懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仲有幾個月就生第二胎,大b到我生時仲細得歲幾。平時我全職照顧大b。擔心到時唔見幾日大b會唔會嬲左我又驚大既突然無左我係身邊會驚。。有無媽咪都係三年抱兩?生完返屋企bb會唔會嬲左媽咪?同埋個幾日點安撫bb?

水晶宮

回覆樓主:

幾日啫,唔怕架

水晶宮

回覆樓主:

幾日啫,唔怕架

男爵府

回覆樓主:

如果大b對bb係反感,應該唔會嬲你,而係死痴住你同喊要你陪。聽過唔少3年抱兩,一係大b仲算細完全無事,一係大b勁lur要媽媽,媽媽辛苦d。
唯有大肚時講多d比大b有心理準備,出院代bb送禮物比大b,bb一可以交低比第二個人湊住先就要陪返大b,比佢知媽媽係2個都錫。

複式洋房

大仔26/02/2017出世
細女03/12/2018出世

別墅

kawainnn 發表於 18-12-12 00:01
我仲有幾個月就生第二胎,大b到我生時仲細得歲幾。平時我全職照顧大b。擔心到時唔見幾日大b會唔會嬲左我又驚 ...

我想請教你,第二胎懷孕初期可唔可以用孭帶孭BB ?會唔會影響肚入面嘅BB ?

大宅

ph722 發表於 18-12-14 17:05
我想請教你,第二胎懷孕初期可唔可以用孭帶孭BB ?會唔會影響肚入面嘅BB ?
...

我知道有左就無用孭帶,不過經常抱大b因爲仲細,無時無刻都抱,因為我條孭帶扣住個肚承托啲力所以唔敢用啊

大宅

Jessica0608 發表於 18-12-14 17:01
大仔26/02/2017出世
細女03/12/2018出世

都相差好近啊,我都係岩岩相差一年多小小

大宅

李露眉 發表於 18-12-12 08:00
幾日啫,唔怕架

係就好啦,驚到時佢以為我掉低佢

大宅

KILW 發表於 18-12-12 08:31
如果大b對bb係反感,應該唔會嬲你,而係死痴住你同喊要你陪。聽過唔少3年抱兩,一係大b仲算細完全無事,一 ...

我都諗住買定份禮物放定屋低,出院時送比大b。希望唔會以為我掉低佢

男爵府

kawainnn 發表於 18-12-14 17:14
我都諗住買定份禮物放定屋低,出院時送比大b。希望唔會以為我掉低佢

我覺得大b一齊去醫院接你同bb返屋企都幾好,比佢知媽媽係入左醫院,唔係同bb去左邊度玩,留佢一個喺屋企,又多d山口術,讚下大b係哥哥姐姐,好乖好叻。

複式洋房

kawainnn 發表於 18-12-14 17:12
都相差好近啊,我都係岩岩相差一年多小小

都係啊,今日岩岩十二朝。細女so far都ok,不過哥哥都比以前痴身左就真

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Jessica0608 的帖子

我細囝同你大囝同年同月同日。

別墅

kawainnn 發表於 18-12-12 00:01
我仲有幾個月就生第二胎,大b到我生時仲細得歲幾。平時我全職照顧大b。擔心到時唔見幾日大b會唔會嬲左我又驚 ...

我啱生完二胎就黎滿月,我大B得歲半全職湊距又全人奶埋身所以你明距痴身嘅,係未生前我同你一樣最顧慮係大B.生時點算?距不嬲夜晚要跟我訓,我點好呢?等等等⋯⋯
結果係我同距講媽咪生時唔係屋企幾晚,你同爸比訓唔好扭計,訓醒再黎探媽咪同弟弟。出乎意料距真系好乖,第一晚半夜醒三次穩我,但第二晚之後都無啦!好乖佐又聽話佐,所以唔好咁擔心
請記住生完回到家,你必須把大部分時間給大B,細B給家人湊,然後幾日後就同距講媽咪餵完弟弟再同你玩好嗎?慢慢分身比細B,抱完細嘅搞掂就要去抱番個大嘅,記得坐月係坐住抱距地。2個近距離好痛苦(emoji)你要加油!

複式洋房

haha748494 發表於 18-12-14 22:32
回覆 Jessica0608 的帖子

我細囝同你大囝同年同月同日。

係!!你有無入WhatsApp 媽媽Gp啊?

複式洋房

我二月生第二胎,到時哥哥歲半。都打算聽人建議買份禮物俾哥哥,等佢開心啲。但我就未諗掂點瞓覺,同房?買多張bb 床?好難搞

複式洋房

回覆 Vickylxt 的帖子

多謝分享!真係唔可以忽略大b,我希望能做得到啦

大宅

Vickylxt 發表於 18-12-15 00:36
我啱生完二胎就黎滿月,我大B得歲半全職湊距又全人奶埋身所以你明距痴身嘅,係未生前我同你一樣最顧慮係大 ...

聽完你咁講,放心好多,多謝你分享,你要好好休息坐好月啊。

男爵府

我一個201407一個201805 相差三年幾。 都幾煩下

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你要開始同大B講清楚,第日你都冇可能再將你100%既時間俾曬佢架,要等佢錫埋細B

首頁

尾頁

跳至