自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

大宅

一入政府,一世無憂,除非你犯刑事,否則吾會輕易炒,一般做法係你上司吾中意你或者你真係無能,佢只有申請調走你,睇吓邊個部門吾好彩接收你。面皮夠厚,可以做到退休咖

男爵府

回覆樓主:

依家mpf, 退休後無醫療福利

男爵府

回覆樓主:

我D行山朋友做紀律部隊,無時無刻可以請假出去比賽,大假又可蓄住用,放假又冇人會打電話俾你,問你D野放響邊?我不知幾咁羨慕我D中五同學,當年填份表就可以入職。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

miffyumiffy 發表於 18-12-12 07:51
又唔會炒

我打私人公司,真係做得一日得一日, 公司都冇阿婆,我諗50之後都好危

x 2

以前做IT公司,全公司祗有老板年過50歲,平均年齡可能30,所以一早想定以後怎安排~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

考到先講啦,你以為好易。 有能力都仲要夠運氣。

男爵府

ddbb0099 發表於 18-12-12 09:24
依家mpf, 退休後無醫療福利

好多私人公司退休係乜福利都無啦。
仲有私人公司係各供5%mpf,直至永遠,但政府唔知做滿八年定幾多年,政府已經供15定20%mpf啦

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

準時收工已經係好吸引,加上工作輕鬆,收入穩定,唔使應酬大老闆,有幾多工可以咁

子爵府

我老豆是幾十年前舊制工務員,做到退休,無發達,但一家五口三餐無優

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

紫蘿蘭 發表於 18-12-12 00:41
無咗長俸好耐喇,唯一好係穩定囉,ACO,CA呢啲文職有機會派去輪更位,唔係個個鍾意,醫療得睇政府,想睇私 ...
好似加咗⋯⋯一年可以睇十幾次私家醫生,不過有上限幾多錢,過金額尾數自己付

珊瑚宮

2024年龍年勳章

bbsonyy 發表於 18-12-12 02:36
每日重覆做相同工作, 唔帶腦返工完全冇問題
日日準時收工, 零 OT
當你滿意自己已到達事業癲峯, 唔期望升 ...

睇部門同職位咋喎,大把人勁多野做要ot,仲要應對市民,點唔用腦

大宅

回覆樓主:

當有中年危機,學歷又唔夠人好嘅時候(我指自己) ,考政府做CA仔都算係一個唔錯嘅出路,雖然人工福利全部冇晒,但我相信到60歲嘅時候,會認為選擇冇錯

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

係近廿年私人公司人工凍結咗,

卄年幾前我考過,政府工比私人公司,人工年薪少超過四分一,

子爵府

TJ040 發表於 18-12-12 08:00
除在唔会比人抄之外,冇乜好,做野千遍一律冇bound double pay, 医療只可以睇政府,比人調去猪头骨位輪夜位 ...

其實都唔係千篇一律㗎,轉左老細,老細有要求,就會轉。基本上我地轉親老細,做嘅野都會有啲改變。同埋會轉位,去到新位又另外一個世界。
淨係講寫張溪錢,個個部門都唔同寫法,有啲好求其,有啲要寫得好認真,捉人字虱咁,有啲溪錢簽完無返黎,就要打去問,一啲一返黎但亂咁掉,最後消失得無影無蹤。有啲audit黎check數時會睇,有啲audit又唔會理。
就算同一個部門,唔同section或唔同DO,做法已經差天拱地。

男爵府

milk323 發表於 18-12-12 08:05
係,真係做得幾差都唔會炒。

老公朋友做公務員,話有個文職做得好差好差,但由於炒佢既程序太煩,但亞頭 ...

我前下屬就係咁,比上一任老細「升」咗去另一個office
好記得我新入職時叫佢做野,佢回我「唔得喎,做唔切,我一陣要去買餸」
當時剛由私人巿場跳入政府嘅我.... 下巴跌到落地下....小姐,4點半咋喎,推job咁早同我講放工去買餸!?

男爵府

仲要政府供18 定20%mpf

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

做政府工起碼唔會比人炒呀,安安穩穩做到退休,私人公司一 cut 人咪就係 cut d 中年人工高嘅
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

milk323 發表於 18-12-12 08:10
有次去稅務局交文件,有個個亞姐收件蓋印。我突然諗,如果成世人既工作就係坐counter 蓋印 ...

試過係學校做文員做兩年幾,真係人都癲,真係好悶好悶好悶,最慘係想做快dd都唔得,會比人鬧,所以冇諗過考

用戶要求終止服務

牛年勳章

caryfox 發表於 18-12-12 09:42
好似加咗⋯⋯一年可以睇十幾次私家醫生,不過有上限幾多錢,過金額尾數自己付
...

公務員無私人機構醫療津貼,你講嘅應該係醫療保險,保費要自己比嘅~
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

mandychan1611 發表於 18-12-12 07:46
借錢即批就知啦……公屋都有得你住,65才郁得你……住醫都住私家房就冇得輸……
...

住醫院私家房好似要自費???聽講好多時有長期住客,唔會輕易有床位。應該話大房都要比錢嘅,不過比市民平 d,同埋排隊唔會比用普通市民身分有分別,咁唔係公務員,咪一樣用咁多時間排隊等。

公屋條隊好長(相對放比公務員嘅配額),有人話用普通市民身分排,可能更快。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

goodbuyer80 發表於 18-12-12 00:16
身邊啲人成日叫我去考公務員,好似洗腦咁,乜真係咁好咩?其實一做就成世?好難轉去私人市場?
...

好多人只求安穩,做政府工未嘗唔係一個好選擇,私人公司會炒人,但政府工極少會炒人

首頁
23456...13

尾頁

跳至