自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

從來我都覺得工人就係工人,完約已經完約,你做甘多難聽講都係自己感情用事。佢乜理由都好,正如你辭職都未必講真實理由,人地叫左你吾洗送機,你又要去,到人地做場戲去比你好下台,你又覺得心寒,說到底,係你自己做成。
山長水遠勁重甘搬張被去菲律賓去鋪地下?點解會有人信?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

venus219164 發表於 18-12-11 19:50
其實唔做咪唔做囉,唔使咁樣做場戲呀

係咯

男爵府

jacky1666_hk 發表於 18-12-12 09:14
從來我都覺得工人就係工人,完約已經完約,你做甘多難聽講都係自己感情用事。佢乜理由都好,正如你辭職都未 ...

我認我太天真,自此會學精。
唔做咪唔做,唔使做大龍鳳呃人,又呃禮物。

男爵府

jacky1666_hk 發表於 18-12-12 09:14
從來我都覺得工人就係工人,完約已經完約,你做甘多難聽講都係自己感情用事。佢乜理由都好,正如你辭職都未 ...

佢係我度拎左好多野,話係中環有個儲倉,全部野寄返去,我見到有單,係真。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

fmf903 發表於 18-12-12 09:17
我認我太天真,自此會學精。
唔做咪唔做,唔使做大龍鳳呃人,又呃禮物。
...

我都係曾經比d 黑心姐姐害既受害者,所以,切記,工人係工人,佢正正常常做好本份我已經要還神啦,吾好放私人感情。

伯爵府

都啱嘅,唔通兜口兜面話唔想幫樓主打工,樓主太一廂情願,人地只是想做工搵錢冇其他

珍珠宮

fmf903 發表於 18-12-12 08:30
我工人應該係自己搵,我見佢fb 入左好多helper 搵工group

自己揾,agent 揾,總之佢係有離意,願做塲戲令你&B B冇咁傷,其實有心了。
我係覺得你講佢提出要你送呢送路唔太好,咁又視乎你地過往相處習慣。

我同事又係剛剛失去一個好helper,佢都話佢返鄉下,結果轉頭係去咗另外同屋邨另一期一家做,最搞笑係佢998回來:拗牆角的係佢鄰居,睇仲佢湊幼兒有心機,而同事子女漸大上小學後,其實工人都覺得疏離。鄰居子媳正找姐姐湊B,直情出高薪挖角過檔。我同事才恍然大悟,鄰居婆婆係同姐姐多年都有招呼,仲成日教姐姐煮餸弄小食,依家都對佢子女好好,唔通咁又心寒?

子爵府

DFSON 發表於 18-12-11 22:09
好多年前我有個工人續約放假返印尼,係印尼返香港果日佢係椰加達機場打長途比我話無做到張出國海外工作証( ...

你前工人好賤

子爵府

princesscupcake 發表於 18-12-12 01:16
冇遇過衰工人或未請過工人嘅都會咁講-太天真吧!

説得對。我朋友未請過工人的

水晶宮

KCWO 發表於 18-12-12 00:02
我只講左一句'現在請的外傭質素差左好多',就被朋友話我歧視外傭,她説你對佢好佢就會自然對你好啦,又話 ...

嘩,同我個抄工人post d留言一樣嘅

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

fmf903 發表於 18-12-11 19:20
其實他一早打算轉工,但作故仔搏我地同情,我地知佢返菲,送好多野俾佢,同佢小朋友。佢想要埋張棉胎同羽絨 ...

我唔覺心寒,每個人都會為自己考慮。尤其佢地國家咁窮。
我第一個姐姐想走,都作故仔,係我和老公踢爆左,佢才講出真相,因為佢話佢怕我地炒佢。
我地冇怪佢,仲幫佢寫封好好既reference letter。好來好去。

我唸佢唔同你講,可能佢唔想當面同你講唔續約,轉工,怕面對你地吧。正如我地辭職都唔會講真話話工司難做、同事難相處,人工低。只係輕輕帶過就算。咁又心寒嗎?
盡量將心比己,唔好只唸自己。

最重要好好保護自己利益,機票你比左就唔需要再比,問題係extend visa。佢可以extend 但你有冇野上身呢?冇就由佢吧,念在佢都幫左你2年。

大宅

其實他一早打算轉工,但作故仔搏我地同情,我地知佢返菲,送好多野俾佢,同佢小朋友。佢想要埋張棉胎同羽絨 ...

唔覺心寒,人地想轉工又唔想你留佢,咪揾親戚朋友做大龍鳳

男爵府

tester5 發表於 18-12-12 09:45
我唔覺心寒,每個人都會為自己考慮。尤其佢地國家咁窮。
我第一個姐姐想走,都作故仔,係我和老公踢爆左, ...

就係太將心比己。認同每個人都是自私的。工人講乜野唔好信。

公爵府

brindlewin 發表於 18-12-12 09:27
自己揾,agent 揾,總之佢係有離意,願做塲戲令你&B B冇咁傷,其實有心了。
我係覺得你講佢提出要你送呢送 ...

真係同行如敵國,請個姐姐都要挖角。我而家個姐姐都有人挖過,又係街坊,真係嬲嬲地,好彩佢唔成功。

男爵府

kikiwo 發表於 18-12-12 10:12
唔覺心寒,人地想轉工又唔想你留佢,咪揾親戚朋友做大龍鳳

我地係6月已傾過,佢唔續約。到最後一個月訂機票都有傾日子,佢想拎我屋企好多野我俾埋佢,去到果刻都唔講真話。7月佢已知我申請緊新人,我點會再留佢。就算一個打工仔離職,都唔會係老闆前又食又拎扮可憐,仲夾埋朋友做戲。可能我太正義,我真係做唔出,係工人先會大話連篇,將所有事講大話合理化。

男爵府

fmf903 發表於 18-12-12 10:17

某程度上,佢都好重視你先做場大龍鳳,攪場show都要人力物力,好過突然玩失蹤。
辭職比理由,好多人都唔會照講,每年我公司都好多話返去做FTM, 轉頭樓上返工。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

fmf903 發表於 18-12-12 10:17

將心比己,我意思係多為他人設想。
換轉你係佢身份,你可能一樣會咁「自私」。咁唔表的你地既感情係「假」,你地既感情係真,不過,佢真係要為自己鋪路,無辦法之下唯有呃住你。
唔需要因爲佢咁做,而特別怪佢。多d體諒別人既選擇。
我第一個走既姐姐,雖然佢係呃過我地。但我肯定佢係好鍚我女,好幫得手,所以,我都冇怪佢。現在我地仲keep in touch,佢都仲有寄聖誕卡比我。

男爵府

milk323 發表於 18-12-12 10:19
真係同行如敵國,請個姐姐都要挖角。我而家個姐姐都有人挖過,又係街坊,真係嬲嬲地,好彩佢唔成功。
...

我隔離屋挖我姐姐過檔 ,我姐姐當然無理佢,啲人真係好無品!

伯爵府

其實樓主堅持去機場送機講咗想BB say goodbye, 出發點是BB多過站在工人立場吧,工人都話唔洗送

男爵府

你唔到佢續約有冇report 去入境處 ?咁就可以證明你同佢取消左合約

你同工人完約走之前有冇叫佢簽文件?簽收機票同最後既人工/車費

如果乜都冇做,就快D 去入境填返張完約FORM

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

首頁
45678...11

尾頁

跳至