想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想生BB熱投

是咁的。今年9月開始ivf,10月抽咗卵,有4個Day3胚胎。上個月11月1日嚟經,17/11照超聲波,22/11放胎,6/12驗孕,無中。
9/12嚟經,今日11/12去醫院抽血,醫生schedule我28/12先照超聲波,3/1/19先放胎。
其實我好疑惑啲日期點定?
雖然有叫我食荷爾蒙藥,但第一次,即已Day23放胎時我已經有晒痛經的徵狀,下面扯住痛。
今個月仲要我Day26先放,好疑惑...好擔心又浪費一個胚胎。

雖然話係要睇子宮內膜厚度去進行放胎,但可以維持到day26先放胎??真的可行嗎?

大宅

Anson1128 發表於 18-12-11 22:26
是咁的。今年9月開始ivf,10月抽咗卵,有4個Day3胚胎。上個月11月1日嚟經,17/11照超聲波,22/11放胎,6/12 ...

你係食藍色丸仔用人工週期?

大宅

Anson1128 發表於 18-12-11 22:26
是咁的。今年9月開始ivf,10月抽咗卵,有4個Day3胚胎。上個月11月1日嚟經,17/11照超聲波,22/11放胎,6/12 ...

我都係day26放喎,但因為我放day5 胎,所以會計減番5日咁樣

複式洋房

想生BB熱投

回覆 Mamachanchan 的帖子

係食藍色丸仔.到照咗超聲波嗰日就加另一種白色丸仔.

複式洋房

想生BB熱投

回覆 zuniceso 的帖子

哦...但我只係Day3胚胎...Day26係咪遲到有啲唔啱數?
我明白我唔係醫生...但我真係好疑惑...
因為我响Day 8/9左右通常已經排卵, 到Day 20身體已經好ready 嚟經...

次次都有呢啲感覺...所以對於咁遲放胎好無信心. 好怕浪費咗個胚胎.

大宅

回覆 Anson1128 的帖子

咁你係人工週期...醫生係計好日子叫你幾時開始食...之後安排定邊一日放胎...所以唔洗擔心...

大宅

Anson1128 發表於 18-12-12 10:57
回覆 zuniceso 的帖子

哦...但我只係Day3胚胎...Day26係咪遲到有啲唔啱數?
你唔問下你個醫生MAYBE 人工CYCLE同你平時唔同計法?
我連自己邊日放都未知,30/11M。。而家每幾日抽血同照,佢話排卵之後第5日放 DAY5卵。

複式洋房

想生BB熱投

回覆 babybreadmama 的帖子

你個醫生正路好多...我嗰個係政府醫生...次次都好hea...話都唔講多句
我通常早排卵...到day 26, 我已經準備嚟M啦...

好難得先谷到十幾粒卵, 得4個發展成Day 3胚胎...比佢咁玩法, 我多多卵都唔夠佢玩
唔知好唔好打去同姑娘講, 叫佢問清楚醫生呢?

複式洋房

想生BB熱投

回覆 Mamachanchan 的帖子

我知網上嘅嘢不能盡信...但係都可以參考..我搵到以下嘅網站,人哋正常都係Day19左右就放胚胎...邊有day26咁遲架..加上只係Day3胚胎:

荷爾蒙替代週期解凍植入流程
http://www.icryobank.com/stork/infertility_cure_3_f_1_B_b_p1.php

大宅

Anson1128 發表於 18-12-12 13:38
回覆 babybreadmama 的帖子

你個醫生正路好多...我嗰個係政府醫生...次次都好hea...話都唔講多句
Day26聽落有少少怪怪地。即係仲有幾日就來M先放?
不過又唔洗驚,如果你係人工CYCLE,醫生可能控制左D日子。問問醫生好!HEA都好,問個明白!得個知字都好。政府醫生都應該唔係黃綠~~

複式洋房

想生BB熱投

我頭先都係唔心息...打電話去問...
姑娘都係嗰句, 話28/12照超聲波同驗血, 得先會幫我放, 唔得就唔放

既然佢都咁講...我唯有信啦.

說到底,係你嘅就係你嘅!

大宅

回覆樓主:

下。。我都以為係排卵後 3日放 day 3, 5 日放 day 5 咁喎。 even 放鮮胎都係 抽卵3日後啦

複式洋房

想生BB熱投

回覆 catcat_yu 的帖子

係呢...你都覺唔妥呢...不過最衰我睇公家, 個醫生話都唔講多句...
問佢嘢佢就會叫我: 你放心啦,你信我哋啦..
唉...我仲有3個BB胚胎喺佢哋手上做人質

別墅

Day 26放胎?你係人工週期?如果係真係有d怪你政府醫院私家政?邊間醫院?

大宅

Anson1128 發表於 18-12-12 16:48
我頭先都係唔心息...打電話去問...
姑娘都係嗰句, 話28/12照超聲波同驗血, 得先會幫我放, 唔得就唔放

人工用藥,已經無排卵所以不用理本身週期咖,内膜夠便可以,你不用擔心,有人day3x放都bingo,放鬆順利接B

複式洋房

想生BB熱投

回覆 yoyoasdfghjkl 的帖子

我喺廣華..荷爾蒙週期..即係人工週期啩?

複式洋房

想生BB熱投

回覆 rodona333 的帖子

真架? 我都無計啦...醫生姑娘咁安排都唔到我控制...自己做到嘅係放鬆心情同交託比個天啦!

別墅

我係人工,day18放胎,放胎前已食藍色藥,塞藥,放胎當日仲俾醫生清理d塞藥渣出來,現等開彩,醫生話食左佢d藥唔會排卵,只照陰超,同抽血一次(report ok)就放胎,我估應該係夠子宮夠厚才放掛,你問問醫生子宮要幾厚才放得

複式洋房

想生BB熱投

回覆 yoyoasdfghjkl 的帖子

我都係食緊藍色藥,上次Day17先返去照陰超同抽血,同埋比咗另一隻白色藥丸食到驗孕日。Day22放胎..但結果Day36驗無孕。三日後來經。

醫生都係話荷爾蒙週期唔關排卵事。都係要子宮內膜夠0.8cm厚,驗血OK就放胎。

首頁

尾頁

跳至