生痔瘡對bb有冇影響

lamboboyeah
|
自從有左之後痔瘡問題好嚴重
我個粒應該係外痔,點都整唔返入去
而家行路又痛,坐又痛,去完廁所抹patpat都痛
係咪一定要睇醫生切左佢?會唔會影響bb?
|

回覆 lamboboyeah 的帖子

Hi lamboboyeah ,通常痔瘡唔會影響胎兒健康,懷孕期間血液循環加劇,會令臀部附近嘅靜脈膨脹,子宮嘅壓力、經常便秘引起會孕婦較容易有痔瘡,乾硬大便拉扯肛門部皮膚,弄傷肛門表面皮膚,引起炎症/纖維組織增生,不能恢復正常而成為外痔。 避免長時間坐立/過分用力排便,未有便意都唔好坐係厠板上太耐,攝取額外纖維(將紅米/糙米加入白米),每日飲大量水份(8杯),都有助舒緩痔瘡症狀。醫生有什麼建議? 有冇揸痔瘡藥?
fayfayMAA
|
痔瘡唔會影響bb,但懷孕期間唔建議你去切
始終都係一個手術,要落麻醉藥個啲,怕刺激到孕婦同對bb唔好
JanetB
|
開刀生bb時順便整走埋痔瘡得唔得的?
2meandhoho
|
我都係忍到坐完月先做手術
因有BB不能落麻醉,嗰陣入院時會驗孕確保無懷孕先比做手術呀
lamboboyeah
|
[email protected] 發表於 18-12-11 13:55
回覆 lamboboyeah 的帖子
感謝分享
lamboboyeah
|
fayfayMAA 發表於 18-12-12 11:57
痔瘡唔會影響bb,但懷孕期間唔建議你去切
始終都係一個手術,要落麻醉藥個啲,怕刺激到孕婦同對bb唔好 ...
即係要等生完先做得?又唔可以亂食藥
我而家連抹patpat都痛,我怕清潔唔好搞到粒瘡發炎到時仲煩

lamboboyeah
|
JanetB 發表於 18-12-12 21:57
開刀生bb時順便整走埋痔瘡得唔得的?
要再問下醫生
lamboboyeah
|
2meandhoho 發表於 18-12-13 01:42
我都係忍到坐完月先做手術
因有BB不能落麻醉,嗰陣入院時會驗孕確保無懷孕先比做手術呀
...
咁我依嫁有應該唔做得
|
lamboboyeah 發表於 18-12-13 12:11
感謝分享

TorresChow
|
lamboboyeah 發表於 18-12-11 12:07
自從有左之後痔瘡問題好嚴重
我個粒應該係外痔,點都整唔返入去
而家行路又痛,坐又痛,去完廁所抹patp ...

我每朝四湯匙麥皮,加500ml水煮,放涼一陣,入落個濶口水樽,一路搭車一路飲,一星期明顯改善,係粒痔瘡冇再漲卜卜,五年冇再痛再發漲,飲食方面唔好食辛辣食物,小心飲食就可以,又或者我餵母乳,我小心選擇飲食
ttracyy
|
lamboboyeah 發表於 18-12-13 12:12
即係要等生完先做得?又唔可以亂食藥
我而家連抹patpat都痛,我怕清潔唔好搞到粒瘡發炎到時仲煩
吾用抹, 用水沖會唔會痛?
我之前大肚扭唔到腰去抹patpat, c6特登換左inax智能廁所等我可以用水沖patpat

lamboboyeah
|
ttracyy 發表於 18-12-14 11:30
吾用抹, 用水沖會唔會痛?
我之前大肚扭唔到腰去抹patpat, c6特登換左inax智能廁所等我可以用水沖patpat
我又未試過用水沖,都不失為一個好方法
但換廁所好似好大工程,等同c6商量下先

sunnypoon
|
個時醫生開左Anusol既痔瘡膏比我, 佢話冇類固醇唔會影響BB