有無公司係好難請假?

YEOMORGAN
|
我上年得8日大假 去到呢個月,仲有4日,,現在夾硬清假。我個位雖然人人可取代,但人少,平時我請假時啲日常工作就是上司代勞。公司又每天要出貨。
來緊1月中至尾屋企人又組織去歐洲,要11日,我估我都無可能請到。
大笨鐘
|
以前份份工都難!預早同老世商量吓啦~
sweetiesbear
|
YEOMORGAN 發表於 18-12-11 14:13
我上年得8日大假 去到呢個月,仲有4日,,現在夾硬清假。我個位雖然人人可取代,但人少,平時我請假時啲日 ...

睇人手、有d人做receptionist 連病假都唔敢請

JD930    發表於 18-12-11 14:47
seaman1982
|
我做過既工都唔難。而我都好少請長假。
人少既預早講,人多既隨時請。問題係錢點計啫。
其實我所見既僱主也是有商量多,講真人地係有事要請假,你唔比佢到時可以話病,甚至唔撈,又唔可以去佢屋企捉佢番。寧願和和氣氣。呢個年代打工已經不是那麼怕公司。失業率又唔高。
但當然一請十幾日就要好好交帶。
YEOMORGAN
|
seaman1982 發表於 18-12-11 14:29
其實我所見既僱主也 ...

有同事請病假,公司都會話個同事成日病。。。。
YEOMORGAN
|
sweetiesbear 發表於 18-12-11 14:27

同我現在份工一樣
YEOMORGAN
|
seaman1982 發表於 18-12-11 14:29
其實我所見既僱主也 ...

我係打算呢兩日就請的,但想到走得都未必開心,可能唔會請。聽說,我呢個位無人試過請十日。

JD930
|
sweetiesbear 發表於 18-12-11 14:27

Poyau    發表於 18-12-11 16:02
c.vieri
|
以前公司部門3個人,老闆都唔多理點請假,總之起碼有一個人係公司就得。

明明大家夾好話想幾時放假,可能有2個人係會踏住某幾日,明明大家講好、夾好晒日子,但啊姐就會好似怕蝕底咁,無啦啦又會話我又想請假喎超黑人僧
natnat_tsang
|
我做嘅行業, 淡旺季好分明... 淡季HR同老闆都會開聲叫你盡量放假... 到旺季, 就人人自動自覺唔好攞假..... 慣晒lu....
|
我舊公司其中一個部門,成日唔比人請假,請都唔可以連續攞多過3日,但佢地亞頭就可以。。。。有次有同事攞5日,未講原因已經比人鬧,跟住果個同事話佢結婚!話你唔比我放我就自己問老闆。。。。
himhim0502
|
我上年得8日大假 去到呢個月,仲有4日,,現在夾硬清假。我個位雖然人人可取代,但人少,平時我請假時啲日 ...
1月中要放11日, 您仲未請假 ?
小可愛11
|

學校囉。
hahaha1231
|
你問左先知架喎
每人公司都唔同
無話可說
|
我一時時,我對上就係老闆,要同佢夾日子囉!病左都好多時要返工,不過我唔係做貨品,係做運輸,蚊型公司
超級特務
|

我份工都困身
但上司都會批
但日日發微信遙控
YEOMORGAN
|
himhim0502 發表於 18-12-11 16:32
1月中要放11日, 您仲未請假 ?

未。因為我已經99%放棄左
YEOMORGAN
|
超級特務 發表於 18-12-11 16:41
我份工都困身
但上司都會批
但日日發微信遙控

我真係好想去。因為屋企人請

上年其實我都上來說過,但上年未做夠一年,我完全唔使考慮就拒絕屋企人話唔會去。今年又有家人請,但我大多數都去唔到
Fishqqma
|

8日大假咁少, no pay leave如果都唔畀, 唔做好過.
終極熊貓
|
YEOMORGAN 發表於 18-12-11 17:53
我真係好想去。因為屋企人請

上年其實我都上來說過,但上年未做夠一年,我完全唔 ...

我唔會因爲份工放棄一家人外遊呢個體驗
今日唔知聽日事,我會好好珍惜