自由講場

跳至
del  

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

木土土 發表於 18-12-11 19:59
入境事務處同你confirm,你應該話已完約,不會extend

已經講左提前完約.

珍珠宮

小貓1124 發表於 18-12-11 19:50
我之前個姐姐都話佢阿爸病咗,要即刻辭職返印尼,點知4個月後喺香港撞到佢
罷明講大話~
...

我媽個舊工人,3 年內講過 2 次話自己阿爸死咗

佢地連呢啲都可以用黎講大話,信 1 成都有多

男爵府

oken 發表於 18-12-11 19:52
SAME CASE,七年姐姐話回鄉照顧家人,但拒絕我地送機,比原定DEPT TIME早4HRS去機場話想同朋友聚下先,我地對佢 ...

完全same case!

佢一開始都拒絕我們送機,但走前一日佢要求ref letter, 我地冇預備,就話機場先俾佢。
我地去送機係真心,無想過佢係由此至終想拎著數。

洋房

回覆樓主:

其實私人感覺啲工人係好鍾意講大話,我見好多都係咁,呢個關乎於佢哋本身嘅教育程度同文化

珍珠宮

經過請了六個工人的經驗,千萬不要投入真感情,天真地什麼當一家人!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

真係好識做戲喎

乜入咗閘都可以出返嚟嘅?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

從來信佢地一成就算了,千奇咪當真,個個也是影后級的,做戯至勁,屋企冇乜貴重野唔見,冇弱待細路,已經很幸運,千奇咪用感情處理,所有野白紙黑字,錄影晒,保障自己,重有保障男家人被屈非禮呀,屋企也要有保安錄影,佢哋好懂法律的,若屈你老公,老爺非禮,真是無辜

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

比個良心佢當狗肺,對工人真係唔好投放感情

水晶宮

panyeung 發表於 18-12-11 19:52
唔洗心寒,好常見

公爵府

zitzai 發表於 18-12-11 20:09

係呀,成日都話好多人死及傷,要錢要假,有薪那種,仲要免費機票添,一出門,咪化行妝,去搵男朋友,可能仲有老公的!

男爵府

回覆樓主:

出一出境, 都可以renew visa, 不用坐飛機。 去澳門都得。 奇怪係原來入左閘都可以再出黎。

珍珠宮

zitzai 發表於 18-12-11 20:09

勁,佢有幾多個阿爸xd

大宅

fmf903 發表於 18-12-11 19:20
(第一次請工人,呻下,勿插,下次會學精)

一直聽好多工人衰野,冇諗過發生自己身上。

我都有同類經驗,之後個人即刻醒晒!
Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me!

currypru    發表於 18-12-12 10:05

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

fishfish121 發表於 18-12-11 19:51
真係做戲做全套喎入埋閘 勁

可以叫毒果認記者搵機場保安匿名爆料,講旅客d 古怪行為。

珍珠宮

回覆樓主:

人心難測

伯爵府

回覆樓主:

我以前問過我舊菲律賓工人
佢話佢地文化係咁
唔可以直接拒絕人
咁係不禮貌
就算對方明知係吹都要吹
佢話個個都係咁
唔覺有問題
亦唔覺咁樣係講大話

大宅

我舊工人試過入左閘 , miss左班機 , 佢想出返去 , 入境處職員唔比佢咁做 , 最後打比我幫佢買下一班機票 。 我有同職員直接對話 , 佢話真係唔可以就咁比佢出返去 。
Ps 我舊工人係未完合約 , 放no pay leave 回鄉見仔女 。

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小貓1124 發表於 18-12-11 19:50
我之前個姐姐都話佢阿爸病咗,要即刻辭職返印尼,點知4個月後喺香港撞到佢
罷明講大話~
...

唔好話外傭,我公司同事都試過
話老豆有病即走,咁老闆好人同HR講和平分手。點知過一排有人check reference,個consent date就係佢話老豆病到就黎唔得果幾日
HR即刻通知我地,件事落file,blacklist

首頁
12345...11

尾頁

跳至