,最好單身。

我這樣說並不是要做自私人,而事實係。。別人的事真的很困難地去管。

子爵府

ChingyanPang 發表於 18-12-10 23:34
我住外國。呢度既文化都係咁,上星期我個女發燒燒到41 度3 日去睇醫生佢不但無俾藥叫我自行在家同佢降溫, ...

41度高燒喎,如果係我我可能會抱咗個仔入醫院

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Janetboyyan 發表於 18-12-11 23:56
41度高燒喎,如果係我我可能會抱咗個仔入醫院

呢度吾同香港如果我係香港都一定會。我朋友個女燒到42 度去急症,去到等3 個鍾,見完醫生佢話無特別一樣吾開藥,叫佢返屋企休息多d ,飲多d 水

水晶宮

回覆樓主:

我仔16歲,我諗佢16年黎睇過唔超過5次醫生, 10歲前冇點食過中西藥

佢細個發燒我幫佢沖涼退燒,敷冰墊, 傷風飲維c, 咳煲鷓鴣湯,初頭要幾日好番,後來大個咗一兩日就自己好

10歲後每次病都食成藥,都係食一兩次就好番

我地從來冇用過咩精油,流感針都從未打過

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ashleycorina 發表於 18-12-11 01:09
我小朋友幼稚園有同學個父母唔信西醫,只食中藥同神油。試過佢個仔發燒發到41度,中醫都話無辦法叫佢去A&E ...

呢個家長超黑人憎
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-12-12 00:14
我仔16歲,我諗佢16年黎睇過唔超過5次醫生, 10歲前冇點食過中西藥

佢細個發燒我幫佢沖涼退燒,敷冰墊, ...

細個時最高燒到幾度?可以不用看醫生自己退?

細時有聽過甲型,乙型流感嗎?我女高小,這幾年佢自己或識得同學,朋友星加坡回港幾天都中咗甲型、乙型統感發高燒5日,有些要入院。有一人前後要十幾日才好。

伯爵府

ilikethis2005 發表於 18-12-10 23:29
大家各有各,我唔會管人地果套,但人地都唔好管我就得喇。
我fb都見有好幾個舊朋友堅持用精油,我唔會理人 ...

完全同意!

伯爵府

發燒唔可怕,最怕係入侵性肺炎、腦膜炎,真係可大可小

大宅

AppleDeeDee 發表於 18-12-10 23:29
係?其實有無結論?
到底係啱定錯?

當食藥既小朋友出事時,自然療法既話自己啱;當因唔肯食藥令到小朋友出事時,食藥既啱

水晶宮

bbc2018 發表於 18-12-12 06:15
細個時最高燒到幾度?可以不用看醫生自己退?

細時有聽過甲型,乙型流感嗎?我女高小,這幾年佢自己或識 ...

都高燒, 39,40, 沖涼會退,轉頭再燒再沖,全晚敷冰墊,佢果次係玫瑰疹

佢從未試過中流感,我諗關抵抗力事

水晶宮

BK Milk勳章

我睇過節目無雜質既精油係好貴

我相信香港普遍賣既吾係嗰種
我吾否定精油既好處只係好既精油係好貴
吾係咁易買得到law

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-12-12 07:49
都高燒, 39,40, 沖涼會退,轉頭再燒再沖,全晚敷冰墊,佢果次係玫瑰疹

佢從未試過中流感,我諗關抵抗 ...

抵抗力好一定是。

不過這幾年如果你有留意報紙,會睇到菌,病毒越來越勁。家長要好有智慧㯫根據自己小朋友體質做出適合自己的決定。

珊瑚宮

bongbongpatty 發表於 18-12-12 07:52
我睇過節目無雜質既精油係好貴

我相信香港普遍賣既吾係嗰種

唔好講價錢貴唔貴, 識唔識運用已經係問題。
聽吓媽媽谷就話識用?聽吓傳銷講吓就識用?
就信相信自然療法, 都要搵/聽真正有認識的人。
香港外國都有唔少亂用精油受傷報告, 排頭位的咪係傳銷精油囉

水晶宮

bbc2018 發表於 18-12-12 07:59
抵抗力好一定是。

不過這幾年如果你有留意報紙,會睇到菌,病毒越來越勁。家長要好有智慧㯫根據自己小朋 ...

我自己細個小小事,我父母就帶我睇醫生食藥,我揹住藥煲十幾年,我識咗我c6, 佢覺得我好奇怪,個個月都病, 叫我轉睇中醫, 之後就病少好多, 依家病都係食1-2次成藥自己好,醫生都冇睇

我c6細個屋企好窮,一病幾兄弟姐妹交叉感染,不會睇醫生,食下成藥休息下自己好番,由細到大都少病痛

所以佢唔會比仔食好多藥

我地一家從未打過流感針,從未中過流感

其實傷風感冒要靠自己抵抗力好番, 食藥只係舒緩, 外國睇醫生都不會比藥,或比一次

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-12-12 08:18
我自己細個小小事,我父母就帶我睇醫生食藥,我揹住藥煲十幾年,我識咗我c6, 佢覺得我好奇怪,個個月都病 ...

最緊要是甚麼年代,在甚麼國家,甚麼體質,作決定,要適當。

p.s.我小朋友到高小,在香港長大,聖誕節通常去好凍的地方, So far 食過二次抗生素。末看過中醫,亦甚少看西醫。

水晶宮

bbc2018 發表於 18-12-12 10:38
最緊要是甚麼年代,在甚麼國家,甚麼體質,作決定,要適當。

p.s.我小朋友到高小,在香港長大,聖誕節通 ...

我仔由細到大甜野凍野煎炸野任食,從來唔會因為食錯野而病

佢最多係傷風,學校惹到, 食一次成藥, 一兩日自己好番

從未食過抗生素

複式洋房

回覆 AppleDeeDee 的帖子

有病要食藥係最基本嘅常識

大宅

miffyumiffy 發表於 18-12-12 11:05
我仔由細到大甜野凍野煎炸野任食,從來唔會因為食錯野而病

佢最多係傷風,學校惹到, 食一次成藥, 一兩 ...

你小朋友真係抵抗力好
好似我仔咁 下下都黎中耳炎 係無得唔食抗生素 無得牛好 只有變差

我自己主張平時多去公園曬太陽 均衡飲食 多運動黎增強抵抗力,轉天氣要病咁就睇醫生食齊藥

子爵府

回覆樓主:

前排先至有個兩歲病菌入血一病鳴呼,如果當時立刻開抗生素好大機會好返。唔該唔比小孩食藥家長不要在這裏教人了。孩子是自己唔好灌輸D不入主流治療法比人啦!

首頁

尾頁

跳至