自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

唔係大晒, 佢哋真係有病係控制唔到, 多 d 包容啦。

公爵府

回覆樓主:

可能個父母已經好累,之前見過一個好似10歲左右男他,一支箭衝入床品店訓落張床度,嚇到個店員同我都o咀,之後佢亞媽即時拉佢走,好似無講對唔住,可能已經心身疲累

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

認同樓主既,其實唔系有病就大曬,別人有義務要被滋擾?無拿拿比人咬比人打怨自己倒楣?
有病但唔系傻仔,如果唔管下個仔,只會比人話系傻仔。家長可以帶小朋友去做多d戶外運動,少d去人流多既室內地方。

大宅

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

回覆樓主:

上星期六我帶我小朋去一個寵物活動,我見到我小朋友好滋擾別人和動物,我已經不斷出聲,又抱返小朋友埋自己身邊攬實,但小朋友不斷掙扎,我37週肚又唔係成日有力,最終只能無奈地選擇大力搣小朋友腳脾一下,令佢冷靜一陣

其實有啲小朋友自己控制唔到,家長有時又力不從心,可以點做,唔帶佢出街?唔可以有戶外活動嗎?唔帶佢出去可能只會越來越自閉,有時做父母其實都好無奈

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大肉兒 發表於 18-12-11 16:10

我明

其實我諗樓主唔高興係家長企埋一邊咩都唔做唔理。

如果有人教小朋友都有少少騷擾咁大家梗係體諒喇, 家長放任小朋友就梗係冇人 體諒啦。

我嘅意見純粹家長唔係冇嘢可以做, 而且細路仔細時唔教,大咗嘅 sen唔係代表自然就會識得喺個世界度生存, 我嘅角度係 sen 都係要學習 同其他人相處, 唔能成世等其他人體諒。
總有離別的時候

伯爵府

2018復活節勳章

Chowying 發表於 18-12-11 16:25

如果有人教小朋友都有少少騷擾咁大家梗係體諒喇, 家長 ...

明呀

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

騷擾他人

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

事實上有時真係會傷害到其他人,唔止係大吵大鬧聲音上騷擾咁簡單。我唔係唔包容呢啲小朋友,但我唯一可以做嘅就只有避開。呢啲小朋友家長難受,其實我哋都唔知點好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

擺明有病有問題嗰啲我唔介意,有少少驚嚇遮,唔打我仔就得。我會同我仔講個小朋友同媽媽已經好慘,個小朋友控制唔到,唔好理佢,避開佢,總之唔好比佢打到。

阿媽可以做咩?都係捉住佢同佢拉扯互相大叫,算啦,如果係你每日要咁做,唔癲?情緒肯定好差。我地呢d 好彩生到健康有手有腳冇咩病痛既細路就體諒吓人啦。

我媽屋苑有個細路應該有d 問題,唔知婆婆定嫲嫲湊,細路好難攪,控制唔到,唯有用繩綁住,好似拖狗咁,啲街坊叫佢唔好,但係佢話冇辦法,捉佢唔住。我唔清楚佢咩事,其實太嚴重應該食藥。

男爵府

回覆樓主:

遇到呢啲小朋友我會擋開我個小朋友,當冇事發生;個阿媽湊sen小朋友已經身心俱疲,可能已經抑鬱,無謂加多一腳!

珍珠宮

2018復活節勳章

Chowying 發表於 18-12-11 16:25

如果有人教小朋友都有少少騷擾咁大家梗係體諒喇, 家長 ...

對,認同你所講,我有個朋友嘅小朋友係sen,成班小朋友一齊玩,佢小朋友會做啲嘢搞人整人,漸漸啲小朋友都大,開始唔再同佢小朋友玩,佢有呻過話人哋唔體諒佢個小朋友有問題,但我好想同朋友講,其實最大問題係佢哋兩公婆。
佢小朋友搞人時佢哋唔會點阻止,上到人哋屋企爬上人哋張床玩彈跳 ,動作粗魯大力又唔會教吓唔可以咁,日子耐咗,個個小朋友都唔同佢玩 其實成班朋友都怕怕地佢哋。

其實佢做家長應該教小朋友點學習同人相處,今日就由佢幫小朋友出頭,咁他日呢?無檢討自己教養問題,只怪責人哋唔體諒佢小朋友,係害咗個小朋友。

日月水火    發表於 18-12-11 20:19

水晶宮

魚兒小寶貝 發表於 18-12-11 17:42
擺明有病有問題嗰啲我唔介意,有少少驚嚇遮,唔打我仔就得。我會同我仔講個小朋友同媽媽已經好慘,個小朋友 ...

x2。我都會盡量包容吓。

試過見到一個亞媽,個仔可能係sen,係lift度好嘈、又用頭撞牆,又按多咗幾層樓。個亞媽不堪其他搭客“ 唧”佢仔和黑面,即場發癲,又推個仔……何必呢!

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 13:15
最起碼父母唔該控制一下自己小朋友。

所謂控制只係父母鬧下佢,查實係鬧比你睇

可以控制到就唔係有病啦

公爵府

貓頭雀 發表於 18-12-11 15:50
如果你/你親人有特殊的孩子,你就會明白那份無力感。只可以講,指責別人非常容易,但"易地而處”不是人人都 ...

支持你

試過搭lift
有個SEN 小朋友控制不到自己, 大吵大鬧,手舞足蹈
家長也控制不到

家長即時同個吖叔同我講小朋友有自閉症,對不起

嗰位吖叔仲不停講,話有病不是大曬,不應該出街

我這個熱血師奶即時同吖叔講叫佢講少句,家長已盡力,你再嘈也幫不到件事吖叔仍然不肯收聲,我叫他積下口德,家長已道歉,仲想人點
唔知有病多口都算,明知人家有病,再數落有乜意思

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好多時係港鐵見到一個12、 13歳嘅女仔,應該係hyper, 會突然大叫,衝去呢度、 又衝嗰度。 朝早食薯片,跌到一地都係。 有個工人姐姐帶佢,成日話佢: 你痴線㗎! 痴線㗎! 永遠要跟住佢跑。 我戥個姐姐辛苦!

男爵府

認同樓主

見過個10歲的小朋友貪玩想衝出馬路,好彩佢工人拉實佢,唔係實c左。我多口講句小朋友你唔應該衝出馬路,佢媽即刻啤住我講佢有過度活躍症。我心諗你鍾意啦,好心你唔好勞到d司機啦

男爵府

fukuoka_saga 發表於 18-12-11 15:30
有病唔代表父母唔可以控制囉。

你估父母唔想控制咩

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可能位媽媽覺得咁樣係最好處理方法吧,
有病唔係一朝一直,
我諗佢都面對左唔短時間,
最清楚要點做果個應該係佢~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

2023年兔年勳章

nainaitze 發表於 18-12-11 15:54
有時又好難一句包容同體諒就可以。

1x年前,有日喺麥記排隊買嘢食,嗰日喺假期條條隊都好多人排隊,突然間 ...

我睇完都好嬲!
你分享嘅依個case,果啲咩體諒企埋一邊先啦,除左call白車外一定追究到底!(唔係歧視,目的要個家長反省一下點管有問題小朋友!)

子爵府

dice_hk 發表於 18-12-11 13:14
What would u do?

https://youtu.be/eQ1aN4FneqY

首頁

尾頁

跳至