自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

she007 發表於 18-12-12 00:36
大假得14日好多咩?

外面好多7789、10㗎

珍珠宮

good_pig 發表於 18-12-12 07:48
政府工咪一樣折磨

至少有機會五點收工、五天工作、年年加人工、經濟差唔洗擔心裁員先

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 18-12-12 08:43
至少有機會五點收工、五天工作、年年加人工、經濟差唔洗擔心裁員先
...

好似唔係好多5點收工wo

侯爵府

陪月勳章

bbsonyy 發表於 18-12-12 02:36
每日重覆做相同工作, 唔帶腦返工完全冇問題
日日準時收工, 零 OT
當你滿意自己已到達事業癲峯, 唔期望升 ...

我o岩﹐
我係C人公司已經做到滑晒啞。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

leng1999 發表於 18-12-12 08:13
仲要d明明系一個step可以做既野,要做5個step。為既系證明自己既存在價值同保飯碗。d老細仲做埋嗮d老套野 ...

最後做做下自己都變埋呢種人

伯爵府

我都想做政府工, 但就算 考上officer 位我都要減人工減假減福利, 無他的, 可做到老唔駛煩

寶石宮

TMC3012 發表於 18-12-12 08:04
後生既梗係出去搏下啦, 但如果學歷唔高既, 咁政府工相對會叫人工好啲咁囉, 而且叫做安定, 又唔會減人工 ...

海關就紀律部隊,同平時政府工又唔一樣啦
又要考體能

伯爵府

牛年勳章

我都有去考 , 因為政府工個頂薪 , 我係私人公司做到退休都未必有
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-12-12 08:45
最後做做下自己都變埋呢種人

呢樣先系最可怕既。佢地亦可能因為收入穩定,我覺得非常斤斤計較

子爵府

我老公係公務員,佢話無揀錯僱主,壓力少好多

侯爵府

goodbuyer80 發表於 18-12-12 00:16
身邊啲人成日叫我去考公務員,好似洗腦咁,乜真係咁好咩?其實一做就成世?好難轉去私人市場?
...

我好少後悔,但我曾經有過一刻呻過自己當年為乜唔考政府工。
不過所有嘢都係,針冇兩頭利,你自己睇下適合與否啦

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

wannahappyday 發表於 18-12-12 08:20
咁都得

私人公司都有,將麻煩友推薦去其他部門,唔同嘅係麻煩友好快就bye bye

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

同問人點解唔上進啲差不多
因為上進完又冇咩用既
咁不如hea到尾
仲可以穩定到老
14日大假我都想搵
起碼我做咗超過五年
都仲係得10日
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

amypekkle 發表於 18-12-12 00:33
ACO頂薪都有3萬?! 咁CO頂薪有多少?

聽講接近4.皮但co唔係易做

寶石宮

leng1999 發表於 18-12-12 08:47
呢樣先系最可怕既。佢地亦可能因為收入穩定,我覺得非常斤斤計較
...

佢地最叻簡單事情複雜化,效率低,離地
不過佢地自己唔覺得

珍珠宮

回覆 goodbuyer80 的帖子

穩陣. 政府係唔會執笠嘅.如果唔犯大錯, 唔會失業. 因為要炒一個公務員, 那怕好低級, 手續都好煩複, 所以大部份阿頭只會調走你, 唔會炒.
人工有保證. 就算唔升職, 去到薪級頂點, 每年都會有通漲調整.

不過個人意見, 由於政府架構分工好細, 有人可能成個公務員生涯都係做緊差不多嘅嘢, 所以見職都好狹窄, 因為工作上學到嘅知識好少. 如果個人係比較內向嘅就更甚, 做幾年之後就會去唔返一般職場. 我身邊都有人做政府工做到退休, 佢做嘢慢到不可接受, 要決定一件事點處理更加係難上加難. 人亦蠢到一個點. 對電腦毫無認知都可以收幾萬蚊一個月, 出面打工除非你有特殊技能, 唔係炒咗千年啦! 佢對呢個世界嘅新事物一無所知, 亦唔容易接受.
(以上只係本人所碰到嘅人, 政府入面猛人都唔少)
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

bbsonyy 發表於 18-12-12 02:36
每日重覆做相同工作, 唔帶腦返工完全冇問題
日日準時收工, 零 OT
當你滿意自己已到達事業癲峯, 唔期望升 ...

其實ca ,.aco唔係唔洗帶腦返工, 真係睇下你派咩位, 有些ca位既工作都可以好有挑戰性, 當然亦都有d位真係就咁做下filing , 文書, 睇你好唔好彩, 有d做對客仲要成為市民出气袋

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

milk323 發表於 18-12-12 08:10
有次去稅務局交文件,有個個亞姐收件蓋印。我突然諗,如果成世人既工作就係坐counter 蓋印 ...

呢d Post 好大機會係ACO,即是阿姐3萬月薪,仲有每年加薪。
有人頂唔順,我都理解。
但人地朝9晚5只係副業,買股票投資才是正職,放工才去玩個夠。
每人選擇不同。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

睇年紀同工作經驗啦

男爵府

goodbuyer80 發表於 18-12-12 00:16
身邊啲人成日叫我去考公務員,好似洗腦咁,乜真係咁好咩?其實一做就成世?好難轉去私人市場?
...

識既朋友做緊公務員,無論長俸定新制既都無人呻話後悔同話悶得濟
反之入唔到政府或無考政府既,就聽好多話後悔,呻到樹葉都落

首頁
12345...13

尾頁

跳至