小朋友學哂工人姐姐口音

GloriaAB
|
阿仔細個個陣都冇覺得佢英文發音有咩特別
而家開始大 慢慢就發覺佢好似發音唔準 學哂工人姐姐d口音
但佢已經上緊補習班都好似冇改善 仲有咩方法可以教下佢?
starrymama
|
我自己d細路又冇學到工人口音
keikeicat
|
我個小朋友學咗佢,將open讀成「柯朋」it
有次學埋工人叫我「mum」,工人話佢
You should call your mother ‘mommy’ not mum
yychu722
|
GloriaAB 發表於 18-12-11 12:58
但佢已 ...

你們少同小朋友講英文?
我仔又冇學姐姐口音,反而教返姐姐點發準
~phyllis~
|
GloriaAB 發表於 18-12-11 12:58
但佢已 ...

普通補習班應該無法一粒粒音咁抖正小朋友!單對單好d!
birdbird
|
我仔冇學到工人口音, 但識得扮菲傭口音。
emimi
|
keikeicat 發表於 18-12-11 13:12
我個小朋友學咗佢,將open讀成「柯朋」it
有次學埋工人叫我「mum」,工人話佢
You should call y ...

我仔係講“柯瓶” 姐姐都幾好,係英文差,我仔k3小一英文佢都唔識
emimi
|
yychu722 發表於 18-12-11 13:40
你們少同小朋友講英文?
我仔又冇學姐姐口音,反而教返姐姐點發準

我英文溝通來講算唔錯但距離native speaker有距離,除左溫習英文一定要讀,我從來都冇同個仔講過英文,我只會同姐姐講英文
yychu722
|
emimi 發表於 18-12-11 13:56
我英文溝通來講算唔錯但距離native speaker有距離,除左溫習英文一定要讀,我從來都冇同個仔講過英文,我 ...

我老公英文幾好,
一般每晚會講故事睇書,
試試閱讀故事書, 慢慢改返讀音
hei85
|
birdbird 發表於 18-12-11 13:52
我仔冇學到工人口音, 但識得扮菲傭口音。

我個姐姐係印尼,喺屋企唔會講英文,所以我個囡冇學錯英文。不過佢同姐姐講野,會講印尼口音,同我地講又識轉返正常廣東話,完全冇問題,好搞笑~
catiou627
|
自己同佢講多D,告訴他正音,之後如果讀小學,應該會慢慢跟返老師讀返正。
emimi
|
catiou627 發表於 18-12-11 14:03
自己同佢講多D,告訴他正音,之後如果讀小學,應該會慢慢跟返老師讀返正。
...

唉,我仔老師英文都一般,佢以前返playgroup識分識分a 同 are,反而小學後唔識分,佢話老師讀到一樣
hideewong0514
|
去英語中心學習拼音讓小朋友知道正確的發音, 我的小朋友以前也有這個問題,學左phonics之後改番好。我搵左個中心全部都係外籍人士, 英式口音既比佢, 慢慢就改番好。
Nbs
|
我工人湊大,無學到佢口音。
而家我女都係工人湊,。2.5 歲講英文多,學晒peppa 的口音就真。
Nbs
|
emimi 發表於 18-12-11 14:14
唉,我仔老師英文都一般,佢以前返playgroup識分識分a 同 are,反而小學後唔識分,佢話老師讀到一樣
...

好記得我中一個英文老師讀 " and then" 讀到 "硬蛋" 甘
anniefungabc
|

之前我都有同c6商量過請吾請工人姐姐既問題...不過我地就系好擔心小朋友長時間對住姐姐會學左佢地d口音...所以就打消左個念頭
piggi
|
咁不如樓主你做ftm 同小朋友講多D英文 睇下從細改善番佢既口音
rachel0316
|
令我諗起朋友個仔由細比工人湊大
兩個感情好好
佢個仔係識聽菲律賓話
ash_yehyeh
|
唔關姐姐事

係學校英文input太少,跟住姐姐先成為主要英文input著

因為我小朋友返學英文input較多,姐姐由細湊到大,d英文都無影響小朋友

你自己要多加英文input,補習又好,轉校又好,如果個量都係少過姐姐,咁姐姐一定又係跑贏
GloriaAB
|
starrymama 發表於 18-12-11 13:01
我自己d細路又冇學到工人口音
咁佢幾叻喎