懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

夢玲陳 發表於 18-12-13 22:06
最討厭係姑娘日日見我唔合格,就問我你行左幾耐呀?我話一個鐘,行到肚痛!佢仲話,唔夠架,都係唔合格, ...

你呢個姑娘好衰喎。。
明知你較緊針都咁講
唔合格你都唔想嘅,行下就合格唔駛打針啦。

男爵府

夢玲陳 發表於 18-12-13 22:08
高啊,今晚食飯之前才4.4,食完晚飯行左半個鐘,兩小時後都係10.3。。。 我都覺得我係唔係都食唔到醫院既 ...

10.3 真係好高。。你試下叫屋企人拎紅米飯俾你食,睇下會唔會好啲?

有汁嘅飯都唔好食,寧願筆開唔食。
晚飯前有打針嗎?

男爵府

夢玲陳 發表於 18-12-13 22:08
高啊,今晚食飯之前才4.4,食完晚飯行左半個鐘,兩小時後都係10.3。。。 我都覺得我係唔係都食唔到醫院既 ...

你食白飯定糙米飯呀?唔好撈汁,一係飯唔好食甘多飯,食多啲菜頂肚

複式洋房

小驚 發表於 18-12-14 00:09
你呢個姑娘好衰喎。。
明知你較緊針都咁講
唔合格你都唔想嘅,行下就合格唔駛打針啦 ...

係呀係呀 醫生都係咁樣講,話行下如果合格就唔駛打針啦。

複式洋房

小驚 發表於 18-12-14 00:13
10.3 真係好高。。你試下叫屋企人拎紅米飯俾你食,睇下會唔會好啲?

有汁嘅飯都唔好食,寧願筆開唔食。

但係姑娘叫我只可以食醫生既餐,佢話醫院餐就等於營養餐,但係我真係覺得自己唔係好適合食醫院既飯,有啊,我一日打兩針,午餐前同晚餐前都打。打8都唔夠,今日加到12。

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 18-12-14 09:32
你食白飯定糙米飯呀?唔好撈汁,一係飯唔好食甘多飯,食多啲菜頂肚

係醫院既白飯,係呀,我都唔咁食汁。姑娘話叫我一定要全部食完,菜同飯同肉,我覺得每次既肉都炒的好多汁同埋好甜。

男爵府

夢玲陳 發表於 18-12-14 11:26
係醫院既白飯,係呀,我都唔咁食汁。姑娘話叫我一定要全部食完,菜同飯同肉,我覺得每次既肉都炒的好多汁 ...

可能個陣我聯合係食紅米飯架,佢應該set糖尿餐單比你

別墅

係醫院既白飯,係呀,我都唔咁食汁。姑娘話叫我一定要全部食完,菜同飯同肉,我覺得每次既肉都炒的好多汁 ...

你係邊間醫院?
我上次廣華佢提供既係沙嗲汁肉碎(勁重味!) 第二餐食蓮藕炆豬,蓮藕勁高澱粉架,心諗佢係咪玩緊我。
我最後食哂菜食一半飯食左好少好少肉,禁哂d汁出黎食,之後係咁行,過左關。。。

試下同營養師反映?我有同過佢講佢都俾我改少少個餐單

希望你快d出黎啦

男爵府

全部食晒? 我嗰陣住院時,餐餐食唔晒。。
食唔落就食唔落。。做咩要我食晒去。
多汁就試下過過水再食吧。

男爵府

夢玲陳 發表於 18-12-14 11:24
但係姑娘叫我只可以食醫生既餐,佢話醫院餐就等於營養餐,但係我真係覺得自己唔係好適合食醫院既飯,有啊 ...

咁今日血糖點呀?

複式洋房

Totoro1234 發表於 18-12-14 16:49
你係邊間醫院?
我上次廣華佢提供既係沙嗲汁肉碎(勁重味!) 第二餐食蓮藕炆豬,蓮藕勁高澱粉架,心諗佢係咪 ...

我就係廣華咯 係好多汁好多汁呀。但是姑娘就話一定要食晒,我係埋太聽話啦。琴日仲食番茄炒肉添,真係好甜咯。

複式洋房

小驚 發表於 18-12-14 18:02
全部食晒? 我嗰陣住院時,餐餐食唔晒。。
食唔落就食唔落。。做咩要我食晒去。
多汁就試下過過水再食 ...

姑娘話食晒 拮手指先標準, 加上我自己都好肚餓,真係全部食晒 今日係午餐前後又唔合格,其他都OK。

男爵府

夢玲陳 發表於 18-12-14 19:57
姑娘話食晒 拮手指先標準, 加上我自己都好肚餓,真係全部食晒 今日係午餐前後又唔合格,其他 ...

我覺得醫院飯都幾多... 你記得生果唔好食完飯即刻食呀

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你講得好啱,我懷疑漏羊水,都住一院,屋企有個大B,都好擔心屋企果個。你依家點樣。

洋房

回覆樓主:

我今日去QE見內科,佢話我空肚同晚飯後都唔係好得,醫生叫我打針,但係我唔想打呀!所以暫時選擇左食藥,但我聽朋友講話食藥對BB唔好,想問有冇媽媽知道係咪真架?

別墅

夢玲陳 發表於 18-12-14 19:53
我就係廣華咯 係好多汁好多汁呀。但是姑娘就話一定要食晒,我係埋太聽話啦。琴日 ...

我明呀><我見其他待產的媽媽都係同一個餐同一份量,我覺得係冇糖尿餐之分。早餐個粥都係升糖好勁,但朝早肚餓都食左大半碗。唯有之後行到出汗。加油加油!

複式洋房

大屎忽 發表於 18-12-15 00:54
我今日去QE見內科,佢話我空肚同晚飯後都唔係好得,醫生叫我打針,但係我唔想打呀!所以暫時選擇左食藥,但 ...

係呀,醫生都講妊娠糖尿病如果飲食控制唔到一定要打針,唔好食藥,佢話藥既影響仲嚴重過打針,打胰島素係唔會影響到BB既。

洋房

夢玲陳 發表於 18-12-15 10:02
係呀,醫生都講妊娠糖尿病如果飲食控制唔到一定要打針,唔好食藥,佢話藥既影響仲嚴重過打針,打胰島素係 ...

但打針我驚痛呀! 我而家拎左醫院比既藥冇食到,想等埋星期一見營養師先,琴日有朋友教我話營養師話臨訓前食d野,第2朝個血糖冇咁高,點知頭先岩岩吉手指,空肚6囉 唉...我都唔知點算好啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cpycpyhelen 發表於 18-12-11 22:46
唔洗驚,我個陣都住左五晚,你只要餐後散步半個鐘,個生果等吉完手指先食,應該就可以,我個陣都係甘
...

請問你嗰陣時指數幾多要留院?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大屎忽 發表於 18-12-15 00:54
我今日去QE見內科,佢話我空肚同晚飯後都唔係好得,醫生叫我打針,但係我唔想打呀!所以暫時選擇左食藥,但 ...

請問你當時指數係幾多叫做唔得?

首頁

尾頁

跳至