自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

又長知識喇
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

bobomia 發表於 18-12-12 06:41
咁係咪用嘅時候再洗多次先?

我見就冇

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-12-12 00:24
佢地肉買返嚟唔洗,係有理由的,講法係因為洗生肉會令本身存在喺生肉嘅細菌經水花污染鋅盤及料理台。

至 ...

煲湯肉我都唔會洗,反正會汆先用,汆水當洗左

公爵府

回覆 bbsonyy 的帖子

我接受唔到

別墅

我以前在澳洲讀書第一次上家政堂時, 見到D同學洗完碗碗碟碟後都是不過水的. 他們見我在過水都o 晒嘴, 仲同我講不需要的.

大宅

bbsonyy 發表於 18-12-11 14:43
剛剛有來自比利時的朋友到港旅遊, 在家飯後一起洗碗, 他用洗潔精洗完後竟然不過水,直接放碗盤, 係好多 ...

我以前去澳洲讀書個host都係咁,我仲晚晚幫佢抹泡泡......佢地反而話我地過水好奇怪。我唯有入鄉隨俗,食足半年洗潔精殘留

珍珠宮

tkop 發表於 18-12-11 15:09
咁你唔問佢洗完頭都唔過水仲衰過唔洗

反而我諗, 洗完衫要否過水呢?...

大宅

好媽媽勳章

從冇睇過咁正經嘅帖係咁好笑,睇完咩煩惱都冇晒。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁d外國人洗頭、沖涼、刷牙,過唔過水架?

子爵府

Mooskha 發表於 18-12-11 20:46
可能係 我記得同老公為此問題大駡時 佢好激動示範俾我睇 “之”d清潔精入口話食得
...

咁最終邊個羸呀?

子爵府

wcandtt 發表於 18-12-11 21:39
我以前在外國讀書,同個鬼妹住,又係咁,我頂唔住,怕左佢,所以我洗足一年 ...

因為吾想再洗碗, 讀快啲, 一年就畢業?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一啲啲外國人,等於入屋除鞋一樣,唔一定個個都係咁

水晶宮

杜小田 發表於 18-12-12 11:33
因為吾想再洗碗, 讀快啲, 一年就畢業?

不是,佢買左樓,所以我地唔一齊住

杜小田    發表於 18-12-12 11:42

子爵府

hfl2000 發表於 18-12-12 05:34
我淨係知澳洲、英國歐州果邊係用天然可分解成份(好似HK花王清亮既粟米糖成份咁,我淨係用呢隻先唔敏感),色素係要食用級,所以佢地好少敏感/主婦手洗碗步驟係首先要整走碗碟d油污先,熱水開盆水,吱洗潔精混合跟住洗,洗完抹乾/放喺洗碗架瀝乾。US就多數都會過水的,佢地都會睇唔慣英國人咁樣,可能因為佢地用慣大大支好平果d洗潔精。 ...

咁如果係洗小量碗碟又點洗呢? 多就話開一盤水嚟洗啫

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

成份系重點,外國D洗潔精可能系植物提煉食落肚無事,但香港嗰D冇化學劑就唔信,肯定可以排毒 我唔會以身犯險。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

吓!你唔講我又真係唔知!
我覺得用清水過水都唔乾淨,過水要用熱水至乾淨!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

fanny590 發表於 18-12-11 23:34
英國冇小強咁幸福, 我想移民添

但諗起英國的天氣就頂唔順

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至