自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

請問香港嘅支付寶同wechat pay 返大陸可唔可以用?前幾日舉家上廣州玩,但好多玩嘅地方甚至coffee shop都唔多鍾意收現金,次次都被問有冇支付寶或微訊,攪到比現金好似好異類同會比人嫌棄咁

象牙宮

回覆樓主:

去舖頭消費唔得,只係某d網站可以!香港支付寶同大陸果個係2個apps,微信都分開2個貨幣錢包架

Poyau    發表於 18-12-11 12:18

水晶宮

無話可說 發表於 18-12-11 11:50
去舖頭消費唔得,只係某d網站可以!香港支付寶同大陸果個係2個apps,微信都分開2個貨幣錢包架
...

咁香港人想開大陸嘅首先係咪要有大陸銀行戶口先得呢?定一話好似八達通咁入錢用?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

內地的需要用內地銀行戶口才可以用到,公海呢度有 post 講過點做,不過真係好難

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

水晶宮

cherrieloy 發表於 18-12-11 11:46
請問香港嘅支付寶同wechat pay 返大陸可唔可以用?前幾日舉家上廣州玩,但好多玩嘅地方甚至coffee shop都唔 ...

如果你有微信,搵人發個人民幣紅包比你,綁張信用卡開通大陸錢包,係香港找換店增值人民幣,係大陸上到網就可以用微信比錢。
唔駛有大陸戶口。

Poyau    發表於 18-12-11 12:19

水晶宮

ddkaka 發表於 18-12-11 12:04

如果你有微信,搵人發個人民幣紅包比你,綁張信用卡開通大 ...

原來係咁,唔該晒

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

如果你有微信,搵人發個人民幣紅包比你,綁張信用卡開通大 ...
請問是否要在國內多開一個微信戶口才可開設微信大陸錢包? 即是否香港微信不可同時開通香港錢包及大陸錢包?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你一係就係wechat入邊有錢,一係就需要開個大陸銀行卡綁定佢

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

想問, 我收左紅包, 開到切換地區錢包, 是否即係開通左大陸微信錢包啦....
因為, 再叫朋友發人民幣紅包比我, 我拎唔到...

珍珠宮

我用支付寶,大部份都ok,唔想開戶口,因唔知自己玩幾耐,要養住個戶口同電話好煩

水晶宮

jcstai 發表於 18-12-11 15:07
請問是否要在國內多開一個微信戶口才可開設微信大陸錢包? 即是否香港微信不可同時開通香港錢包及大陸錢包?
...

微信得一個,係開多個大陸錢包,按切換地區係唔同地區用

男爵府

前排有JM 提醒,叫朋友send RMB 1 俾自己就可以開通WEHAT 國內錢包,

收到RMB 1紅包 時, 系統要求你綁張香港信用卡做實名認證

我綁完卡, 就收到RMB 紅包, 收完就delete 張卡

最近回鄉叫大6 親戚幫手充值, 充完立即去餐廳食嘢

成功俾錢!

P.S. 無大6 戶口,無大6 電話no, 只有上網卡

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KWHeidi 發表於 18-12-11 15:19
想問, 我收左紅包, 開到切換地區錢包, 是否即係開通左大陸微信錢包啦....
因為, 再叫朋友發人民幣紅包比我, ...

你有無入信用咭做認證?
放下自在

子爵府

jazzcode 發表於 18-12-11 15:41
前排有JM 提醒,叫朋友send RMB 1 俾自己就可以開通WEHAT 國內錢包,

收到RMB 1紅包 時, 系統要求你綁張香港 ...

我朋友話佢绑定左張信用咭後,又要佢上傳身份証定回鄉証才可以開通, 有冇試過呀?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 18-12-11 15:44
你有無入信用咭做認證?
有呀

琥珀宮

guigui82 發表於 18-12-11 16:03
我朋友話佢绑定左張信用咭後,又要佢上傳身份証定回鄉証才可以開通, 有冇試過呀?
...
我咩都做晒, 就係無綁信用卡, 後來叫朋友發紅包時, 才綁一張, 就係(CSL tag n go),
先開到有切換錢包地區, 我唔知道算唔算開到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KWHeidi 發表於 18-12-11 16:45
我咩都做晒, 就係無綁信用卡, 後來叫朋友發紅包時, 才綁一張, 就係(CSL tag n go),
先開到有切換錢包地區, ...

開左
放下自在

琥珀宮

cattz288 發表於 18-12-11 16:47
開左
但, 我收唔到制是, 又要我再綁信用卡喎

琥珀宮

cattz288 發表於 18-12-11 16:47
開左
我就係唔知開唔開到, 我唔敢去找換店入錢

象牙宮

KWHeidi 發表於 18-12-11 16:49
但, 我收唔到制是, 又要我再綁信用卡喎

你試下轉比人得唔得!
放下自在

首頁

尾頁

跳至