自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

昨天在康x興趣班大樓等(emoji)上去接小朋友。係我身後有一位7,8歲男仔,排隊其間不停走來走去都算,冇啦啦走去我前面好悪話另一個女仔,之後又走去後面指住個男仔笑,我開頭以為佢地識既,但我發現兩個小朋友係呆望住佢,冇反應。有其他家長都望住個小朋友,但佢媽媽完全冇阻止,只係叫佢企好啦。之後個男仔又走去對個兩個小朋友做笑臉之後大笑。其中一個小朋友媽媽一見佢咁,就即刻叫自己小朋友行開,隔住係中間。我直覺小朋友係有病個種。
其實有病冇人想,但父母是否要控制下自已小朋友唔好搞到人呢?但媽媽只係叫佢企好。
你知唔知道自己小朋友既行為會嚇親人?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:04
昨天在康x興趣班大樓等(emoji)上去接小朋友。係我身後有一位7,8歲男仔,排隊其間不停走來走去都算,冇啦啦 ...
唔係大曬...............不過可否用另一個態度想想呢

男爵府

回覆樓主:

What would u do?

https://youtu.be/eQ1aN4FneqY

男爵府

20150618bb 發表於 18-12-11 13:13
唔係大曬...............不過可否用另一個態度想想呢

最起碼父母唔該控制一下自己小朋友。

珍珠宮

畀面勳章

唔係大曬, 但個個小朋友的父母都應該可能地控制一下自己個小朋友唔好騷擾/ 嚇親其他人.

有問題小朋友的父母都可以分享下控制唔到自己小朋友的原因, 大家體諒下

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:15
因我不在場,實際唔知,但是個小朋友是你呢?

珊瑚宮

starrymama 發表於 18-12-11 13:17
唔係大曬, 但個個小朋友的父母都應該可能地控制一下自己個小朋友唔好騷擾/ 嚇親其他人.

有問題小朋友的父 ...
同意

starrymama    發表於 18-12-11 13:22

男爵府

20150618bb 發表於 18-12-11 13:18
因我不在場,實際唔知,但是個小朋友是你呢?

最起碼捉返小朋友係旁邊,唔好比佢走去搞人地。
但唔係只係得把口仲要溫柔地講兩聲你企好啦。

自己小朋友咩情況自己應該知道,出街要準備好自己心理吧。

我見佢後面個媽媽就真係黑晒口面擋住佢了。

日月水火    發表於 18-12-11 18:41
APIGMA    發表於 18-12-11 16:16

子爵府

dice_hk 發表於 18-12-11 13:14
What would u do?

https://youtu.be/eQ1aN4FneqY

謝謝分享。

珍珠宮

畀面勳章

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:21

而+真係好多父母係"溫柔地"講兩聲敎仔
上次同自己個細路去公園玩, 有個小朋友打尖. 個老豆只係側邊"溫柔地"猛話唔好打尖, 但佢個細路已經係到玩緊, 同唔肯讓返比人. 我企係到 "啤"呢兩父子

男爵府

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:21

其實無辦法,唯有自己拉走自己小朋友

男爵府

starrymama 發表於 18-12-11 13:26
而+真係好多父母係"溫柔地"講兩聲敎仔
上次同自己個細路去公園玩, 有個小朋友打尖. 個老豆只係側邊"溫柔地 ...

有「溫柔」扮下野講已經好好!我都算

早2日去playhouse有個媽媽睇住自己個女搶我小朋友野一句聲都唔出,真係好厚顏無恥的

珍珠宮

aggressive那個小朋友可能已經傷害到另外兩位小朋友,係咪一句佢“有病”就大曬?

邊個去體諒俾佢嚇壞/騷擾到嘅小孩?

有班家長嘅思維就是借孩子“病”大曬的, 連道歉都慳返。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:04
昨天在康x興趣班大樓等(emoji)上去接小朋友。係我身後有一位7,8歲男仔,排隊其間不停走來走去都算,冇啦啦 ...

明白會嚇到。
唔好話小朋友、大人對突如其來的舉動,都會嚇到。

但呢類小朋友,控制唔到自己,爸媽照顧呢類孩子,都身心俱疲,有時一個不留神捉不到或冇力去捉,我覺得情有可原。
如果要我自己照顧呢類孩子,我都可以好勞累,唔可以下下捉到佢實。

如果唔係傷到人,我都會體諒下。

大宅

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:15

有時父母唔係唔想,係控制唔到

侯爵府

如果父母有努力去控制場面,我相信好多人都會體諒(至少整親嚇親人,都代小朋友講聲唔好意思呀);但如果只係由得小朋友喺度自由發揮,周圍去撩事鬥非大吵大鬧,都唔出聲去制止或者只係輕描淡寫兩句叫佢唔好咁,整到人又冇聲唔好意思,遇到啲咁自我中心嘅父母,真係好難令人體諒。
小朋友唔識啫,大人都識啩?!

珍珠宮

王國教室勳章

starrymama 發表於 18-12-11 13:17

有問題小朋友的父 ...

非常非常同意。
我之前住嗰度有個朋友,會去club house 玩,但宜家無見,佢實在過份。同人講佢個仔聰明所以好active。點知佢有日同我講佢個仔做了評估有問題,想我介紹個朋友俾佢(做therapist)。原來佢係想要FREE consultation,唔想俾錢,NGO又等得耐
佢個仔成日打人咬人推人好暴力又成日尖叫,學校都俾人complain 但佢話人歧視佢個仔就算幾個小朋友玩,佢都係咁對朋友,試過用玻璃杯掉人,但佢父母係由佢。忍夠佢,無人想再佢玩,大家包容左好耐。佢會話人歧視佢個仔但佢又要人忍佢,自私到乜咁

珍珠宮

好媽媽勳章

和諧和諧.
唯有拉自己小朋友企係自己身邊.

伯爵府

2018復活節勳章

可以控制就唔叫 有病呀小姐

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

另一個角度?!
我個角度係..... 小朋友唔識、控制唔到自己,ok fine~ 佢父母呢?!佢地係遠望個小朋友輕描淡寫地講「唔好」,甚或篤住手機叫唔好丫?!定係身體力行,一邊叫唔好一邊行埋去拖開佢?明白,就算拖開都會騷擾,或者更大吵大鬧,起碼我見到父母有努力嘗試!哩D我會體諒!
如果係後者,我會體諒包容!前者..... sorry,我會開口話!

日月水火    發表於 18-12-11 19:32
日月水火    發表於 18-12-11 19:00
APIGMA    發表於 18-12-11 16:18

首頁

尾頁

跳至