懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我由最初肚皮生左啲痕痕地嘅紅點到依家變成一撻撻紅色嘅班塊,自己都唔敢望多眼。

我啲濕疹係嚴重到滲啲黃色汁液,乾左會痴住件衫,一拎起件衫時就會扯到皮膚滲埋血水。睇中醫啲藥食到我仲嚴重左,依家都停左冇再食啲中藥。依家最驚係會影響個胎,因為我媽咪個朋友陀b時突然生風癩,最後bb心臟有事,智力亦都有障礙。我依家擔心濕疹同風癩都係屬於皮膚問題,真係會影響到bb。

呢兩日開始用緊朋友介紹嘅Carun卡倫萬用膏,希望會有幫助。

大家仲有冇咩有效方法可以教教我可以點做呀?我依家除左個肚外,腰位、膊頭位、胸、背脊都好痕同生紅點喇,真係好辛苦好難頂!!

男爵府

你可能R得犀利過我,試下艾葉水冲洗,每日两次,每次最少5-10分鐘。我日日洗個排痕少左。艾葉水滚後中細火煲20分鐘。
應該就快生得了吧。

別墅

she811 發表於 18-12-11 06:57
你可能R得犀利過我,試下艾葉水冲洗,每日两次,每次最少5-10分鐘。我日日洗個排痕少左。艾葉水滚後中細火 ...

艾草唔係個個用得
如果唔受得中醫
試下西醫,治左標先好過冇⋯
我大肚果陣又係成個肚、頸、面、手都係濕疹,睇完中醫治本,再一齊睇西醫開藥膏,快啲好。

另外,可以試埋死海鹽去敷濕疹位
初初一定好嗱同會變紅,但忍一忍,每次時間加上去,過多一星期會好啲。

而家生左19日,有身痕但唔算紅,夜晚先紅。
用緊死海鹽,100ml水開半湯匙左右鹽。
會嗱,但過左10分鐘會好啲。然後我再等多5分鐘先拎走。
有時會加鹽水敷耐啲,又會再嗱過。
拎走棉花後會有啲吉吉地嘅痛,會即時查返油。
再過多幾分鐘就冇咁痕。

男爵府

bunny_sze 發表於 18-12-11 07:21
艾草唔係個個用得
如果唔受得中醫

你生完仲痕?我们下星期生,幻想緊生完馬上好

男爵府

好嚴重喎! 又擔心, 點解唔去睇醫生?

別墅

she811 發表於 18-12-11 09:16
你生完仲痕?我们下星期生,幻想緊生完馬上好

我生果下老公話見住我隻手啲紅退緊
生完隔左兩三日
可能餵人奶,體内太多水分整人奶,缺水。
加埋轉天氣
同埋醫師話我陰陽失調,
所以仲有啲痕
不過係接受到嘅痕
但都要繼續調理身體

大宅

好似係好嚴重咁窩,點解唔去睇下西醫嘅???你有幾週喇?

水晶宮

睇醫生啦

別墅

最好睇醫生,希望你快啲好轉。

別墅

she811 發表於 18-12-11 06:57
你可能R得犀利過我,試下艾葉水冲洗,每日两次,每次最少5-10分鐘。我日日洗個排痕少左。艾葉水滚後中細火 ...

我預產期係2月5號呀,仲有兩個月呀(emoji)(emoji)

別墅

bunny_sze 發表於 18-12-11 07:21
艾草唔係個個用得
如果唔受得中醫

西醫係睇皮膚科?有冇好醫生可以介紹呀?

我係同產檢個醫生講我好痕,但佢話冇辦法,只可以開止痕膏比我。

別墅

cwmanna 發表於 18-12-11 11:04
好嚴重喎! 又擔心, 點解唔去睇醫生?

產檢時有同醫生講呀,但佢只係開止痕膏比我,話冇野可以做。我都有睇中醫,但食完啲中藥啲濕疹發得仲勁過之前,仲痕過未睇中醫前,依家我都唔敢再食啲藥

別墅

bunny_sze 發表於 18-12-11 11:51
我生果下老公話見住我隻手啲紅退緊
生完隔左兩三日
可能餵人奶,體内太多水分整人奶,缺水。

你睇邊個醫師呀?我睇油麻地林醫師,但覺得同我唔夾,冇再睇喇

男爵府

happyli410 發表於 18-12-11 06:27
我由最初肚皮生左啲痕痕地嘅紅點到依家變成一撻撻紅色嘅班塊,自己都唔敢望多眼。

我啲濕疹係嚴重到滲啲黃 ...

點解會咁呀 醫生有無辦法?

別墅

cookingbaby 發表於 18-12-11 14:47
好似係好嚴重咁窩,點解唔去睇下西醫嘅???你有幾週喇?

嚴重到我自己都驚呀!因為我產檢時醫生都話冇野可以幫到我除左開止痕膏外,但我有去睇中醫,不過都係冇效。我今日32週喇。

大宅

happyli410 發表於 18-12-11 06:27

我啲濕疹係嚴重到滲啲黃 ...

生風難影響bb心臟同智力係因為搽藥膏嗎?

別墅

bchuma 發表於 18-12-11 19:04
點解會咁呀 醫生有無辦法?

中醫就話我濕氣重。產檢時醫生話要等到生左先冇事,但佢又冇話轉我睇其他醫生。

別墅

siukankan 發表於 18-12-11 19:11
生風難影響bb心臟同智力係因為搽藥膏嗎?

咁我唔清楚係咪關藥膏事喎,上網啲資料係咁講,我媽咪朋友個bb又真係有影響。不過我依家都搽好多藥膏我都擔心會影響bb,但唔搽自己又忍唔到,好辛苦。

別墅

happyli410 發表於 18-12-11 18:59
西醫係睇皮膚科?有冇好醫生可以介紹呀?

我係同產檢個醫生講我好痕,但佢話冇辦法,只可以開止痕膏比我 ...

我睇中醫先嘅,中醫頭幾日已經幫我退左好多紅腫,特別係塊面。
但個肚因為仲係好痕,而且痕得慢,我完全瞓唔到,所以睇埋西醫。
西醫我睇皮膚科,喺嘉賓大廈(佐敦),其實佢只係開左類固醇藥膏比我查。每日兩次。
我查左一個星期已經好左好多,但都配多一盒。生完之後就冇查過。

別墅

happyli410 發表於 18-12-11 19:03
你睇邊個醫師呀?我睇油麻地林醫師,但覺得同我唔夾,冇再睇喇
油麻地我睇果個姓趙,佢都醫過好多唔同嘅濕疹。
趙醫師話我睇開果個中醫嘅藥方唔係唔得,但太溫和。不過大肚婆冇咩醫生敢開藥。
而我又就嚟生得,所以佢開左重少少藥比我,我先退得到。
佢話我濕熱,再加埋有左BB,所以啲濕疹一發不可收拾。
首先佢幫我去濕先,再清熱。

生完之後我都有去搵佢睇,因為又身痕。
生完之後就仲有啲濕,但另一方面又有啲燥熱想發出嚟,於是變左淨係痕。
同埋餵人奶,身體冇左太多水份,所以好乾,更容易痕。
但正因為餵人奶,我又有排先調理到。
本來琴日要覆診,但天氣變凍,我唔敢出街,怕吹親,所以等過左一排冇咁凍先再去,而家繼續介口同飲多啲水。

另外,死海鹽敷真係止到痕。
你可以google 「死海鹽 濕疹」會有資料。
你試左啲細部位先,如果唔係嗱到你喊出嚟。

首頁

尾頁

跳至