自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

公爵府

fmf903 發表於 18-12-12 10:22
我地係6月已傾過,佢唔續約。到最後一個月訂機票都有傾日子,佢想拎我屋企好多野我俾埋佢,去到果刻都唔講 ...

點知講左真話你會唔會向佢新僱主唱衰佢?我唔係話你會咁做,但須知真係有人會,淨係呢個帖已經有人教你咁做,所以佢保障自己都好正常。

人都係優先為自己打算的,你作為僱主要調整心態,請住人地係黎打工的。對姐姐好係好係可以,但唔好諗回報。

男爵府

tester5 發表於 18-12-12 10:26
將心比己,我意思係多為他人設想。
換轉你係佢身份,你可能一樣會咁「自私」。咁唔表的你地既感情係「假」 ...

如果我係佢,我離職轉工可以唔講,但唔會呃人禮物。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆 fmf903 的帖子

佢離職回鄉,你點都會送禮物比佢拎返家鄉。呢d禮物好小事。佢係呃你張棉被和羽絨吧了,佢有需要,有限錢,送比佢當做善事吧。
始終佢同你小朋友都有緣份,又做左兩年,算啦。

男爵府

tester5 發表於 18-12-12 10:49
回覆 fmf903 的帖子

佢離職回鄉,你點都會送禮物比佢拎返家鄉。呢d禮物好小事。佢係呃你張棉被和羽絨吧了 ...

點止棉被羽絨,仲有小朋友玩具,衫褲背包,還有其他。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

fmf903 發表於 18-12-12 10:52
點止棉被羽絨,仲有小朋友玩具,衫褲背包,還有其他。
果d禮物,佢離職回鄉,你都會比佢啦。唔會話佢轉工回鄉,你就唔比咁現實掛?又唔需要計得咁清既。

子爵府

減齡達人勳章

Angel_Rose 發表於 18-12-11 20:52
勁,佢有幾多個阿爸xd
sugar daddy可以一個接一個

男爵府

d工人講大話當食生菜我已完全明白,呢d係佢地民族性,我已接受。
雖然話走就坦白啦,我無野wor, 但點知真唔真呀,佢真係話你知我搵到好過你既顧主,你在佢餘下工作期間真係冇hard feeling? 我前工人問我借4萬起屋先,慢慢再喺我度做幾年還俾我,佢好坦白話4萬蚊太太你一定俾得起,我聽完個心好唔舒服,好介意

男爵府

我唔係話佢地講大話啱,但我地可以做得乜。樓主你好似我咁俾人傷多幾次就麻木了

公爵府

算了,轉個角度,佢唔想你一家唔開心,又唔知點拒絕,做場戲

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

其實係佢地的民族性, 呢一刻快樂最緊要, 被人發現講大話就到時先算. 發現時亦可能已過咗骨, 名聲對佢地嚟講一D都唔重要, 反正個個都咁做, 而且回國後有誰知道佢地做過乜?

講大話可確保最後工作日子有好日子過, 僱主又會傻更更送大利是, 禮物, Bonus等, 利多於弊. 貴價機票但用唔着又唔係佢銀包出錢, 有需要同你慳嗎? 在佢地眼中, 香港僱主大把錢唔志在.

對工人唔需要太付出感情, 對得住自己對得住人就得。除了那些將心比己派一廂情願外, 工人從來沒有要求僱主付出感情

男爵府

Jnam 發表於 18-12-12 12:20
其實係佢地的民族性, 呢一刻快樂最緊要, 被人發現講大話就到時先算. 發現時亦可能已過咗骨, 名聲對佢地嚟講 ...

完全認同。
係僱主傻更更先送咁多野,千其唔好中國人果句「我對你好,你就對人好」。

現在學識了。謝謝大家意見。

侯爵府

回覆樓主:

好多人離職時會照同上司講揾到另一份更高薪更好前途嘅工,上司通常會問加到幾多你會留低或是都想轉一轉工作環境?大家坦誠傾,吾留上司亦會明白,職場上啲人出出入入,完全冇 hard feeling。
其實喺香港打開工的工人十個有九個吾做都係轉工,香港人工高福利好有幾多個會返鄉下耕田呀,事實係香港一個月人工等於佢哋嗰邊十倍啊!
我之前工人吾續約話番菲攪離婚,之後又改變主意問我搵左人未可否請番佢,我決定換人,最後佢揾到新工有直接講。
你工人明顯係利用你感情全心呃禮物,誠信的確破產,吾需要為安慰自己將佢合理化。

珍珠宮

fmf903 發表於 18-12-11 19:20
(第一次請工人,呻下,勿插,下次會學精)

一直聽好多工人衰野,冇諗過發生自己身上。

你可以話我好,亦話我衰。我幾個工人我都冇出ref letter, 我話我會親自答,有一個我親身同新僱主講好話,一個我同新agent 數佢

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你完約果幾日無傳份完約通知信俾入境處?一定要做呢個步驟,完約離開你屋企之後發生乜事都唔關你事,切記

男爵府

princesscupcake 發表於 18-12-12 12:37
好多人離職時會照同上司講揾到另一份更高薪更好前途嘅工,上司通常會問加到幾多你會留低或是都想轉一轉工作 ...

中肯。
我唔會安慰自己。只是更看清楚工人的本性。下次會更小心。

男爵府

sharon26788 發表於 18-12-12 12:49
你完約果幾日無傳份完約通知信俾入境處?一定要做呢個步驟,完約離開你屋企之後發生乜事都唔關你事,切記:s ...

所有野做足。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Referral letter要遲d比

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

再8下
是否佢冇上機
機票要再比

男爵府

tester5 發表於 18-12-12 10:55
果d禮物,佢離職回鄉,你都會比佢啦。唔會話佢轉工回鄉,你就唔比咁現實掛?又唔需要計得咁清既。
...

佢冇返菲律賓,冇上機繼續係香港搵工。之前講既返菲照顧小朋友,同小朋友過節都係假。佢問我拎的小朋友玩具衫褲話拎返去俾佢仔,咁佢都冇返菲,咪係存心呃緊我屋企野。我仔的玩具同衫褲我可以俾我朋友同親戚,真是無需要俾佢。我係見佢回鄉先俾佢。

男爵府

jessiemom 發表於 18-12-12 11:28
d工人講大話當食生菜我已完全明白,呢d係佢地民族性,我已接受。
雖然話走就坦白啦,我無野wor, 但點知真唔 ...

職場轉工好平常,係公司遞信走,通知上司,餘下時間做好交接 唔會有hard feeling . 我相信佢地的文化講大話當食生菜,正如之前好多JM 講工人好多爸媽死,為左呃機票同人工返菲放假。為左達到目的,有咩大話會講唔出。

首頁
56789...11

尾頁

跳至