自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

急停

大宅

有D九巴司機直頭好似片緊車咁,掟彎嚇到我心驚膽跳,紅燈又急剎,真係揾乘客和行人D命靠飛!

珍珠宮

wannahappyday 發表於 18-12-11 18:15
已經唔只一次試過咁,係試過好多次。有一次有個女乘客係上層跌倒。

有部分害群之馬司機係以乘客洩憤,的士小巴都有,有d到有凸岀路(emoji)既位都唔收油衝,chok死人!

男爵府

ahpoo 發表於 18-12-12 08:20
有部分害群之馬司機係以乘客洩憤,的士小巴都有,有d到有凸岀路(emoji)既位都唔收油衝,chok死人!
...

你講起小巴,部分小巴司機成日D乘客一上車就已急住開車,企唔穩真係跌死架

珍珠宮

wannahappyday 發表於 18-12-12 08:28
你講起小巴,部分小巴司機成日D乘客一上車就已急住開車,企唔穩真係跌死架
...

係,經常!有小部分就好好,等人坐定先開

水晶宮

畀面勳章

edithyy 發表於 18-12-11 21:19
我覺得係人為喎
好多司機連埋站都係急煞

同意

伯爵府

回覆 wannahappyday 的帖子

我覺咗好耐, 自從上次馬場單車禍後, 九巴亞哩亞law後, 坐新界巴士就好chok, 之前無咁誇張

大宅

回覆樓主:

以前九巴係安全第一,現在新管現層係賺錢至上,削減資源在車長駕駛技術,安全意識,待客態度等培訓上。重要請埋大批兼職巴士迷車長,揸車當玩遊戲,成日話班乘客係咸魚,有乜辦法唔坐到嘔?睇下九巴近年意外率急升就驚!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我有同事,啱啱出事,跌到撞到背骨有裂。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

我覺得係人為喎
好多司機連埋站都係急煞

水晶宮

回覆樓主:

我前幾日都係,失平衡坐咗起樓梯

男爵府

試過分叉路,司機行左路過左兩秒突然急停,我女成個袋跌落攪到電話爆mon,不過返到屋企先發現,冇仇報

大宅

開心吸收勳章

但我上次搭九巴 個司機見有個站上左幾個老人家 好明顯特登慢D/小心D駛 我覺得咁樣幾有愛心
有時急停係馬路好多車同人亂咁黎 香港好多人唔守交通規則

伯爵府

2024勳章

我試過好多次因爲這樣而整親腰部

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

上得上層,理應要自己注意安全啦,行緊時握扶手是必需的,如果扶咗都唔穩就係司機責任,無扶到而跌到唔太關司機事
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

我覺得係人為喎
好多司機連埋站都係急煞

我都試過,由尖沙咀碼頭去到加連威老道,chock 足三次,次次都好急,第三次,上層有個太太剛上車,司機一chock,成個人向前仆三排位,嚇死人,我同附近市民立刻扶佢,見佢好痛!我話比佢聴,已經第三次,佢應該有投訴。
如果架車企滿人,咁chock都好辛苦㗎!

公爵府

回覆樓主:

我估佢哋未必想,我自己有揸車,留意好多次到香港好多司機都蝦巴士,可能嫌巴士慢阻住佢,一係就唔讓巴士,一係就突然cut佢頭入線,所以巴士先急停。加上咁大架車,衝力大,即便普通停有有仲衝力,令人覺得佢係急停。

以上係我覺得咋。

男爵府

仲有一次,沙田去深水埗,個後生司機比我感覺係玩緊飄移,唉!我心諗:載人架,咁嘅態度!

公爵府

hpyd 發表於 18-12-12 00:44
有D九巴司機直頭好似片緊車咁,掟彎嚇到我心驚膽跳,紅燈又急剎,真係揾乘客和行人D命靠飛!
...

有次入機場,快唔在講,直情俾個司機掟彎西到我同我老公屎忽離位,我第一次坐巴士坐到想嘔。我覺得真係有D司機唔適合揸巴士。

男爵府

chowqv 發表於 18-12-12 08:39
我有同事,啱啱出事,跌到撞到背骨有裂。

你同事好慘呀

首頁

尾頁

跳至