自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有無人好像我咁,平時見朋友仲多過自己兄弟姊妹? 包括感情,同朋友關係仲好,眼見身邊嘅朋友都是,同朋友仲friend

珊瑚宮

都會架!如果屋企人關係麻麻就更加疏離

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 emilylam 的帖子

見同事最多, 每人返工9小時

子爵府

chuiyeebird 發表於 18-12-11 16:53

好同意
大時大節先同兄弟姊妹見面,只係形式
反而同朋友見係真係想見面,傾下計,交換近況

阿媽成日話:一世人得一個家姐喳

重複講一千次,唔明得一個但唔聯絡,咁有幾多個有咩關係

大宅

hellohelloruby 發表於 18-12-11 16:56

見同事仲多過C6

hellohelloruby    發表於 18-12-12 09:29

水晶宮

hellohelloruby 發表於 18-12-11 16:56

呢樣無得避啦 除了返工見同事,返學見同學老師外

水晶宮

呢樣無得避啦 除了返工見同事,返學見同學老師外

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔會呀! 每星期都見。 家人朋友同樣重要。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我妹常常來公司找我午飯,每星期保持聯絡~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

回覆樓主:

見面日子差唔多,都係1個月見面食飯一次囉!不過同朋友會whatsapp多d,我得1個阿哥

水晶宮

我相反,人愈大,見兄弟姊妹多了,朋友反而少了

瑪瑙宮

係. 一年見唔多過 4 次.

我同事家族个个星期見, 又會約埋晒一齊去旅行. 我屋企係各自修行. 無計, 我地又唔會有牌局, 有牌癮會易聯繫 d .

我有時諗, 各自做好自己, 無煩野帶比屋企人, 又無唔理老人家, 其實大家都算盡左己責. 有緣來世再續吧唯有.

水晶宮

雖然不是見得好密,但彼此會惦掛著大家。

水晶宮

我覺得而家父母健在, 會多D 同兄弟姊妹聯繫
如果父母百年,我相信,會無乜聯終.

男爵府

1314625 發表於 18-12-11 17:15

我都系.

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁又唔係喎,18-38Y時, 真係見朋友多過兄弟姐妹, 但近年反而少見咗朋友, 同屋企人多, 飲茶, 行山, 食飯, 搞節party, 都係同屋企人,。而且場地都係阿爸阿媽屋企為主, 開心好多, 當然唔係次次齊人, 但都好開心屋企人經常聚首

翡翠宮

chuiyeebird 發表於 18-12-11 16:53

agree

水晶宮

李露眉 發表於 18-12-11 17:23
我覺得而家父母健在, 會多D 同兄弟姊妹聯繫
如果父母百年,我相信,會無乜聯終.
...

父母在,的確係一個好大因素,為兩老而聚首一堂

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

1314625 發表於 18-12-11 17:15

同你一樣,我呢個年紀朋友個個有家有細路,反而少左出黎見,但都keep住what app,反而家人就個個月見一兩次,返媽咪度聚會。

別墅

回覆樓主:

我和妹妹感情好好. ,所以好感恩

首頁

尾頁

跳至