家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教各位 ~

我大部份股票都放係一通到, 而家金額累積多咗, 開始擔心如果萬一證劵行執笠就 (因為好似話賠償額係15萬) .. ...

因為貪佢收費平, 所以用證劵行買股票 ~

請問你吔係咪都係用銀行買股票多? 邊間銀行好D呢?

如果想將一通的股票轉去銀行, 可以點做呢?

謝謝指教!!!

男爵府

可以將股票射倉去銀行,具體可Google。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

JazzStyle 發表於 18-12-11 08:03
想請教各位 ~

我大部份股票都放係一通到, 而家金額累積多咗, 開始擔心如果萬一證劵行執笠就 (因為好似話賠 ...

其實証卷行想賣光客户股票走佬,是唔容易的,如果公司突然沽出比平常多的股票,交易所第二天便會有人去証卷行查問原因,由於T+2交收,客人的錢是拿不到的~

當然銀行付附屬証卷行最稳陣~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

JazzStyle 發表於 18-12-11 08:03
想請教各位 ~

我大部份股票都放係一通到, 而家金額累積多咗, 開始擔心如果萬一證劵行執笠就 (因為好似話賠 ...

除非證卷行犯法私自賣出客人股票,客人才會有損失。
若正常執笠,d股票(證卷行也是用中央結算)屬於客人,客人仍可取回,當然有手續要辦。

男爵府

木土土 發表於 18-12-11 18:52
除非證卷行犯法私自賣出客人股票,客人才會有損失。
若正常執笠,d股票(證卷行也是用中央結算)屬於客人 ...

我見網上D人話, 如果真係執笠只賠最多15萬, 所以先開始擔心... ...

其實股票係無問題架?只係指有現金喺證劵行先係最高賠償係15萬? 我有無埋解錯?

男爵府

大力大力 發表於 18-12-11 10:56
其實証卷行想賣光客户股票走佬,是唔容易的,如果公司突然沽出比平常多的股票,交易所第二天便會有人去証 ...

大力大力 ~
我知你之前做過證券行, 講多D, 教下我呢D C9仔

子爵府

2024年龍年勳章

大力大力 ~
我知你之前做過證券行, 講多D, 教下我呢D C9仔 x 2

首頁

尾頁

跳至