自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 18-12-11 16:53
你試下轉比人得唔得!
我人仔無錢架.... 只有港幣咋, 港幣錢包收發利是都無問題, 但, 大陸錢包就收唔到利是, 無錢就發唔到啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cherrieloy 發表於 18-12-11 11:46
請問香港嘅支付寶同wechat pay 返大陸可唔可以用?前幾日舉家上廣州玩,但好多玩嘅地方甚至coffee shop都唔 ...

我反而有大陸微訊支付及支付寶,但香港唔用到~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KWHeidi 發表於 18-12-11 16:57
我人仔無錢架.... 只有港幣咋, 港幣錢包收發利是都無問題, 但, 大陸錢包就收唔到利是, 無錢就發唔到啦

...

喺大6錢包睇下付款管理內有寫已實名?
放下自在

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 18-12-11 17:04
喺大6錢包睇下付款管理內有寫已實名?
有呀, 實名已認證左啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KWHeidi 發表於 18-12-11 17:16
有呀, 實名已認證左啦

我之前朋友試過! 結果係重新綁一次信用咭, 電話no, 咁就ok喇
放下自在

男爵府

cherrieloy 發表於 18-12-11 11:46
請問香港嘅支付寶同wechat pay 返大陸可唔可以用?前幾日舉家上廣州玩,但好多玩嘅地方甚至coffee shop都唔 ...

2種貨幣要分開錢包,人民幣要用國內銀行卡,要做實名驗證。
番大陸我都係叫老公比we hat, 因為佢有國內開戶口

水晶宮

KWHeidi 發表於 18-12-11 15:19
想問, 我收左紅包, 開到切換地區錢包, 是否即係開通左大陸微信錢包啦....
因為, 再叫朋友發人民幣紅包比我, ...

拎唔到人民幣紅包,咁你click個紅包時佢顯示啲咩?要睇佢寫咩先知有咩問題

男爵府

guigui82 發表於 18-12-11 16:03
我朋友話佢绑定左張信用咭後,又要佢上傳身份証定回鄉証才可以開通, 有冇試過呀?
...

當時wechat 無要求我upload 証件

琥珀宮

cattz288 發表於 18-12-11 17:24
我之前朋友試過! 結果係重新綁一次信用咭, 電話no, 咁就ok喇

我都試過,話我之前張卡已綁左呀!我唔敢試我其他信用卡

琥珀宮

ddkaka 發表於 18-12-11 17:25
拎唔到人民幣紅包,咁你click個紅包時佢顯示啲咩?要睇佢寫咩先知有咩問題
...

要我再綁緊信用卡或銀行卡呀

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 18-12-11 12:04

如果你有微信,搵人發個人民幣紅包比你,綁張信用卡開通大 ...
我幫朋友試過,唔可以呀,唔知係咪改左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KWHeidi 發表於 18-12-11 16:57

...
我朋友同你一樣,綁visa唔得,綁master都唔得,
見到有大陸錢包,但唔可以收紅包

琥珀宮

MsBusy 發表於 18-12-11 20:51
...

你朋友最終係點

翡翠宮

KWHeidi 發表於 18-12-11 21:15
你朋友最終係點
暫時未搞到,我叫佢返大陸開戶口
我之前都係收紅包開㗎,唔知點解佢搞唔到

琥珀宮

MsBusy 發表於 18-12-11 21:21
暫時未搞到,我叫佢返大陸開戶口
我之前都係收紅包開㗎,唔知點解佢搞唔到
...

噢…好彩問下姐,我諗住去找換店入錢架,如果入左錢又用唔到就慘慘豬啦

子爵府

MsBusy 發表於 18-12-11 20:51
...

係、我同事又係搞唔掂、不可收紅包、但可以發紅包比我已經幫佢搞綁信用卡同回鄉証都係唔得我之前咩都冇搞又咩都得

琥珀宮

winnielong 發表於 18-12-11 21:31
係、我同事又係搞唔掂、不可收紅包、但可以發紅包比我已經幫佢搞綁信用卡同回鄉証都係唔得:igiveup ...

咁入左錢用到嗎?

翡翠宮

KWHeidi 發表於 18-12-11 21:30
噢…好彩問下姐,我諗住去找換店入錢架,如果入左錢又用唔到就慘慘豬啦 :sweatin ...
我又無諗過去入錢喎,
佢收唔到紅包,又收唔到轉賬,入錢有用咩?
微信話"根據中國法律規定,你需要新增中國開通的卡片完善身份資訊,以繼續使用wechat pay 餘額"
跟住綁香港信用卡都無用,每次都彈呢句嘢

琥珀宮

MsBusy 發表於 18-12-11 21:40
我又無諗過去入錢喎,
佢收唔到紅包,又收唔到轉賬,入錢有用咩?
微信話"根據中國法律規定,你需要新增中國 ...

嘩,真係要多謝各位jm既回應,我真係諗住入錢去大陸錢包。因為經找換店入錢,是有一個最少銀碼。

首頁

尾頁

跳至