想生BB

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

民房

mnmfamily 發表於 18-12-11 12:33
我想同大家分享我的求B過程,剛有左7週。由三年前開始計畫做人,但一直無結果,而且我月經好唔I
準,一個月 ...

內膜異位應該做超聲波時就會看出來吧!我是有朱古力瘤就是內膜異位的一種。

複式洋房

請問咩檢查可以check到子宮內膜異位?

禁止訪問

複式洋房

mnmfamily 發表於 18-12-11 18:52
回覆 Pollili 的帖子

超聲波照唔到,係要內診初步檢查發現到,但真正確診要微創腹腔鏡先睇到,所以如做腹 ...

好,唔該晒

大宅

回覆 mnmfamily 的帖子

吓!你睇邊個醫生用超聲波係睇唔到有子宮內膜異位㗎?要用內窺鏡先可初步確診咁流?我睇過唔同醫生,包括香港、內地,全部用超聲波都可以好準確照到位置同大細,再俾醫生做評估是否需要做手術,因不是所有朱古力瘤都需要做手術,任何手術都有一定程度風險,這頸手術也不例外,如果size細,其實冇必要做手術!

禁止訪問

大宅

你係有子宮內膜異位症嘛?!我無理解錯吧?咁咪即係朱古力瘤囉!朱古力瘤係佢嘅別稱,其實係同一樣嘢!除非你係患其他啦!

別墅

Kat00Kat 發表於 18-12-13 10:16

你係有子宮內膜異位症嘛?!我無理解錯吧?咁咪即係朱古力瘤囉!朱古力瘤係佢嘅別 ...

有子宮內膜異位症,不一定會有朱古力瘤。可以係子宮肌腺症,子宮肌腺症經期會好痛同量多。

內膜跑到卵巢就是巧克力囊腫,如果逆流跑到子宮切面,一顆顆結實纍纍的,就是子宮肌腺瘤。經血逆流到子宮切面,會讓子宮壁變厚,進而失去彈性,收縮時會感覺疼痛或造成大量出血,這就是為什麼子宮肌腺瘤會讓女性痛不欲生的原因。

大宅

Kat00Kat 發表於 18-12-13 10:16

你係有子宮內膜異位症嘛?!我無理解錯吧?咁咪即係朱古力瘤囉!朱古力瘤係佢嘅別 ...

你調轉左,應該係朱古力瘤係子宮內膜異位既其中一樣~有朱古力一定係子宮內膜異位,但有子宮內膜異位未必一定有朱古力~當子宮內膜在子宮內壁以外出現時,便稱為子宮內膜異位。

而子宮內膜異位有分幾種~樓主個隻係「腺肌症」

別墅

我都係有腺肌症, 但同時又有肌瘤, 雖然肌瘤不大, 但就令子宮變形。 今年中決心開腹切左肌瘤,醫生順便睇埋腺肌,但佢話腺肌無得搞, 幸好腺肌未係好嚴重。切左粒肌瘤又真係令我經痛好左, 以前經痛係痛到嘔, 起唔到身, 想死咁滯。 可惜係太遲開刀, 搞到做ivf之後小產, 而家開完刀半年有多, 造人又未成功, 都有啲灰心

首頁

尾頁

跳至