自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

辣汁車仔麵 發表於 18-12-12 14:10
冇錯,係誠信問題,欺騙左僱主既感情,臨走時僱主送咁多禮物俾佢,有d良心既人都會坦白同僱主講出真相,人 ...

你真係講中我心聲,我覺得佢係冇良心最後都唔坦白,仲不停咁樣講話返家鄉,想要呢樣想要嗰樣,係我面前Pack行李, 做埋台戲喺機場入閘都唔上機,然後消失一星期。 到入境處打電話俾我係因為工人已經去入境處想extend Visa,但發現張約有問題先會搵我。我工人係入境處打俾我嗰日,就主動message我,問我近況,問我send咗信比入境處未,話張Visa有問題。影響到佢下一份工先主動黎搵我。睇得出佢有心走人,唔係出咗事都唔會黎搵返我。

男爵府

yaka001 發表於 18-12-12 16:53
我朋友個工人做左6年, 突然有一日,佢地收到財仔信, 跟住工人叫佢一係炒佢, 一係繼續留佢,係人工度扣...朋友 ...

聽聞財仔會去鄉下check 下地址先借錢。個工人屋企人應該有手尾跟。

大宅

回覆 simplelife 的帖子

我都有聽過, 話追到返家鄉, 唔知係唔係真
朋友前一個工人, 之前都試過, 報左警, D 收數公司上過來, 佢地話佢地做左野, 雖然追唔到全數,但都要你畀2,3千打發佢地~

男爵府

simplelife 發表於 18-12-12 15:58
保持禮貌不是我講的。我以前個工人,初黎時好純。乜都同我講,佢話佢自己媽媽都成曰講大話。佢都唔喜歡佢 ...

都痴線,講大話竟然當自己正常,什麼價值觀?真不怪得菲律賓係一個非常黑暗的地方

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

好似做左傻仔咁

珍珠宮

畀面勳章

冇咩好心寒.
我之前個個話急事返去兩個星期, 我都送一大堆嘢比佢.
點知走佬返大陸做

珍珠宮

回覆樓主:

對工人唔駛上心

珍珠宮

Fanny媽媽 發表於 18-12-12 14:14
回覆 cathyio 的帖子

我同你一樣, 所以我請到第四個工人都唔會有咩hard feeling, 佢地打份工而已, 我有出 ...

冇錯, 請多幾個工人, 就學會保持基本僱員關係就夠

珍珠宮

好媽媽勳章

其實大部份姐姐都貪心同自私.
我買了新枕頭比細女, 姐姐就問我細女可唔可以比個舊枕頭佢,
(舊的係dunlopillow)
我之後見姐姐有2個枕頭我先至知, 跟住佢回鄉時就帶了返去.

我唔介意比佢, 但佢唔應該私下問小朋友, 我執了出來問佢, 我會覺得好d.

有時亞女問佢d野放咗係邊, 佢就好唔耐煩.
但亞女對佢幾好架ma.

我請佢時, 我地住新界, 我話每月比多$190佢, 當比佢放假搭車.
但佢之後都無去中環, 仲同我講話車費貴, 我咪比咗車錢你囉.

亞sir問佢, 點解咁, 佢就話太太叫, 而我跟本無講過.

複式洋房

畀面勳章

回覆樓主:

之前請第一個工人,臨完約同我媽講,佢阿媽有癌症,又喊又苦求我哋提前兩星期完約比佢返歸。我哋好好人安慰佢,仲同佢諗方法。點知原來轉工。其實,唔做咪唔做囉,唔駛咒自己家人咁絕架,唔明白呢類人的邏輯。
^v^每天時間過很快~~

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

aniki2412 發表於 18-12-12 17:32
之前請第一個工人,臨完約同我媽講,佢阿媽有癌症,又喊又苦求我哋提前兩星期完約比佢返歸。我哋好好人安慰 ...

呢d咪無planning, 為求目的,不擇手段囉。新舊約中間要放幾耐假可以一早同舊僱主,新僱主傾定或自己計數,如佢係合適人選,新僱主又點會連兩個禮拜都唔等得?況且完約大把工揀,點都會有啱心水。計錯數時就講大話做場無聊戲,咒屋企死人令僱主唔放人唔得。直接跳過商討,因為商討可能要佢讓步,一步不讓無商討意願而達到目的,非常卑鄙

大宅

Moonlight819 發表於 18-12-11 20:41
經過請了六個工人的經驗,千萬不要投入真感情,天真地什麼當一家人!

大多數完約冇回頭,所以走都唔使太認真

男爵府

YanYan0116 發表於 18-12-12 17:32
其實大部份姐姐都貪心同自私.
我買了新枕頭比細女, 姐姐就問我細女可唔可以比個舊枕頭佢,
(舊的係dunlopil ...

一個朋友佢個仔有張羽絨被,個工人自己同佢調轉張被。一排之後先發現。個工人解釋因爲佢凍囉。

YanYan0116    發表於 18-12-13 10:48

複式洋房

畀面勳章

Jnam 發表於 18-12-12 19:50
呢d咪無planning, 為求目的,不擇手段囉。新舊約中間要放幾耐假可以一早同舊僱主,新僱主傾定或自己計數, ...

講得很好,明明過去一起生活的日子真心真意關心她,佢老公走佬有幾慘,又話佢在家鄉做善事幫人,點知為了區區兩星期,連自己阿媽都咒埋,的確非常悲哀。
最後點發現佢講大話?我要佢簽名寫明佢因家庭原因提早完約,佢即黑面唔肯簽,擺明身有屎。
唉!大家坦坦白白講咪算啦!見到佢咁樣,我果時都好失望,不過佢無害我,我都算自己好彩,睇開啲
^v^每天時間過很快~~

侯爵府

simplelife 發表於 18-12-12 20:34
一個朋友佢個仔有張羽絨被,個工人自己同佢調轉張被。一排之後先發現。個工人解釋因爲佢凍囉。
...

工人私自拎起小朋友啲餸自己食!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

樓主,佢冇呃埋要你將機票折現金,依家益航空公司好過益個大話精

侯爵府

fmf903 發表於 18-12-12 17:11
你真係講中我心聲,我覺得佢係冇良心最後都唔坦白,仲不停咁樣講話返家鄉,想要呢樣想要嗰樣,係我面前Pack ...

佢仲咁膽喺入境處打俾你,佢當時態度係點樣啊?你有冇問佢點解咁樣呃你?

侯爵府

我朋友個工人做左6年, 突然有一日,佢地收到財仔信, 跟住工人叫佢一係炒佢, 一係繼續留佢,係人工度扣...朋友 ...

叫佢自己辭職否則交佢比財仔囉,點解雇主賠一個月比佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

做咗6年炒佢要畀長服,叫佢自己辭職,收數佬追數咪推佢出街自己拆掂佢囉
我家人之前個工人又係借錢畀財務公司追數,家人炒佢之前call埋財務公司職員上嚟帶佢走
,等財仔對付佢,d錢益財仔好過益工人
冇辦法唔即炒,因為家人住紀律部隊宿舍,費事以為係佢哋借錢搞到收數佬追數而添麻煩。

男爵府

princesscupcake 發表於 18-12-12 21:33
佢仲咁膽喺入境處打俾你,佢當時態度係點樣啊?你有冇問佢點解咁樣呃你?
...

係入境處message 我,然後職員打俾我。

首頁

尾頁

跳至