自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章

WKTW 發表於 18-12-11 15:57
同意樓主講法!我小朋友有個同學仔都歸類為有問既小朋友,佢成日放學都會捉實我仔隻手,捉到R哂手,我仔嗌 ...
佢阿媽真係......
明你感受。

侯爵府

回覆樓主:

我遇到呢d小朋友,原則係佢掂唔到我,我都唔會理佢,我會無視佢,亦唔會有乜感覺。

男爵府

比人嚇下好少事,我會教小朋友接納同體諒有病嘅人。如果有野做到幫到果d小朋友,我都會盡量配合。

大宅

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:04
昨天在康x興趣班大樓等(emoji)上去接小朋友。係我身後有一位7,8歲男仔,排隊其間不停走來走去都算,冇啦啦 ...

你算好彩遇著係小朋友有家長旁邊,我上次去快餐店,遇著個女人,見女人就大鬧「臭X」,見阿婆就推開人,個經理乜都無做,由得佢坐喺度

瑪瑙宮

大廚勳章

幸運是對手 發表於 18-12-11 14:09
有時父母唔係唔想,係控制唔到

樓主現在嘅case似乎係個媽媽都冇嘗試真係去控制佢。。。隨口講兩句唔好走企定定。。乖嘅小朋友都未必得喇何況係問題?。。一次叫唔聽兩次叫唔聽都係騷擾緊其他人。。個媽媽係咪應該要行動去捉返住佢呢?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

成日話控制唔到/無用,其實作為旁人唔係想見到即時效果,而係表態,教育一向唔係一朝一夕,唔通學校老師話教都無用就可以唔教?我都明好攰,但真係要持之以恆。一樣有好多sen小朋友無攻擊性,屋企付出好大。
試過搭飛機,自閉小朋友好驚叫足全程,家長點安慰都無用,但全機無人怪個媽咪,因為大家都眼見盡左力。
sen條路好長,大家都要試乜方法有效,如果家長都要見到「有用」先做,咁佢其實都放棄左

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

tester5 發表於 18-12-11 14:05
明白會嚇到。
唔好話小朋友、大人對突如其來的舉動,都會嚇到。
. 是啊,包容包容,體諒體諒。小孩父母也是可憐的。

男爵府

靚寶 發表於 18-12-11 18:31
所謂控制只係父母鬧下佢,查實係鬧比你睇

可以控制到就唔係有病啦

你說得對!
其實對這些小朋友的管教的確是越嚴厲反抗越大,只會兩敗俱傷,但一般人士就是希望見到這些所謂管教,覺得咁樣嚴厲管教先算有家教。

利申:老公做啲方面小朋友的復康工作,有時講開都明白到家長的無力感及無助。

有病的確唔係大哂,不過不是下下做樣比你睇才是最好處理方式

伯爵府

sukicloud 發表於 18-12-11 22:25
你說得對!
其實對這些小朋友的管教的確是越嚴厲反抗越大,只會兩敗俱傷,但一般人士就是希望見到這些所謂 ...

未必控制到有病嘅人,但亦都唔可以要所有人包容同體諒
我覺得講句對唔住、唔好意思會好d,的確騷擾到人嘛

用戶要求終止服務

貓頭雀 發表於 18-12-11 15:50
如果你/你親人有特殊的孩子,你就會明白那份無力感。只可以講,指責別人非常容易,但"易地而處”不是人人都 ...

只有照顧過特殊孩子的才會明白⋯
其實每個人做人父母都可能係第一次,冇人天生識照顧小朋友,畢生都在學習中

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sukicloud 發表於 18-12-11 22:25
你說得對!
其實對這些小朋友的管教的確是越嚴厲反抗越大,只會兩敗俱傷,但一般人士就是希望見到這些所謂 ...

同意,有時技巧地處理更有效,但在外人眼中,就是「沒處理」。
見過更多情況係,父母「肯處理」,結果兩敗俱傷。外人見小朋友冇收聲,情況更差,也覺得是父母沒有辦法,不配做父母。
總之,家有特別需要的孩子,無論你點做,都注定要接受批評,我們的社會是這樣,不易改變。

子爵府

回覆樓主:

「體諒」唔應該被濫用。

我仔同學有一個係過度活躍,控制唔到自己,佢媽咪一開學就係個group度講佢個仔咁咁咁,成日被人歧視⋯⋯起初家長們都體諒,但耐左之後,發現個家長根本冇管教過個小朋友,佢個仔對人塊面吐口水,佢笑笑口話「佢見親人就係咁玩架啦,哈哈!」,佢仔打人個頭,佢會話「好彩冇玻璃樽咋,如果唔係你個仔個頭實比佢扑穿呀!」

你話啦,請問點體諒?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

貓頭雀 發表於 18-12-11 15:50
如果你/你親人有特殊的孩子,你就會明白那份無力感。只可以講,指責別人非常容易,但"易地而處”不是人人都 ...

首頁

尾頁

跳至