自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

rubiks 發表於 18-12-11 23:42
今日媽咪打比我
媽:我聽晚上黎
我問:點解嘅?

好小事咋喎 無乜問題

珍珠宮

單一事件會以為你玻璃心,睇埋背景就明白你

我母親比你母親更差,我用咗差不多十年時間去悟出幾個道理:一,呀媽唔一定對仔女好。有d人係自私到一個點,你係理解唔到。二,千萬千萬千萬不要對佢有期望。你有期望,情感上就受佢控制。三,要情感上不受制於佢,一定要少d接觸。你而家仲想佢揾你,即係你想佢肯定你地位,因有期望所以失望。

慢慢來,過程中你會不斷重複犯錯,不斷掙扎唔接受現實。直到一日你會失望到一個點,然後變得好平靜,不再掙扎,靜靜接受現實。

水晶宮

rubiks 發表於 18-12-12 00:16
係,不過佢係真心錫個孫的,我大肚十個月,佢頭九個月冇上過黎,阿女出世後個個星期都上黎幾次。

午餐冇 ...

你同老公離左婚?

如果係, 咁媽係指去你ex 老公屋企就話。我覺得就唔係你答唔答應, 而係應該問你ex老公。

下次就自己約佢一齊係街外食。
天空之城, 快樂之地

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

rubiks 發表於 18-12-12 00:21
所以我想問係咪我太玻璃心。
次次都係我問佢,佢除左睇孫,冇叫我一齊食飯的,而家連做節都冇,除非一班親 ...

係呀,
媽媽性格較率直,大情大聖

珍珠宮

回覆樓主:

佢錫個孫好事黎,有否諗過佢依家對個孫做既野好可能係因為以前缺少左做既野,如今襯個孫補償,當佢係囡 你咁大個,佢唔知點同你相處返姐,唔好怪佢啦

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

rubiks 發表於 18-12-12 01:17
細個時佢唔多理我的,佢周末瞓到十二點,我就三點先有第一餐落肚。肚痛肚瀉到標冷汗,佢話瞓咗就唔痛。我 ...

咁應該培養獨立性格及思考

大宅

smiletigger 發表於 18-12-12 08:10
明白你感受,你也叻叻豬了解到自己原生家庭對自己的影響而影成今日你同先生的關係。
不過我想講,雖說心病 ...

你講得好中呢!
我依然時不時想改變阿媽,忘記咗it’s mission impossible, 我痛苦佢辛苦。
同先生的關係,由我走出家門一刻大逆轉,我由奴變番后,不過,我知道問題依舊存在。
阿女有我細個時的問題,程度不同而已,我應該係我阿媽既bb版,要警惕自己唔好情緒勒索個女,努力學習中。
url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

侯爵府

rubiks 發表於 18-12-12 00:16
係,不過佢係真心錫個孫的,我大肚十個月,佢頭九個月冇上過黎,阿女出世後個個星期都上黎幾次。

午餐冇 ...

即係佢從來都唔錫你,你自己睇開啲啦

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

同意以上有d JM所講, 無謂去改變阿媽同你嘅關係, 應該用心去經營同阿囡嘅關係.

大宅

多謝各位jm嘅留言,讓我可以用不同角度去睇件事。
今日瞓醒睇番,我係玻璃心,小小事咁大反應,我知自己一定對媽咪儲落好多不滿,心入面為以前的事覺得自己好委屈,至今未能釋懷。
媽咪對我的冷漠係事實,我亦應該為自己找個平衡點,jm講得啱,阿媽又點?唔可以強求人地關心自己。
我今日有約番佢出街食,始終覺得佢自己上我ex到叫姐姐煮比佢食呢個行為有點厚顔。
不過我真係要set好自己的expectation
url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

珍珠宮

回覆樓主:

你不如主動約喺你阿媽
話過我呢頭食呢間餐廳,好好味咁樣, 睇下佢點答

大宅

candice0088 發表於 18-12-12 04:23
我媽和阿爸長期都係咁...甚至我老爺奶奶都係咁架!

成日有飯局前就會打來講:x月x號食飯,響xxx 食.. 哥哥 ...

Jm你好豁達,我道行真係未夠。
不過,我媽錫個孫未必等於鍚我。我爸都鍚孫,有次佢想上黎睇孫,但是我女唔係到,佢話,咁我上黎睇你囉,都得啫。換轉係媽咪,已經cut咗我缐。
不過你懂得換位思考,自己又開心d,好叻呢

[/url]

男爵府

唔使唔開心,我媽都係咁....永遠打黎視像都係睇個孫,問佢做左咩食左咩....但唔會問下我

咁我又無唔開心,當佢問呀b時當問緊自己

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

rubiks 發表於 18-12-12 00:21
所以我想問係咪我太玻璃心。
次次都係我問佢,佢除左睇孫,冇叫我一齊食飯的,而家連做節都冇,除非一班親 ...

兩母女又唔好計甘多啦,你如果係放假咪叫佢一齊食午飯囉
如果唔係,甘你咪約佢你放假果日,同你一齊食飯兼睇個孫女囉
可能佢好想你叫佢一齊食,但唔知點開口,又怕你忙
唔係講到玻璃心甘,當然有唔舒服,但我覺得甘樣係做返比你個女睇,等佢知道大人都應該陪下長者食飯飲茶。

侯爵府

回覆樓主:

樓主,當媽媽的力量可以好強大,你要突破你媽媽給你原來的珈鎖。
人與人之間應該坦誠平等,沒有誰是尊誰是卑。在家裏是這樣,在學校也是。小朋友能在坦然的環境長大,在學校才不成欺凌別人或被欺凌的對象。
樓主,你了解到當中的關係,已經有能力突破呢個loop,要加油呀!

琥珀宮

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

HoshiSora 發表於 18-12-12 00:57
感覺上妳媽媽冇諗到咁多,妳媽媽只是好簡單咁計劃咗自己的日程,冇諗得咁多層次而已。
其實我們平時好多時 ...

珍珠宮

tsung 發表於 18-12-12 13:18

tsung    發表於 18-12-12 14:37

複式洋房

其實係一件好少事,大家都唔好放上心就得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rubiks 發表於 18-12-11 23:42
今日媽咪打比我
媽:我聽晚上黎
我問:點解嘅?

你可以做主動約呀

首頁

尾頁

跳至