自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大肉兒 發表於 18-12-11 15:28
可以控制就唔叫 有病呀小姐

有病唔代表父母唔可以控制囉。

日月水火    發表於 18-12-11 19:36
日月水火    發表於 18-12-11 19:36

伯爵府

2018復活節勳章

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 15:30
有病唔代表父母唔可以控制囉。

你有冇諗過父母控制會令情況更失控例如佢會大叫 更加煩住其他人不過anyway我唔係你現場只不過你作為一個母親都應該有體諒別人嘅心

男爵府

YanYan0116 發表於 18-12-11 15:26
和諧和諧.
唯有拉自己小朋友企係自己身邊.

當時我小朋友不在場,但問題係人地小朋友企定定等,依位小朋友走去人地面前,面對面咁指人,話人,笑人。但佢媽媽。。。唔知係咪已習慣了。

男爵府

baby_chu 發表於 18-12-11 15:29
另一個角度?!
我個角度係..... 小朋友唔識、控制唔到自己,ok fine~ 佢父母呢?!佢地係遠望個小朋友輕 ...

如果當時我小朋友係度而佢搞我小朋友,我一定出聲話佢。

伯爵府

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:04
昨天在康x興趣班大樓等(emoji)上去接小朋友。係我身後有一位7,8歲男仔,排隊其間不停走來走去都算,冇啦啦 ...
樓主認同你,如果小朋友冇家人喺身邊我覺得可理解,但如果有家人在而又有得佢攪人鬧人行㴝行去,甘個大人就好有問題。我唔怪個細路只怪大人。
-

大宅

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:04
昨天在康x興趣班大樓等(emoji)上去接小朋友。係我身後有一位7,8歲男仔,排隊其間不停走來走去都算,冇啦啦 ...

我估嗰個小朋友應該有ADHD ,睇晒啲留言,我相信父母有盡力,但有嗰啲病嘅小朋友,唔係想像中咁易去教導,呢個過程係好辛酸好辛苦,有呢啲病嘅小朋友父母就會知道(emoji)(emoji)

子爵府

可能家長控制的話個小朋友會更加激烈更加恐怖,不過明白其他小朋友會好驚同其他家長會好嬲

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:21

最起碼捉返小朋友係旁邊,唔好比佢走去搞人地。

我唸唔好講有特殊需要。
正常小朋友也會搗蛋騷擾人的時候,也要管束,唔駛highlight個小朋友有問題。
不過,我聽特殊小孩被正常小孩騷擾多嚇親多d。

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

近年資訊發達,大家對好多症狀都了解多咗,體諒同包容亦較以前多,喺街見到有小朋友曳或者行為騷擾人,我會視乎家長點處理,如果有處理嘅,我會包容體諒,但有啲家長唔理嘅就真係令人反感。

珍珠宮

starrymama 發表於 18-12-11 13:17
唔係大曬, 但個個小朋友的父母都應該可能地控制一下自己個小朋友唔好騷擾/ 嚇親其他人.

有問題小朋友的父 ...

試過有次係巴士近住司機會, 個成年男人個樣睇得出

係咁we we 好大聲, 司機一喝: 你再嘈我揾警察拉你

即時收晒聲, 個別持住自己大晒, 係唔理父母管教架

珍珠宮

回覆樓主:

如果你/你親人有特殊的孩子,你就會明白那份無力感。只可以講,指責別人非常容易,但"易地而處”不是人人都會。

明白特殊小朋友舉止突兀,嚇親人,惹人側目。 若家長反應大地阻止,有些特殊人士會反彈,不會收斂。比如大叫大跳、瞓地、大哭、掉東西。情況係可以超乎你想像的。
但請放心,他們不會一直是這樣子,他們也會長大,但時間稍長。

若你的孩子在場,若你的孩子感到驚慌,請著他們知道: 世界就是有各種各樣的人,有人控制情緒或動作比較弱。 大家做不到包容,也不要攻擊就好了 。

我家人就是特殊孩子,我們一同成長,所以我明白你的目光,也知道媽媽常被指責。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

有時又好難一句包容同體諒就可以。

1x年前,有日喺麥記排隊買嘢食,嗰日喺假期條條隊都好多人排隊,突然間有個好大隻嘅男仔A(我估大約10歲左右),唔知喺邊度衝出嚟, 擘大個口咬排我前2位同爸爸媽媽一齊嘅男仔B(我估幼稚園生),B喊得好勁,B爸爸媽媽立即拉開A,但A好大力㩒住係咁咬,啲人都嚇親,A個家長衝過嚟拉埋一份,拉扯咗幾吓A先放手 。
當時情況好混亂,B喊到好勁,A就哈哈大笑。
B媽媽好嬲,大聲鬧A家長明知小朋友係咁點解唔拖實佢。
講真,B好可憐,無嗱嗱俾人咁咬到好紅,B媽媽好嬲,當時我好驚,又心痛B,我都流淚,因為真係咬到好深要叫白車,完全明白B媽媽心情。

日月水火    發表於 18-12-11 19:57

大宅

有病的話,我諗有時可能難控制d,我想講而家好多健康小朋友的溫柔父母真係大晒咖,例如在茶樓跑,大叫,睇片時盡情開大聲而吾用耳機,以上係今日的見聞

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

對方媽咪都應該減少自己小朋友對人既影響既...

有感出街教仔永遠都係一場大龍鳳。

響街度唔教固然唔好,講得一句又唔好,溫柔地教又唔好,大聲漫罵又唔好。

可能自動退出唔玩就最好。

男爵府

同意樓主講法!我小朋友有個同學仔都歸類為有問既小朋友,佢成日放學都會捉實我仔隻手,捉到R哂手,我仔嗌痛,佢都唔會放手,佢媽媽都唔會主動分開佢,身為同班家長,為免面左左,我只好每日放學都兜路...

珍珠宮

sjnl43 發表於 18-12-11 15:47
試過有次係巴士近住司機會, 個成年男人個樣睇得出

係咁we we 好大聲, 司機一喝: 你再嘈我揾警察拉 ...

所以我話佢地會長大,但不要要求年幼時就做到。
同埋,有啲真係好醒目,有啲則不。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大肉兒 發表於 18-12-11 15:31
你有冇諗過父母控制會令情況更失控例如佢會大叫 更加煩住其他人不過anyway我唔係你現場只不過你作為一個母 ...

父母最基本要做係捉走個細路, 帶佢離開,sen 唔係可以騷擾其他人哋嘅藉口

利申: 我都係自閉症兒童家長

日月水火    發表於 18-12-11 20:12
總有離別的時候

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可能這小朋友的病是過度活躍症,係控制唔倒自己多手多口同四圍走。

如父母拉/箍住佢,佢受倒刺擊,可能會尖叫或掙扎打父母,親或子都有可能受傷。

既然小朋友冇傷人,大家忍讓下。SEN仔冇字在額頭,其家長常被誤會唔管教,其實教到身心俱疲。

但在公眾地方尖叫或打鬥就更滋擾人,仲可能俾人拍VIDEO 上埋網被公審。

珍珠宮

回覆樓主:

其實都係樓主估計個小朋友"有病", 但我見現在平常小朋友一樣會有過份行為,無分有無"病"!

伯爵府

2018復活節勳章

Chowying 發表於 18-12-11 16:02
父母最基本要做係捉走個細路, 帶佢離開,sen 唔係可以騷擾其他人哋嘅藉口

利申: 我都係自閉症兒童家長

我明

但我覺得亦都可以藉住呢個機會教自己所謂正常嘅小朋友,去體諒同埋明白社會一啲事情

難道sen的小朋友永遠 出街一有問題就要離開?咁佢永遠都唔可以過正常人嘅日子
其實家長同小朋友都係學習階段有時唔需要太過勞氣

首頁

尾頁

跳至